27 Απριλίου, 2011

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ;

image

Το "τρελό" σχέδιο Ερντογάν.

Φήμες ότι ο Ερντογάν σκέφτεται να μεταφέρει τη τουρκική πρωτεύουσα από την Άγκυρα στη Κωνσταντινούπολη! Η συζήτηση που ξεκίνησε έχει να κάνει με την ανακοίνωση του τούρκου πρωθυπουργού για τη περιφερειακή διχοτόμηση της Πόλης, σε Ευρωπαϊκή και σε Ανατολική. Ο Ερντογάν δήλωσε οτι τις λεπτομέρειες του σχεδίου θα τις ανακοινώσει τις επόμενες εβδομάδες και επίσης οτι θα ανακοινώσει και ενα " τρελό σχέδιο" σχετικά με την Κωνσταντινούπολη.

Όλοι προσπαθούν θα μαντέψουν το τι σχεδιάζει ο Ερντογάν και η έγκριτη αρθρογράφος της εφημερίδα Vatan Ρουχάτ Μενγκί, υποστηρίζει οτι ο τούρκος πρωθυπουργός σχεδιάζει να κάνει την Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα της Τουρκίας! " Ο Ερντογάν δήλωσε οτι θα αλλάξει η δομή της Κων/πολης και οτι θα γίνουν δυο διαφορετικές πόλεις, αλλά τόνισε οτι αυτό δεν είναι το "τρελό σχέδιο".

Πιστεύω οτι το "τρελό σχέδιο" είναι να κάνει πρωτεύουσα την Κωσνταντινούπολη. Νομίζω οτι αν το AKP κερδίσει τις εκλογές, θα δούμε να αλλάζει η πρωτεύουσα όπου είχε αποφασίσει ο Κεμάλ Ατατούρκ". γράφει η Μενγκί προκαλώντας μεγάλη συζήτηση στη γειτονική χώρα.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

ΓΙΑ ΤΗ "ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΡΚΙΑ"

Ο Ερντογάν στο φιλόδοξο σχέδιο του ανακοίνωσε οτι στόχο του είναι ενα νέο, δημοκρατικό, σύγχρονο Σύνταγμα, μια υπόσχεση που άρεσε στους τούρκου ψηφοφόρους, αρκεί βέβαια να πραγματοποιηθεί. Διότι στα 8.5 χρόνια της διακυβέρνησης του δεν έγινε κάτι τέτοιο. Οι υποσχέσεις του τούρκου πρωθυπουργού δείχνουν οτι ο ίδιος και όλοι στο AKP, επιδιώκουν να κάνουν την Τουρκία μεγάλη οικονομική δύναμη.

"Το 2023 η Τουρκία θα γίνει μια απο τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Θα έχουμε την 5η μεγαλύτερη αγροτική παραγωγή. Το κατα κεφαλή ΑΕΠ θα φτάσει τα 25.000 δολάρια. Η Κων/πολη θα είναι ανάμεσα στα 10 σημαντικότερα οικονομικά κέντρα του κόσμου" υποσχέθηκε ο Ερντογάν.

Οι υποσχέσεις του AKP δεν σταματούν εδώ, η κατασκευή αυτοκινητοδρόμων μήκους 5275 χιλιομέτρων, η κατασκευή 3ης γέφυρα του Βοσπόρου όπως και της γέφυρας στα Δαρδανέλια, είναι κάποια απο τα έργα που ανακοίνωσε ο Ερντογάν, που θα απαιτήσουν μεγάλα κεφάλαια,ο οποίος δεν ανακοίνωσε που θα βρεθούν.

Σύμφωνα πάντως με το προεκλογικό μανιφέστο του AKP, η Τουρκία το 2023 θα προσελκύσει 50 εκατομμύρια τουρίστες και θα έχει έσοδα 50 δισ. δολάρια μόνο απο τον τούρισμο. Το 2010 η Τουρκία προσέλκυσε 28.5 εκατομμύρια τουρίστες και είχε έσοδα 22 δισ. δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: