06 Απριλίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

image

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Ευτύχιος Πατριάρχης Κων/λεως. Καταγόταν από Θειά της Φρυ­γίας, από γονείς λαμπρούς και εις την αρετήν και εις τον πλούτον (Αλέξαν-δρος-Συνεσία). Όταν μεγάλωσε ανετράφη υπό του πάππου του Ευτυχίου ιε­ρέως σε παιδείαν και νουθεσίαν Κυρίου. Σε ηλικία 12 χρονών τον έστειλαν στην Κωνσταντινούπολη όπου εσπούδασε. Έπειτα έγινε μοναχός, διάκονος, πρεσβύτερος εις το Μοναστήρι Αμασείας, έγινε δε και ηγούμενος. Έλαβε μέ­ρος στην Πέμπτη Οικουμενική Σύνοδο, όπου και διεκρίθη. Μετά το θάνατον του Πατριάρχου έγινε Πατριάρχης Κων/λεως. Από της θέσεως αυτής εξορίσθη και επανήλθεν εις τον θρόνον του και εξεδήμησεν προς Κύριον.

2) Ο άγιος Γρηγόριος ο Σιναΐτης. Καταγόταν από χωρίον της Ασίας (Κού-κουλον). Συνελήφθη από τους Αγαρινούς ελευθερώθη από τούς Χριστιανούς αντί αργυρίων. Εμόνασε στο όρος Σινά. Σαν μοναχός επέδειξε αρετή και εδί-δαξε την ορθόδοξο θρησκεία. Εξεδήμησε εις Κύριον ειρηνικά.

3) Οι άγιοι εκατόν είκοσι μάρτυρες, η αγία Πλατωνίς, οι άγιοι δύο μάρτυ­ρες εξ Ασκάλων και ο άγιος Γρηγόριος ο ασκητής.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1790 ο ήρωας Λάμπρος Κατσώνης συνάπτει σκληράν ναυμαχίαν εναντίον των Τούρκων εις τον Καφηρέα (έναντι της Άν­δρου και προξενεί εις τον Τουρκικόν στόλον καταστροφές.

Το 1821 στην Σμύρνη γίνονται μεγάλες σφαγές των Χριστιανών από τις Τουρκικές ορδές.

Το 1822 κατόπιν πολυήμερου αγώνος οι Τούρκοι κυριεύουν την πόλιν της Ναούσης, φονεύουν τους ευρισκόμενου εκεί γέροντας και κατακαίουν την πό­λιν.

Το 1897 τα Τουρκικά στρατεύματα μαχόμενα εναντίον των Ελληνικών ει­σβάλλουν σε Ελληνικά εδάφη. Σφοδρή μάχη γίνεται στο ύψωμα Μενεξέ.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός δέχεται μικροεπιθέσεις άτακτων Τούρκων.

Το 1921 Η ελληνική στρατιά εν Μ. Ασία εδραιώνει τις θέσεις της.

Το 1941 οι Γερμανοί κηρύξαντες πόλεμον εναντίον της Ελλάδος μάχονται εναντίον των Ελλήνων εις την γραμμήν Μεταξά. Την γραμμή την υποστηρίζουν τα Ελληνικάα τμήματα σθεναρώς. Η αεροπορία των Γερμανών εβομβάρδισε τις Σέρρες και το Σιδηρόκαστρον. Στο Αλβανικό μέτωπο μεταξύ των Ελλήνων και Ιταλών συνεχίζεται η δράσις πυροβολικού και περιπόλων.

Ενισχυσε Και συ Το Εργο

Της Ιερας Αρχιεπισκοπης Αθηνων

Μεσω Της -Ate Bank -

clip_image00143333333333

Η ως άνω διαφήμιση της Ι.Α.Α.

αναρτάται δωρεάν από το Ιστολόγιό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: