06 Απριλίου, 2011

ΒΑΖΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΕ ΡΗΞΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΕΙ Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ!

image «Δεν θα ανεχθεί εκβιασμούς και παιχνίδια εξουσίας πίσω από την πλάτη του», λένε στενοί συνεργάτες του. Μήνυμα και για τους υπόλοιπους η κομψή «έξοδος» του Ιωαννίνων και η απομάκρυνση από την ΕΚΥΟ του Α. Ζαμπέλη. Να γυρίσει σελίδα και να απαλλαγεί οριστικά από τα «βαρίδια» του παρελθόντος επιχειρεί τελευταία ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

«Οι παιδικές αρρώστιες των τριών πρώτων χρόνων πέρασαν. Τώρα πάμε να κάνουμε πράξη το όραμα του Ιερώνυμου με σοβαρά και μεγάλα έργα», λένε οι συνεργάτες του. Βλέπουν έναν Αρχιεπίσκοπο αποφασισμένο και καθόλου διατεθειμένο να δείξει ανοχή σε «αντάρτικα», σε πρόσωπα που έχουν τη διάθεση να συγκρουστούν, αγνοώντας τις εντολές του και τις λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν στην Εκκλησία.

Απομακρύνοντας τον πιο στενό του συνεργάτη (Ζαμπέλη) και έναν Μητροπολίτη (Ιωαννίνων) που τον στήριξε όσο λίγοι στο να εκλεγεί, λέγεται πως ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε ένα μήνυμα και σε όλους εκείνους που τον περιβάλλουν. Είδαν έναν Αρχιεπίσκοπο που δεν διστάζει να έρθει σε ρήξη με όσους διεκδικούν ή αισθάνονται πως μπορούν να συνδιοικήσουν μαζί του. «Αισθανόταν να έχει πάνω από το κεφάλι του κάθε φορά και για κάθε απόφαση έναν Μητροπολίτη ή μια χούφτα λαϊκών που πίστευαν πως η Εκκλησία ήταν τσιφλίκι τους», λέει έμπειρος ιερέας με πολυετή παρουσία στη Σύνοδο.

Τα τρία πρώτα χρόνια της θητείας του αποφάσισε να κρατήσει ίσες αποστάσεις. Στην πορεία όμως κατάλαβε πως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Γι’ αυτό και τελικά άναψε το «πράσινο φως» με τον τρόπο του για τις αποχωρήσεις του Ιωαννίνων και του Ζαμπέλη. «Ο Ζαμπέλης απομακρύνθηκε διότι τα έβαλε με αρχιερείς και ήθελε να επιβάλλει – λόγω χαρακτήρα – τις δικές του ιδέες, θεωρώντας τον εαυτό του αυθεντία. Όμως οι αρχιερείς δεν μπορούν να ανεχτούν να μην τους υπολογίζουν. Κι αυτό ήταν το λάθος του», λέει κληρικός που έζησε από κοντά τις εξελίξεις. Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και στην επιστολή αποχώρησής του αφήνει αιχμές για τους… λαλίστατους αρχιερείς που ασχολούνται με θέματα επί παντός επιστητού!

Ο ίδιος κληρικός υποστηρίζει όμως πως ο Ζαμπέλης «πλήρωσε» και την κόντρα του με άλλα πρόσωπα από το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου. Αυτούς που ο τέως διευθυντής της ΕΚΥΟ κατονόμασε «ως πρόσωπα στους κόλπους της Αρχιεπισκοπής που επιθυμούν μια Εκκλησία βουβή, άβουλη και έρμαιο της κρατικής εξουσίας». Το ότι έχασε η μία πλευρά δεν σημαίνει πάντως πως αυτόματα κέρδισε η άλλη.

«Το μεγαλύτερο λάθος αυτών των προσώπων θα είναι να θεωρήσουν τους εαυτούς τους νικητές. Ο Ιερώνυμος κουράστηκε από τις ίντριγκες και ίσως να μη διστάσει να τους απομακρύνει όλους από δίπλα του», εξηγεί ιεράρχης που έχει συνεργαστεί μαζί του για πολλά χρόνια. «Δείτε πόσοι από εκείνους που είχε στη Μητρόπολη Θηβών είναι σήμερα κοντά του. Είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Αν ο Ιερώνυμος διαπιστώσει πως οι… ναύτες θέλουν να γίνουν καπεταναίοι στο καράβι που λέγεται Εκκλησία, είναι ικανός να τους πετάξει όλους στη θάλασσα», αναφέρει.

«Άλλος» Ιερώνυμος

Άνθρωποι που τον γνωρίζουν πολλά χρόνια λένε πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δείχνει τον τελευταίο καιρό ένα διαφορετικό πρόσωπο. Στα εθνικά θέματα και σε άλλα, καίριας σημασίας κοινωνικά ζητήματα που αφορούν την Εκκλησία (Θρησκευτικά στα σχολεία, Ιστορία, κάρτα του πολίτη κ.ά.) έχει θέσει μια «κόκκινη γραμμή», που αν ξεπεραστεί είναι έτοιμος, λένε, να πάρει ακόμη και το «καριοφίλι». Δεν είναι τυχαίες οι πρόσφατες «αιχμηρές» αναφορές του για την Επανάσταση του ’21 ή ακόμη και για το ότι συμμερίζεται την ανησυχία του κόσμου για την κάρτα του πολίτη.

Στη διοίκηση της Εκκλησίας, ιερείς της Συνόδου που συνεργάζονται συχνά μαζί του λένε πως είναι αποφασισμένος να πάρει το παιχνίδι πάνω του. Και κυρίως να μην ανεχτεί έμμεσους «εκβιασμούς» από οποιονδήποτε ιεράρχη ή λαϊκό. Είτε για θέματα που αφορούν τα οικονομικά είτε για την τοποθέτηση της Εκκλησίας σε μεγάλα ζητήματα.

Στην ΕΚΥΟ τα πρόσωπα που ανέλαβαν στη θέση του Ιωαννίνων και του Α. Ζαμπέλη έχουν άριστη συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο και οι απόψεις του ταυτίζονται απόλυτα τόσο με του νέου προέδρου της ΕΚΥΟ, Μητροπολίτη Ελασσόνος, όσο και με του νέου διευθυντή Οικονομικών π. Α. Αβραμιώτη. Η γραμμή που θα ακολουθήσει πια η ΕΚΥΟ θα είναι δοσμένη από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο. Ακούγεται πως ήδη προγραμματίζεται η ριζική αναδιοργάνωση του σχήματος και ο επανασχεδιασμός της οικονομικής στρατηγικής με πιο «σίγουρες» επενδύσεις, που θα ταιριάζουν πιο πολύ στο προφίλ της Εκκλησίας.

Απάντηση στους αποδομητές της Ιστορίας μας

Προσωπικά έχει αναλάβει ο Αρχιεπίσκοπος την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για τα όσα στρεβλά και παράδοξα κυκλοφορούν εσχάτως σχετικά με την Επανάσταση του ’21, κάνοντάς μας να… ξεχάσουμε κι αυτά που γνωρίζαμε! Στην ομιλία του στους αξιωματικούς της Σχολής Ευελπίδων αλλά και στη δοξολογία στον Ναό του Αγίου Διονυσίου ανήμερα της 25ης Μαρτίου ο Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε ιστορικά ντοκουμέντα σχετικά με τη συνεισφορά της Εκκλησίας στον αγώνα για την απελευθέρωση.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και προς το πρόσωπο του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ ο Αρχιεπίσκοπος ανέγνωσε ένα απόσπασμα από την επιστολή του Πατριάρχη προς τον Επίσκοπο Σαλώνων Ησαΐα.  «Υπάρχει μεγάλη προσπάθεια για εχεμύθεια και προφύλαξη σε κάθε μας βήμα. Οι καιροί είναι πονηροί. Πολλοί μηχανεύονται κακό με την κατηγορία της φιλοπατρίας», έγραφε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης στον Επίσκοπο Σαλώνων.

«Θεώρησα υποχρέωση να διαβάσω το γράμμα αυτό, που απευθύνεται στον Επίσκοπο της Άμφισσας και αδελφό της Μονής του οσίου Λουκά, ο οποίος διοργάνωσε την Επανάσταση στη Ρούμελη και όχι μόνο… Ο ίδιος πήγε στη Μάχη της Χαλκομάντας και σκοτώθηκε μαζί με τον Αθανάσιο Διάκο.

Είναι λοιπόν χρέος μας, μπροστά στην ύπαρξη αυτών των πηγών για τους ήρωές μας, να μην τις αφήνουμε στο σκοτάδι, αλλά να τις παρουσιάζουμε, γιατί υπάρχουν διάφορα ελατήρια πονηρά, που υποκινούν κάποιους για να σκεπάζουν αυτά τα γεγονότα και να μεγαλοποιούν κάποια μικρά λάθη, που είναι φυσικό να υπάρχουν σε κάθε κίνηση και σε κάθε Επανάσταση», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ 3/4/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: