09 Απριλίου, 2011

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ.

image

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Κυριακή 10 Απριλίου

«ΤΑ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΠΑΘΗ»

Συναυλία

«ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ»

Την Κυριακή 10 Απριλίου 2011, ώρα 8.30 μμ, παρουσιάζονται στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για πρώτη φορά στην Ελλάδα «Τα κατά Ματθαίον Πάθη», ένα εξαιρετικό έργο για σολίστ, χορωδία και ορχήστρα, του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ, Προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Στη συναυλία συμμετέχουν η Συνοδική Χορωδία του Πατριαρχείου Μόσχας σε διδασκαλία Αλεξέι Πουζακόφ και η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Πυλαρινός.

Η συναυλία συνδιοργανώνεται από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος» του Πατριαρχείου Μόσχας και τις Εκδόσεις «Εν πλω», και τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και του Πρέσβεως της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα κ. Vladimir Chkhikvishvili.

Πριν από την έναρξη της συναυλίας θα γίνει σύντομη παρουσίαση του μουσικού και συγγραφικού έργου του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα.

Εισιτήρια διατίθενται στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στην Αθήνα, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, και Ομήρου 8, στα τηλ. 210 7282333 και 210 7282367 (για ομαδικές κρατήσεις), και online στο www.megaron.gr.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 5 € (φοιτητικά), 9 € (Ζώνη Γ), 15 € (Ζώνη Β), 22 € (Ζώνη Α) και 30 € (Διακεκριμένη Ζώνη).

Χορηγοί επικοινωνίας της συναυλίας είναι η ΕΡΤ, η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ΝΕΤ 105,8, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9, FLASH 96, ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 89,5, ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 91,2, ο ιστότοπος tet-a-tet.gr, και η ΛΥΧΝΙΑ Γραφικές Τέχνες-Εκδόσεις.

Τη συναυλία οργανώνει το Μελωδικό Καράβι.

Πριν τη συναυλία, στις 6.30 μμ, στην αίθουσα MC 3 (επίπεδο Ν. Σκαλκώτα) του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ, με τίτλο «Το μυστήριο της πίστης», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εν πλω.

Στην παρουσίαση θα απευθύνει χαιρετισμό ο Επίσκοπος Διοκλείας Κάλλιστος (Ware). Θα μιλήσουν ο Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης και ο συγγραφέας του βιβλίου.

Στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί από τις 5.00 μμ έκθεση βιβλίου και βυζαντινών εικόνων.

Βιογραφικό του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. ΙΛΑΡΙΩΝΑ

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων γεννήθηκε το 1966 στη Μόσχα. Από το 1973 έως το 1984 σπούδασε βιολί και σύνθεση στο δευτεροβάθμιο ειδικό μουσικό σχολείο Γκνέσινυ της Μόσχας, ενώ το 1984 γράφτηκε στη Σχολή Σύνθεσης του Ωδείου της Μόσχας. Από το 1984 έως το 1986 υπηρέτησε στο ρωσικό στρατό.

Σπούδασε στην Ιερατική Σχολή και την Θεολογική Ακαδημία της Μόσχας, όπου ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές σπουδές του. Είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και θεολογίας του Ορθόδοξου Θεολογικού Ινστιτούτου Αγίου Σεργίου Παρισίων. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Συνθετών της Ρωσίας.

Διετέλεσε καθηγητής στις Θεολογικές Σχολές της Μόσχας, στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο Αγίου Τύχωνα και στο Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, καθώς και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Φράϊμπουργκ της Ελβετίας. Έχει δώσει σειρά διαλέξεων στο Πανεπιστήμιο Καίμπριτζ της Μεγάλης Βρετανίας και σε θεολογικές σχολές των ΗΠΑ.

Το 1987 εκάρη μοναχός, χειροτονήθηκε διάκονος και ιερομόναχος, και το 2002 έγινε αρχιμανδρίτης. Κατόπιν, χειροτονήθηκε Επίσκοπος Κερτς και Ποντόλσκ της Ρωσίας, και στη συνέχεια τοποθετήθηκε Επίσκοπος Βιέννης και υπεύθυνος της Αντιπροσωπείας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς. Το 2009 διορίσθηκε Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, με τον τίτλο του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ.

Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, που έχουν μεταφραστεί σε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, σερβικά και ελληνικά, καθώς και 700 περίπου δημοσιευμάτων. Ο ίδιος ομιλεί αγγλικά, ελληνικά, γαλλικά και γερμανικά. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Εν πλω το βιβλίο του «Το μυστήριο της πίστεως».

Είναι συνθέτης σειράς μουσικών έργων: «Η Θεία Λειτουργία» για χορωδία (2006), «Η Αγρυπνία» για σόλο φωνές και χορωδία (2006), «Κατά Ματθαίον Πάθη» για ορχήστρα, σόλο φωνές και χορωδία (2006), «Ορατόριο των Χριστουγέννων» για ορχήστρα, σόλο φωνές και χορωδία (2007), «Μεμέντο» για ορχήστρα (2008), και «Ωδή των αναβαθμών», συμφωνία για ορχήστρα και χορωδία (2008).

Δεν υπάρχουν σχόλια: