02 Νοεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι μάρτυρες Ακίνδυνος, Πηγάσιος, Αφθόνιος, Ελιδοφόρος, Ανεμπό­διστος. Καταγόταν από την Περσίαν και ήσαν εκ των πρώτων αρχόντων του βασιλέως των Περσών. Κατά την εποχήν αυτήν ο βασιλεύς εβασάνιζε σκληρώς τους χριστιανούς. Τότε επρόδωσαν οι άπιστοι και τους αγίους Ακίνδυνον, Πη-γάσιον και Ανεμπόδιστον, οι οποίοι εδίδασκον τους χριστιανούς κρυφίως. Κα­τόπιν τούτου ο βασιλεύς διέταξε και τους έφερον ενώπιον του και είπε να αρ­νηθούν τον Χριστόν. Αλλά επειδή οι άγιοι ηρνήθησαν τους εβασάνισε, τους εφυλάκισε και τους έρριψε μέσα στο καμίνι.

2) Οι άγιοι μάρτυρες στρατιώται Ευδόξιος και Αγάπιος.

3) Η αγία Κυριακή, Δομνίνα και Δόμνα.

4) Ο άγιος Μαρκιανός.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1825 έγινε σφοδρά μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων μεταξύ Λάσπης και Εριβιόν Θηβών. Την μάχην εκέρδισαν οι Έλλη­νες.

Το 1826 εις την Δομβραίναν ο Καραϊσκάκης με τους υπ' αυτόν Έλληνας κατόπιν μάχης τρέπει σε φυγή τους Τούρκους.

Το 1912 οι Τούρκοι επιτίθενται εναντίον των ελληνικών δυνάμεων παρά το Τέχοβον (πλησίον Οστρόβου) Μακεδονίας αλλ' αποτυγχάνουν.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται συμπλοκές περιπόλων.

Το 1920 η στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις τούρκικων αποσπασμά­των.

Το 1921 ολόκληρη η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις τουρ­κικών αποσπασμάτων.

Το 1940 οι ιταλοί μετά μηχανοκινήτων δυνάμεων των παρά την σθεναράν άμυναν των ελληνικών δυνάμεων καταλαμβάνουν την Σαμαρίνα και την Γρα-μπάλα. Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε τας Πάτρας και την Θεσσαλονίκην.