19 Δεκεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος μάρτυρας Βονιφάτιος και η αγία Αγλαΐα η Ρωμαία. Ο Βονιφά-τιος έζησε επί Διοκλητιανού και ήταν δούλος της Αγλαΐδος, η οποία ήταν συ­γκλητική, ωραία και πλουσία. Ο Βονιφάτιος ήταν ελεήμων και συμπαθής προς τους πτωχούς, αλλά αμαρτωλός όπως και η κυρία του η Αγλαΐς. Η Αγλαΐς έ­στειλε το Βονιφάτιον στην Ασίαν να αγοράση άγια λείψανα μαρτύρων.

'Οταν ο Βονιφάτιος έφθασε στην Ταρσόν της Κιλικίας και είδε τους αγίους να βασανί-ζωνται με καρτερίαν μεγάλην ωμολόγησε και αυτός ότι είναι χριστιανός. Αφού υπεβλήθη σε πολλά βασανιστήρια από τους δημίους τέλος απεκεφαλίσθη. Από το μαρτύριον επίστευσαν εις Χριστόν 550 άνδρες. Οι σύντροφοι του έλαβον το λείψανόν του και το μετέφερον στη Ρώμη. Η Αγλαΐς έκτισε μεγαλοπρεπή ναόν προς τιμήν του και έζησε και η ιδία 15 χρόνια ακόμη ζωήν χριστιανικήν και ενάρετον βοηθούσα τους πτωχούς. Όταν απέθανε ετάφη στον ναόν που είχε κτίσει. Ο άγιος Βονιφάτιος κατά το μαρτύριον του και μετά θάνατον εθαυμα-τούργει.

2) Οι άγιοι μάρτυρες Πρόβος, Ηλίας και Άρης. Κατάγονταν από την Αίγυ-πτον και επήγαιναν εις Κιλικίαν να υπηρετήσουν τους εκεί χριστιανούς. Στο δρόμο συνελήφθησαν και αφού ωμολόγησαν τον Χριστόν ενώπιον του κριτού εθανατώθησαν. Ο μεν άγιος Άρης εθανατώθη με φωτιά οι δε δύο άλλοι απε-κεφαλίσθησαν.

3) Οι άγιοι μάρτυρες Τιμόθεος και Πολύεκτος και οι μάρτυρες Ευτύχιος και Θεσσαλονίκη με τους συμμαρτυρήσαντες 200 άνδρες και 70 γυναίκες και ο μάρτυς Τρύφων.

4) Ο άγιος Γρηγέντιος επίσκοπος Αιθιοπίας και ο άγιος Ηλιου Μουρόμας ο θαυματουργός.

Εθνικά γεγονότα. Σαν σήμερα το 1912 ο ελληνικός στρατός σε όλους τους το­μείς Ηπείρου-Αλβανίας περιορίζεται σε δράσι πυροβολικού και περιπόλων.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται μάχες περιπόλων.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία μάχεται μάχες προφυλακών.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται εφόδους τουρκικών στρα­τευμάτων.

Το 1940 οι ιταλικές δυνάμεις ενισχύθηκαν δια νέων εφεδρειών επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των Ελληνικών δυνάμεων ιδίως στην περιοχήν του Β' σώμα­τος στρατού άνευ αποτελέσματος.