02 Απριλίου, 2011

Σωτηρία η κρατική «παράγκα»;

 

παραγκα

Η ΓΓΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΤΡΟΠΟ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Mετά το ατέλειωτο «dvdo-μάνι» που προέκυψε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με πρωταγωνιστές το γνωστό δικηγόρο Αλ. Κούγια και τον πρώην διεθνή διαιτητή Σ. Βορ-γιά, οι οποίοι αποκάλυψαν αξιό­ποινες συνομιλίες, η Πολιτεία, σε άμεση συνεργασία με τη FIFA και την UEFA, είναι έτοιμη να εισβάλει στο λεγόμενο «αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου». Να κάνει, δηλα­δή, μια σειρά από πράγματα που αντιβαίνουν βασικούς κανόνες λειτουργίας του ποδοσφαίρου σε επίπεδο θεσμών, οι οποίες αντίκει­νται στα «πρέπει» της FIFA και της UEFA. Το πρώτο αφορά στην εκλο­γή προέδρου της ΕΠΟ, που είναι το κυρίως ζητούμενο, και κατά δεύτε­ρον, στην εκλογή των συμβούλων της ομοσπονδίας, που επίσης έχει τεράστια σημασία.

Σύμφωνα με το «αυτοδιοίκητο» του ποδοσφαίρου, οι πρόεδροι των ποδοσφαιρικών ενώσεων της χώ­ρας είναι αυτοί που εκλέγουν τον πρόεδρο της ΕΠΟ. Κάθε νομός έχει και μία τοπική ένωση. Αυτό είναι δημοκρατία, θα πείτε. Αυτό είναι λάθος, σας λέμε. Γιατί; Διότι ο κάθε πρόεδρος τοπικής ένωσης, της Λάρισας ας πούμε, δεν ασχολείται με την ποιότητα του υποψήφιου προέδρου της ΕΠΟ ούτε με τις ικα­νότητες του ή τις προθέσεις του, παρά μόνο με το τι μπορεί να κερ­δίσει - και όχι μόνο σε χρήμα. Ξέρει ο κύριος τοπικός πρόεδρος πως αν εκλεγεί ο «εκλεκτός» του, τον οποίο στηρίζει, θα έχει λαμβάνειν χρήμα για να μοιράσει κι αυτός στην τοπι­κή του κοινωνία, αλλά θα μπορεί να «προωθήσει» στις μεγάλες κατηγο­ρίες και το «δικό» του διαιτητή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Διότι ο κύ­ριος τοπικός πρόεδρος «πουλάει» το γεγονός ότι από τη δική του ένωση κάποιος διαιτητής σφυρίζει αγώνες της Super League. Το πώς το «πουλάει» είναι μια άλλη ιστο­ρία. Μπορεί να πουλάει και... αέρα.Ύστερα, είναι πολύ σημαντικό για οποιαδήποτε ένωση -επαρχιακή ή μη- να έχει δικό της σύμβουλο στο ΔΣ της ΕΠΟ, καθότι εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι, στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Ο ΓΓΑ, λοιπόν, κ. Π. Μπιτσαξής, έπειτα από εισήγηση νομικού του συμβούλου, έχει σκοπό να φτιάξει 9μελές διοικητικό συμβούλιο στην ομοσπονδία, που να μην προέρ­χεται από εκλογικές διαδικασίες και συνεπώς ο πρόεδρος να είναι πραγματικά ανεξάρτητος.

Σήμερα, για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος στην ΕΠΟ, θα πρέπει να στηριχτεί από τον Ολυμπιακό ή τον Παναθη­ναϊκό ή από τα κόμματα! Κι αφού κάποιος τον στηρίζει για να βγει πρόεδρος, τον «ελέγχει» κιόλας. Όσον αφορά στους νυν συμβού­λους, η ΓΓΑ έχει στα σκαριά νομο­σχέδιο το οποίο αναφέρει πως δεν θα μπορεί να είναι κάποιος σύμβου­λος για περισσότερο από 9 χρόνια. Πράγμα που σημαίνει πως οι ήδη υπάρχοντες πρέπει να φεύγουν. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά δεν θα έχουν δικαίωμα συγγενείς πρώτου βαθ­μού να θέτουν υποψηφιότητα. Θα πείτε ότι αυτά αντιβαίνουν όχι μόνο σε βασικούς κανόνες του Συντάγματος, αλλά και της FIFA και της UEFA. Όσον αφορά στην UEFA, ο Πλατινί δεν θα έλεγε «όχι», καθότι γνωρίζει όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τόσο για τις κασέτες όσο και τα στη μένα παιχνίδια, άλλωστε, η ίδια η ευρω­παϊκή ομοσπονδία  έστειλε φακέλους  στην ΕΠΟ -οι οποίοι βρίσκονται στην  ελληνική Δικαιοσύ- νη-, στους οποίους αναφέρει πως δεκάδες παιχνίδια της  Β'.Εθνικής όσο και της Super League είναι στημένα. Έ­τσι, προκειμένου να «σωθεί» το ελληνικό ποδό­σφαιρο από το «dvdομάνι» και να μπουν, επι­τέλους, κανόνες, συναινεί! Αυτό, ωστόσο, δεν μας τιμά καθό­λου ως χώρα, ολόκληρος πρόεδρος της UEFA να δέχεται -στην ουσία-κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου. Το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, παγκοσμίως,; δημιουργήθηκε ακριβώς για ν' αποτρέψει κρατικές παρεμβάσεις ολοκληρωτικών καθεστώτων! Κι εμείς έχουμε... δημοκρατία!

O Πλατινί έχει στείλει το μήνυμα στην ΕΠΟ για όλα όσα γίνονται και πως κάποτε πρέπει να σταματήσουν όλα αυτά. Μας χαρα­κτήρισε, δε, χειρότερες περιπτώ­σεις από αυτές της Σερβίας και της Κροατίας, χώρες τις οποίες ο ίδιος επισκέφθηκε για να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι θέματα διαφθοράς και χουλιγκανισμού. Στην ΕΠΟ, φυσικά, είναι ενήμεροι των προθέσεων του Π. Μπιτσαξή. Και τι λένε; Πως αν σήμερα η ανα­ξιοπιστία και η διαφθορά βασιλεύ­ουν, με το κράτος πλέον να παίζει κυρίαρχο ρόλο, μπορεί να έχου­με μια... κρατική «παράγκα», την οποία πια κανένας δεν θα μπορεί να ελέγξει! Διότι οι ιδιωτικές «πα­ράγκες» κάποτε αποκαλύπτονται. Οι κρατικές όμως; «Μα μπήκε κα­νένας φυλακή από τους εκάστοτε κυβερνώντες για τις μίζες και όλα τα άλλα;» αναρωτήθηκε σύμβου­λος της ΕΠΟ. Και συνέχισε: «Αυτοί που χαντάκωσαν την Ελλάδα θέ­λουν τώρα να σώσουν το ποδό­σφαιρο»...

ΟI ΖΟΦΕΡΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΓΜΗΣ

Του προέδρου της Super League η κουμπάρα, πολιτικός κυρία Ντόρα Μπακογιάν-νη, καλό θα ήταν να του εξηγούσε ορισμένα πράγματα σχετικά με τη δημοκρατία και την πολυφωνία που διακρίνει το συγκεκριμένο πολίτευμα, θα μπορούσε, λόγου χάρη, να του πει -αν βεβαίως γνώριζε το σχετικό περιστατικό και η ίδια- ότι όταν ο εκ των θεμελιωτών της Αμερικανικής Δημοκρατίας πρόεδρος Τόμας Τζέφερσον είχε ερωτηθεί τι προτιμά, μια χώρα με κυβέρνηση αλλά χωρίς Τύπο ή μια χώρα με Τύπο αλλά χωρίς κυβέρνηση, είχε ταχθεί χωρίς ενδοιασμό υπέρ της δεύτερης περίπτωσης.

Οι λόγοι είναι αυτονόητοι. Ίσως, βέβαια, όχι για τον κ. Μαρινάκη, ο οποίος προσπάθησε να απαξιώσει το δημοσιογραφικό καθήκον, παίρνοντας το λόγο από δημοσιογράφο που τόλμησε να του κάνει ερώτηση που δεν... άρεσε στον πρόεδρο της Super League. Το επιχείρημα του κυρίου προέδρου ήταν ότι ο απολογισμός της πενταετούς δράσης της Super League ήταν πολύ πιο ουσιαστική υπόθεση από την ερώτηση περί κασετών και στησίματος αγώνων και γενικώς περί της διαφθοράς και της σήψης που χαρακτηρίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο, την οποία και περιλάμβανε η απαγορευθείσα ερώτηση.

Προφανώς, κατά το συγκεκριμένο πρόεδρο της διοργανώτριας Αρχής του πρω­ταθλήματος, τα πάντα είναι καλώς καμωμένα, που σημαίνει -κατά τη δική του αντί­ληψη τουλάχιστον- ότι μπορεί να συνεχίζονται άνετα να διοργανώνονται ύποπτα ματς, διαιτητές να έχουν εξίσου υποπτο ρόλο στα ματς αυτά και στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων -ειδικά όταν τα ματς αυτά είναι και στο «Στοίχημα»-, η βία να εξακολουθεί να βασιλεύει, διαιτητές και παίκτες να δέρνονται και, γενικώς, να επικρατεί ένα θαυμάσιο κλίμα παντός είδους εκβιασμών...

«Εξ όνυχος τον λέοντα», έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοι μας. Αρκεί, λοιπόν, μ(α μικρή στιγμή αντίδρασης από τον πλέον επίσημο παράγοντα του ποδοσφαίρου για να εκτι­μήσει και να αξιολογήσει κανείς τα όισα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και ποιοι το διοικούν. Δεδομένου, δε, ότι ο... πολυσύνθετος κ. Μαρινάκης παρέδωσε και μαθήματα δημοσιογραφίας στα ΜΜΕ αλλά και άσκησης πολιτικής στο γενικό γραμματέα Αθλητισμού, μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν θέλουν να εξυγιανθεί ο πλέον βρομερός χώρος των τελευταίων ετών στην Ελλάδα - μετά τις χωματερές, βεβαίως...

Άλλωστε θα το επαναλάβω για πολλοστή φορά-, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη το έχει πει: Έχουμε ποδό­σφαιρο ανάλογο με τους παράγοντες που το διοικούν. Κάτι τελευταίο - διότι δεν τελειώσαμε με όσα ειπώθηκαν, ενώ έχει προηγηθεί και συ­νέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα του κ. Μπιτσαξή, για την οποία θα επανέλθουμε, επειδή διαμαρτύρονται οι... ποδοσφαιροπαράγοντες για την απειλή από την Πολιτεία ότι ο ΟΠΑΠ θα κόψει τις χρηματοδοτήσεις στο -κρατικοδίαιτο- ελληνικό ποδόσφαιρο και επειδή, εξ όσων διαβάζουν οι υγιείς φίλαθλοι, οι παράγοντες αρνούνται να βελτιώσουν εμπράκτως την όζουσα κατάστα­ση, υπάρχει μία λύση, στα χέρια μας:

Να σταματήσουμε να πηγαίνουμε στα γήπεδα και να μείνουν οι παράγοντες με τους χουλιγκάνους των συνδέσμων τους. Ούτως ή άλλως, ποδόσφαιρο της προκοπής δεν βλέπουμε, ενώ κινδυνεύουμε να φάμε και καμιά κροτίδα στη μούρη! Γιατί να τους πληρώνουμε κι από πάνω;

Δεν υπάρχουν σχόλια: