10 Απριλίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

image2333

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Τερέντιος. Αυτός και οι άλλοι άγιοι μάρτυρες Αφρικανός, Μάξι­μος, Πομπήιος, Ζήνων, Αλέξανδρος, Θεόδωρος κατάγοντο από την Αφρικήν. Αυτοί αρνήθησαν να πιστέψουν στα είδωλα. Δια τούτο ο ειδωλολάτρης ηγεμών τους εφυλάκισε τους εβασάνισε και τους αποκεφάλισε.

2) Ο άγιος Γρηγόριος Ε'. Γεννήθηκε στη Δημητσάνα το 1745 και ονομαζό­ταν Γεώργιος. Έμαθε τα πρώτα γράμματα στην πατρίδα του και ήρθε στην Α­θήνα, οπου επί 2 χρόνια εμαθήτευσε πλησίον του Δ. Βόδα. Το 1870 πήγε στη Σμύρνη στην Ευγγελική Σχολή. Έγινε μοναχός στη Μονή Στροφάδων ονομα­ζόμενος Γρηγόριος. Χειροτονήθηκε διάκονος, πρεσβύτερος και το 1784 Μη­τροπολίτης Σμύρνης στη συνέχεια έγινε πατριάρχης Κων/λεως. Απαγχονίσθηκε από τους Τούρκους σαν υπαίτιος της επαναστάσεως του 1821.

3) Η αγία Ολδά, οι άγιοι Ιάκωβος, Αξάς και ο Νεομάρτυρας Δήμος τελειω­θείς εις την Σμύρνη.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 εισέρχονται στον αγώνα δια την ελευθε-ρίαν του Ελληνικού Έθνους οι ηρωικοί Ψαριανοί. Την 10ην πρωινήν αναγιγνώσκεται το φιρμάνι περί καθαιρέσεως του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε' και εις τας 3 η ώρα απαγχονίζεται σε μία από τις πύλες του Πατριαρχείου. Μαζί με αυτούς απαγχονίσθηκαν οι αρχιερείς Αγχιάλου Ευγένιος Καραβιάς, ο Εφέσσου Διονύσιος και Νικομήδειας Αθανάσιος και εφονεύθησαν 1.000 άλλοι Έλληνες. Στην Ανδιανούπολιν απαγχονίσθηκε ο πρώην Οικ. Πατριάρχης Κύ­ριλλος. Εις τα χωριά Βλαχοκερασιά και Μύλους συνάπτονται μάχαι των Ελλή­νων επαναστατών και Τούρκων. Και εις τας δύο μάχας νικούν οι Τούρκοι. Ο Παν. Πανουργίας κυριεύει το πρώτο τουρκικό φρούριο το των Σαλώνων.

Το 1824 γίνεται εκφορά του λειψάνου του Λόρδου Βύρωνος.

Το 1826 Οι ηρωικοί πρόμαχοι της ελευθερίας Μεσσολογγίται προβαίνουν στην ηρωικήν των έξοδον. Κατά την έξοδον διεδραματίσθησαν γεγονότα αφά­νταστου ηρωισμού και δόξης. Εκ των εξερχόμενων διεσώθη ελάχιστον ποσο-στόν καθότι η έξοδος είχε προδοθεί εις τους Τουρκοαιγυπτίους. Εντός του Μεσσολογίου ο Καψάλης γίνεται ολοκαύτωμα.

Το 1897 ο τουρκικός στρατός συνεχίζει την επίθεσιν εναντίον των Ελλήνων και επιτυγχάνει προώθησιν του.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στην Μ. Ασία καταδιώκει τούρκους άτακτους.

Το 1921 Σε ολόκληρο το μέτωπο της Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία.

Το 1922 Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δίνει μάχες προφυλακών.

Το 1941 οι Γερμανοί εισέρχονται εις τα οχυτά Ρούπελ και Περιθώρι. Η γερμανική αεροπορία εβομωάρδιζε την Κοζάνην. Στο Αλβανικό μέτωπο γίνε­ται δράση περιπόλων.

Ενισχυσε Και συ Το Εργο

Της Ιερας Αρχιεπισκοπης Αθηνων

Μεσω Της -Ate Bank -

clip_image00143333333333

Η ως άνω διαφήμιση της Ι.Α.Α.

αναρτάται δωρεάν από το Ιστολόγιό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: