11 Απριλίου, 2011

Χιλιάδες παρακολούθησαν «Τα Κατά Ματθαίον Πάθη» στο Μέγαρο Μουσικής 10/4/2011

image Πάνω από δύο χιλιάδες άτομα παρακολούθησαν το εξαιρετικό έργο με τίτλο «Τα Κατά Ματθαίον Πάθη» στο Μέγαρο Μουσικής του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα, Προέδρου του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Στη συναυλία συμμετείχαν η Συνοδική Χορωδία του Πατριαρχείου Μόσχας σε διδασκαλία Αλεξέι Πουζακόφ, και η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό την μουσική διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού. Να αναφερθεί, ότι η συναυλία συνδιοργανώθηκε από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος» του Πατριαρχείου Μόσχας και τις Εκδόσεις «Εν πλω», και υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και του Πρέσβεως της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα Vladimir Chkhikvishvili.

Λίγο πριν από την έναρξη της συναυλίας πραγματοποιήθηκε μια σύντομη παρουσίαση του μουσικού και συγγραφικού έργου του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα. Εν συνεχεία ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ απεύθυνε χαιρετισμό, ο οποίος έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τον κόσμο που παρέστη στο Μέγαρο Μουσικής. Ο κ. Ιλαρίων στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε: «Είναι χαρά μου να ευρίσκομαι σήμερα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα σε αυτό τον όμορφο χώρο του Μεγάρου Μουσικής. Η χαρά μου είναι διπλή σήμερα, διότι σ΄ αυτή την αίθουσα θα εκτελεσθεί το έργο μου «Τα Κατά Ματθαίον Πάθη», το οποίο φέρνει τον ίδιο τίτλο με εκείνο του Μπαχ».

«Βάση του κειμένου αποτελούν λειτουργικά κείμενα της Μεγάλης Εβδομάδας. Το έργο προορίζεται για την εκτέλεση σε αίθουσες συναυλιών και όχι σε ναούς», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ. Εν συνεχεία ο κ. Ιλαρίων, ανέφερε: «Με το έργο αυτό θα ήθελα να μεταφέρω την ατμόσφαιρα του Ναού στη σκηνή, ώστε οι ακροατές να μπορέσουν να βιώσουν τα ίδια αισθήματα με εκείνα, τα οποία βιώνουν οι πιστοί στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας».

Κλείνοντας, ο χαρισματικός Ιεράρχης της Ρωσικής Εκκλησίας τόνισε, ότι "η δημιουργία του ορατορίου ήταν για μένα ένα έργο ιεραποστολικής σημασίας. Θα ήθελα ώστε μέσα από τη μουσική ένα ευρύ κοινό να έλθει σε επαφή με τον κόσμο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η Εκκλησία βιώνει με ένα ιδιαίτερο τρόπο την ιστορία των παθών του Χριστού".

Δεν υπάρχουν σχόλια: