26 Απριλίου, 2011

ΕΙΚΟΝΕΣ ΧΑΟΥΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ.

image

Στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου βρίσκεται η Συρία, καθώς ο Μπασάρ αλ Ασαντ διέταξε δυνάμεις του στρατού να εισβάλουν στην Ντεράα.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στη Ντεράα, στη νότια Συρία, από την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την πόλη αυτή, που είναι το επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης του συριακού καθεστώτος, δήλωσε ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμπντάλα Αμπαζίντ, ο οποίος βρίσκεται εκεί. Περίπου 5.000 στρατιώτες υπολογίζεται ότι έχουν αναπτυχθεί στη Ντεράα.

«Τουλάχιστον 25 μάρτυρες έχουν χάσει τη ζωή τους. Αυτοί σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς και το σφοδρό βομβαρδισμό από το βαρύ πυροβολικό», μετά την είσοδο πριν από την αυγή στην πόλη του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων, δήλωσε ο ίδιος τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διευκρίνισε επίσης ότι η πόλη δέχεται από το απόγευμα της Δευτέρας «σφοδρό βομβαρδισμό από το βαρύ πυροβολικό και πολυβόλα», ενώ ελεύθεροι σκοπευτές έχουν ανέβει στις στέγες των κτιρίων.

Ο συριακός στρατός εισήλθε τη Δευτέρα στην Ντεράα, εστία της αμφισβήτησης κατά του καθεστώτος στο νότο της χώρας, για να καταδιώξει «έξτρεμιστικές τρομοκρατικές ομάδες», δήλωσε στρατιωτική πηγή που έκανε λόγο για «νεκρούς και τραυματίες» στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή την οποία επικαλούνται τα επίσημα ΜΜΕ, ο στρατός εισέβαλε στην Ντεράα, 100 χλμ νότια της Δαμασκού, «προκειμένου να επαναφέρει την ηρεμία και την ασφάλεια αποκρινόμενος στις εκκλήσεις για βοήθεια των κατοίκων που απαίτησαν την επέμβασή του προκειμένου να τερματιστούν πράξεις δολιοφθοράς και δολοφονίας που διαπράχθηκαν από εξτρεμιστικές τρομοκρατικές ομάδες».

Οι συριακές αρχές επέλεξαν τη «στρατιωτική λύση» για να καταστείλουν το κίνημα αμφισβήτησης στη χώρα, δήλωσε παράλληλα τη Δευτέρα ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νόμος περί ρύθμισης των διαδηλώσεων, με τον οποίο θεσπίζονται κανόνες για τις διαδηλώσεις, τον οποίο επικύρωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ «εξυπηρέτησε» στην καταστολή των διαδηλώσεων.

Βάσει του νέου νόμου, οι διαδηλωτές θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα για τη διοργάνωση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν από την πραγματοποίησή τους. Στο προάστειο Ντούμα της Δαμασκού, συριακές δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν νωρίς τη Δευτέρα στην περιοχή, ανοίγοντας πυρ εναντίον άοπλων πολιτών και πραγματοποιώντας συλλήψεις, δήλωσαν αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπάρχουν τραυματίες. Δεκάδες συνελήφθησαν. Οι δυνάμεις ασφαλείας ακολουθούν την ίδια πρακτική σε όλα τα κέντρα της λαϊκής εξέγερσης. Θέλουν να καταστείλουν την εξέγερση με τον πιο βίαιο τρόπο", τόνισαν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές όλες οι τηλεπικοινωνίες με τη Ντούμα έχουν διακοπεί.

Στο μεταξύ, η Συρία έκλεισε τα σύνορά της με την Ιορδανία, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο ιορδανός υπουργός Πληροφοριών Τάχερ Αντουάν, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία αυτή που είχε γίνει γνωστή νωρίτερα από αξιωματούχους. «Η Συρία έκλεισε τα σύνορά της με την Ιορδανία. Η συριακή απόφαση συνδέεται με την εσωτερική κατάσταση στη Συρία», προσέθεσε ο Αντουάν, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται το επίσημο ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων Petra.

Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον 13 πολίτες στην παράκτια πόλη Τζάμπλα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι δυνάμεις ασφαλείας, αλλά και ένοπλοι πιστοί στον πρόεδρο Ασαντ, αναπτύχθηκαν την Κυριακή στην Τζάμπλα ύστερα από διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη την προηγούμενη νύχτα.

Μέλη οργανώσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν φόβους ότι οι δυνάμεις του Ασαντ ετοιμάζουν επίθεση στην πόλη Νάουα μετά τις πληροφορίες ότι εκσκαφείς και στρατιωτικά οχήματα κατευθύνονται εκεί. Χιλιάδες κάτοικοι της πόλης ζήτησαν την Κυριακή στη διάρκεια της κηδείας διαδηλωτών, την ανατροπή του σύρου προέδρου. Η ηλεκτροδότηση και οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί στη Νάουα και κάτοικοι, ορισμένοι από τους οποίους είναι οπλισμένοι, στήνουν οδοφράγματα για να αμυνθούν απέναντι στην επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων.

Η κλιμακούμενη ένταση, αλλά και ο φόβος αλυσιδωτών αντιδράσεων στις γειτονικές χώρες, έχει πυροδοτήσει ράλι ανόδου στην τιμή του πετρελαίου και του χρυσού και ανησυχία για τις συνέπειες. Η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 113 δολάρια το βαρέλι και στη συνέχεια υποχώρησε, ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε πάνω από τα 1.510 δολάρια η ουγγιά.

Η λαϊκή εξέγερση στη Συρία ξεκίνησε από τη Ντεράα όπου δεκάδες Σύροι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας.Την Παρασκευή και το Σάββατο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 120 διαδηλωτές από τις δυνάμεις ασφαλείας. Τουλάχιστον σε 350 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: