18 Νοεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_

Σήμερα γιορτάζονται:

Ο άγιος μάρτυς Πλάτων. Γεννήθηκε στην Άγκυραν Γαλατίας από γονείς ευγενείς ορθοδόξους, ήταν δε αδελφός του Αγίου Αντιόχου. Ανετράφη με κάθε σπουδή και μάθησι και έγινε σοφώτατος. Επειδή έβλεπε την ασέβειαν προς την πίστιν του Χριστού, αγωνιζόταν ακατάπαυστα δια την ενδυνάμωσι της ευσέβειας και εβοήθει τους πτωχούς. Ο ηγεμόνας Αγριππίνος τότε τον εκάλεσε να
αρνηθή τον Χριστόν και να θυσιάση εις τα είδωλα. Αλλά ο Πλάτων έμεινε πιστός και αμετάθετος στην γνώμη του, δια τούτο εκρεμάσθη και εβασανίσθη με πολλά μαρτύρια, εφυλακίσθη και τέλος απεκεφαλίσθη.

2) Ο άγιος Ρωμανός, ο διάκονος εκ Παλαιστίνης.

3) Το άγιον Νήπιον, Ρωμανός, Ζακχαίος και Αλφαίος.

4) Ο άγιος Νεομάρτυρας Αναστάσιος από την Παραμυθιά Ηπείρου.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1823 εις το χωρίον Σκαλί έξω του Μεσολογ­γίου οι Έλληνες υπό τον Κίτσον Τζαβέλα επιτίθενται εναντίον των Τούρκων και τους τρέπουν σε φυγή.

Το 1825 οι Έλληνες υπό τον Καραισκάκην επιτίθενται εναντίον των Τούρ­κων στο Δίστομον Λεβαδείας και τους νικούν.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία σημειώνεται δράσις περιπόλων.

Το 1920 σε ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1921 Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπό­λους.

Το 1940 αι ελληνικοί δυνάμεις στο αλβανικό μέτωπο συνεχίζουν τις επιθέ­σεις των εναντίον των Ιταλών, α) ανατολικά της Κορυτσάς, β) βορείως του πο­ταμού Καλαμά, γ) καταστροφή στρατιωτικών εφοδίων στην Ερσέκα, δ) αερο­μαχία στο μέτωπο: κατερρίφθηκαν 7 βομβαρδιστικά ιταλικά και 2 διώξεως. Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε την Πρέβεζα.