11 Νοεμβρίου, 2010

† ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ 11 Νοεμβρίου

image

Έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ. επί Μαξιμιανού και Διοκλητιανού. Γεννήθηκε από ειδωλολάτρες γονείς στην Αίγυπτο, αλλά ο Μηνάς από έφηβος γνώρισε το Χριστό και αφοσιώθηκε με όλη του την καρδιά σ' Αυτόν. Όταν άπολύθηκε από τις τάξεις του στρατού, θέλησε να αποσυρθεί σε τόπο, όπου το σώμα του και το πνεύμα του να είναι εκτός κάθε ειδωλολατρικού ερεθίσματος. Κατέφυγε στο όρος Κοτυάειον της Φρυγίας, όπου μαζί με άλλους ζούσαν σαν μια αυτόνομη και ελεύθερη κοινωνία Χριστού. Όταν όμως εξερράγη ο διωγμός κατά των χριστιανών, ο Μηνάς δεν άντεξε και κατέβηκε στην πόλη να ομολογήσει το Χριστό. Σε μια πανήγυρη των ειδωλολατρών, όρμησε με θάρρος και εν μέσω όλων διακήρυξε ότι ένας είναι ο αληθινός Θεός, ο Κύριος Ιησούς Χριστός.

Αμέσως όλοι έπεσαν επάνω του, τον συνέλαβαν και ο δικαστής Πυρρός τον έκρινε ένοχο θανάτου. Τότε ο Μηνάς απάντησε: " Ώστε δικάζομαι σαν ένοχος επειδή στο πανηγύρι σας διακήρυξα την αλήθεια του Θεού μου, χωρίς να αγγίξω κανένα από σας. Τότε εσείς τι είσθε, όταν όχι μόνο τη θρησκεία μας βρίζετε, αλλά και με χίλια δυο βάσανα θανατώνετε νέους, γέρους, γυναίκες και παιδιά; Αυτή λοιπόν είναι ή δικαιοσύνη σας; Αυτά τα φώτα σας; Αυτός ο πολιτισμός σας; Μου προτείνετε να θυσιάσω στα είδωλα για να δια

φύγω το θάνατο. Μη χάνετε λοιπόν τον καιρό σας. Το θύμα είναι μπροστά σας και δεν έχει ανάγκη της διαφυγής πού του προτείνετε. Διότι το αίμα μου θα φανεί ισχυρότερο και θα σας καταπνίξει". Εξαγριωμένοι από την απάντηση οι ειδωλολάτρες, με φρικτό τρόπο τον αποκεφάλισαν (304 μ.Χ.).

ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ

Κάποιος χριστιανός από την Κωνσταντινούπολη, οδεύοντας για το πανηγύρι του Αγίου Μηνά και έχοντας μαζί του αρκετά χρήματα, κατέλυσε σε ένα ξενοδοχείο. Ο ξενοδόχος είδε τα ξένα χρήματα και, κυριευμένος από απληστία, σκότωσε τον προσκυνητή, τον διεμέλισε και έβαλε τα κομμάτια του σε μία σπυρίδα (ζεμπίλι).

Ενώ σκεφτόταν πού να θάψει τα μέλη του θύματός του για να μην αποκαλυφθεί το έγκλημα, καταφθάνει στο ξενοδοχείο ένας έφιππος στρατιώτης, ο Άγιος Μηνάς, και τον ρωτάει επίμονα πού βρίσκεται ο προσκυνητής. Ο ξενοδόχος τον διαβεβαιώνει ότι δεν γνωρίζει τίποτε αλλά ο Άγιος ξεπεζεύει, εισέρχεται στα ενδότερα του ξενώνα, βρίσκει την σπυρίδα, την φέρνει μπροστά του και τον ρωτάει με φοβερό και άγριο βλέμμα να του πει ποιος είναι ο νεκρός.

Τότε ο φονιάς έφριξε, πέφτοντας άφωνος και τρέμων στα πόδια του άγνωστου ιππέα. Ο Άγιος συνάρμοσε τα μέλη του θύματος, προσευχήθηκε και ανέστησε το νεκρό προσκυνητή παραγγέλνοντάς του να δοξάζει τον Θεό. Ο αναστημένος, σαν να είχε εγερθεί από τον ύπνο, κατάλαβε όσα έπαθε, εδόξασε τον Θεό και προσκύνησε τον Άγιο. Μόλις ο φονιάς συνήλθε από τον τρόμο του και σηκώθηκε, του πήρε ο Άγιος τα κλεμμένα χρήματα και τα επέστρεψε στον προσκυνητή λέγοντάς του να συνεχίσει τον δρόμο του.

Έπειτα, για να ολοκληρώσει την ευεργεσία του Θεού, στράφηκε προς τον ξενοδόχο, τον έδειρε όπως του άξιζε, τον ενουθέτησε, του έδωσε συγχώρηση για το έγκλημά του προσευχόμενος γι’ αυτόν, καβάλησε το άλογό του και έγινε άφαντος. Τότε μόνο κατάλαβε ο ξενοδόχος ότι ο στρατιώτης αυτός ήταν ο Άγιος Μηνάς, γεγονός που θυμίζει την εμπειρία των δύο Αποστόλων κατά την πορεία τους προς Εμμαούς, με την συντροφιά του αναστημένου Χριστού. (Λουκ. 24,31).

Ευρύτατη δημοσιότητα έχει δοθεί σε περιστατικό όμοιο με το παραπάνω, δηλαδή ανάσταση διαμελισμένου νεκρού, το οποίο, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε εφημερίδες, περιοδικά και στο διαδίκτυο, συνέβη πολύ πρόσφατα, το έτος 2004, με θαυματουργό επέμβαση της Παναγίας η οποία ανέστησε δολοφονημένο Σαουδάραβα Μουσουλμάνο που πήγαινε στο Ορθόδοξο Μοναστήρι της Παναγίας Σαϊντανάγια στον Λίβανο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος μεγαλομάρτυς Μηνάς. Καταγόταν από την Αίγυπτον από γονείς ειδωλολάτρες. 'Οταν εμεγάλωσε κατετάγη στρατιώτης στα βασιλικά στρατεύ­ματα. Μία ημέρα όταν διετάχθησαν οι στρατιώτες να συλλαμβάνουν και να τυ­ραννούν χριστιανούς, ο Μηνάς έρριψε την ζώνην την στρατιωτικήν και πήγε στο όρος και έγινε ασκητής. Αφού ετερέωσε την καρδίαν του με τον ζήλον του Χριστού είδε εξ αποκαλύψεως, ότι ήτο καιρός να μαρτυρήση. Κατέβη από το όρος και εις μίαν πανήγυριν των ειδωλολατρών εκήρυξε τον Χριστόν. Τότε οι ειδωλολάτρες τον έσυρον ενώπιον του ηγεμόνος, ο οποίος τον εφυλάκισε και την επομένην τον απεκεφάλισε. Το λείψανόν του ετάφη εις Αίγυπτον.

2) Ο μεγαλομάρτυς Βίκτωρ. Εφονεύθη δια ξίφους.

3) Ο άγιος διάκονος Βικέντιος. Εξεδήμησε μαρτυρικά.

4) Η αγία μάρτυς Στεφανή. Εδέθη εις δύο φοίνικες και εμερίσθη εις δύο.

5) Ο άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 απεβίωσεν στο Μεσολόγγιον ο την 4 Ιουλίου τραυματισθείς στρατηγός Γερμανός και φιλέλληνας Νόρμαν.

Οι Έλληνες της Πελοποννήσου υπό τους Πετρόμπεην και Ζαίμην μετά 700 οπλοφόρων ενισχύουν την φρουρά του πολιορκουμένου Μεσολογγίου.

Το 1825 ο Ιμβραήμ καταλαμβάνει τα Λεχαινά και Ανδραβίδα Ηλείας.

Το 1912 ο ελληνικός στόλος αποτελούμενος από τα πλοία Εσπερία, Αρκα­δία, Κεραυνός και Νέα γη, κατόπιν αποβάσεως φέρει την Ελευθερία στην νή­σο Χίο.

Ο Σάμιος ηγέτης Θ. Σοφούλης φέρει την Ένωσιν της νήσου Σάμου με την μητέρα Ελλάδα.

Το 1919 στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός δέχεται μικροεπιθέσεις άτακτων Τούρκων.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία προβαίνει σε μικροεπιχειρήσεις αναγνωρίσεως των θέσεων του εχθρού.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπό­λους.

Το 1940 οι ελληνικές δυνάμεις στον τομέα της Ηπείρου δια θυελλώδους ε­πιθέσεως ανακαταλαμβάνουν την μονή Σωσσίνου.

Εις τους άλλους τομείς διεξάγονται σφοδρές μάχες.

Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Κέρκυρα, το Κιλκίς και τα Ιωάν­νινα.