26 Οκτωβρίου, 2010

Την προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή του Κέντρου για Ουσιοεξαρτημένα Άτομα και ενός Βρεφονηπιακού Σταθμού Παιδιών με Αυτισμό υπέγραψαν ο Μακαριώτατος και ο Νομάρχης κ. Γ. Σγουρός

image Το Ίδρυμα "Μ. Κόκκορη" της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών επισκέφθηκαν σήμερα 26/10/2010 στις 12.30 το μεσημέρι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Νομάρχης Αθηνών κ. Ι. Σγουρός.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Μακαριώτατος και ο κ. Σγουρός υπέγραψαν την προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Ι. Α.Α. και της Νομαρχίας Αθηνών για την κατασκευή μιας κοινότητας διαμονής εφήβων και νεαρών ενηλίκων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ουσιοεξαρτήσεων και ενός βρεφονηπιακού σταθμού φιλοξενίας παιδιών με αυτισμό.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον κ. Σγουρό και τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου καθώς, όπως είπε, «μετά από δύο χρόνια ξεπεράσαμε τις γραφειοκρατικές δυσκολίες και επισφραγίζουμε αυτή τη συνεργασία για να υλοποιήσουμε δύο πολύ σημαντικά κοινωνικά έργα». «Ο Θεός να σας δίνει υγεία και δύναμη για να καλύπτουμε τις ανάγκες των συνανθρώπων μας» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κ. Σγουρός υπογράμμισε πως η Εκκλησία βοηθά και στέκεται πάντοτε στο ύψος της και, προς αυτή την κατεύθυνση, η Αυτοδιοίκηση πρέπει να την βοηθήσει με όλες της τις δυνάμεις. «Θα είμαστε δίπλα σας», είπε ο κ. Σγουρός απευθυνόμενος στον Μακαριώτατο, «σε καθετί μας προτείνετε, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά πως ότι προτείνετε προσφέρει μια ουσιαστική λύση στους συνανθρώπους μας».

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος και ο Νομάρχης Αθηνών ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος «Μ. Κόκκορη», το οποίο λειτουργεί ως κοινοτικό σπίτι και ως ημερήσιο εργαστήρι και αποτελεί μια μορφή μονάδας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που παρέχει υπηρεσίες εξειδικευμένης θεραπευτικής υποστήριξης. Σε αυτό εξυπηρετούνται άτομα με νοητική υστέρηση και σύνδρομο Down.

Ακολουθεί το Μνημόνιο

_____________________________________

Μνημόνιο Συνεργασίας

Υπεγράφη μεταξύ του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

και του Νομάρχη Αθηνών κ. Γιάννη Σγουρού 25/2/2010

Στην Αθήνα σήμερα, 25 Φεβρουαρίου 2010, ημέρα Πέμπτη, μεταξύ των παρακάτω συμβαλλομένων, ήτοι

α) αφενός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Ν.Π.Δ.Δ. που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Αγίας Φιλοθέης αριθμ. 21 και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και

β) αφετέρου  της Νομαρχίας Αθηνών, Ν.Π.Δ.Δ. που εδρεύει στην Αθήνα, Λεωφ. Συγγρού 15-17 και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Νομάρχη Αθηνών κ. Ιωάννη Σγουρό, συμφωνήθηκε η υπογραφή του παρόντος μνημονίου συνεργασίας με τους παρακάτω όρους και συμφωνίες:

Προοίμιο

1. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στο πλαίσιο της ποιμαντικής διακονίας της και της ευαισθησίας που επιδεικνύει στα κοινωνικά προβλήματα, αναπτύσσει δραστηριότητες και προγράμματα, που αποσκοπούν στη διακονία του κάθε ανθρώπου, ως εικόνας Θεού, ανεξάρτητα από φύλο, καταγωγή, θρησκεία ή κοινωνική θέση.

Οι πρωτοβουλίες αυτές αφορούν στην αλληλεγγύη του ανθρώπινου προσώπου, στην ανακούφιση του πόνου και την προσπάθεια για αξιοπρεπή διαβίωση κάθε κοινωνικής ομάδας, αποτελούν δε έκφραση και πρακτική εφαρμογή της ίδιας της διδασκαλίας της για την αναγκαιότητα της αγάπης, της συναντίληψης και της αλληλοβοήθειας προς τους ασθενέστερους. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει στεγάσει ένα σύνολο παρεμβάσεων προς το κοινωνικό σύνολο στη Διεύθυνση της «Χριστιανικής Αλληλεγγύης», που προωθεί και εφαρμόζει προγράμματα στήριξης απόρων, ενοριακά κέντρα σίτισης, στέγες γερόντων και κατακοίτων, κέντρα αποκαταστάσεως και φροντίδας ατόμων με ιδιαίτερες ανάγκες, εκκλησιαστικό ορφανοτροφείο, βρεφονηπιακούς σταθμούς, στέγες φιλοξενίας, γραφείο εφημερίας εκτάκτων περιστατικών κ.ά. κοινωνικές δράσεις.

Περαιτέρω, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάρτησης, έχει συστήσει με πρωτοβουλία της το ίδρυμα Ψυχοκοινωνικής Αγωγής και Στήριξης «ΔΙΑΚΟΝΙΑ», το οποίο έχει τη μορφή Ν.Π.Ι.Δ. και είναι μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, υπαγόμενος απευθείας στη δικαιοδοσία της. Το Ίδρυμα «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» έχει σκοπό, μεταξύ άλλων, την αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων του ανθρώπου, την ενημέρωση των νέων σχετικά με τα επιβλαβή αποτελέσματα των εξαρτησιογόνων ουσιών και την εφαρμογή μεθόδων, στους τομείς της πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης.

2. Η Νομαρχία Αθηνών, στα πλαίσια του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της, έχει αναπτύξει κοινωνικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν αναδυθεί από τον σύγχρονο τρόπο ζωής στις μεγάλες πόλεις. Η Νομαρχία Αθηνών στηρίζει, συμπαραστέκεται και βοηθά στην προσπάθεια για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και εξαρτημένα άτομα που έχουν ανάγκη από την αρωγή της αυτοδιοίκησης, που οφείλει, εκ του ρόλου και της αποστολής της, να βρίσκεται κοντά στον δοκιμαζόμενο πολίτη.

Η βούληση της Νομαρχίας Αθηνών για περαιτέρω εξέλιξη του ρόλου της ως βασικού συμπαραστάτη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και η επιδίωξη της  για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής στο τοπικό επίπεδο είναι δεδομένη, καθώς η πρόληψη, η καταπολέμηση του αποκλεισμού, και η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής είναι καθοριστικής σημασίας προϋπόθεση για την ομαλή και αρμονική συμβίωση, την πρόληψη και εξάλειψη φαινομένων βίας, ρατσισμού, ξενοφοβίας και περιθωριοποίησης   των ατόμων.

3. Αναγνωρίζοντας τις σύγχρονες διαστάσεις των προβλημάτων των κατοίκων του λεκανοπεδίου και την έντασή τους, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και η Νομαρχία Αθηνών ήλθαν σε επαφή και διερεύνησαν τη δυνατότητα συνεργασίας, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών στην περιοχή της Αττικής.

Άρθρο 1ο

Αντικείμενο του Μνημονίου

1.1. Αντικείμενο του παρόντος Μνημονίου είναι ο καθορισμός του πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Νομαρχίας Αθηνών, για την ανάπτυξη κοινής δράσης και την εφαρμογή κοινών προγραμμάτων στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, ως εξής:

1.2. Οι δύο φορείς δεσμεύονται ότι θα δράσουν από κοινού για την κατασκευή και λειτουργία:

Α. Μιας ολοκληρωμένης Θεραπευτικής Κοινότητας διαμονής εφήβων και νεαρών ενηλίκων, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ουσιοεξαρτήσεων, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, επί της οδού Ιουλιανού αρ. 9 στην Αθήνα, ή σε άλλο οικόπεδο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής που θα κριθεί κατάλληλο για το σκοπό αυτό, κατά την απόλυτη κρίση της.

Β.  Ενός Βρεφονηπιακού Σταθμού φιλοξενίας παιδιών με αυτισμό, που θα αποτελέσει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας Μεσολογγίου, σε οικόπεδο επί της οδού Ράμφου αρ. 14 στην Αθήνα (Πατήσια), ιδιοκτησίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ή σε άλλο οικόπεδο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής που θα κριθεί κατάλληλο για το σκοπό αυτό, κατά την απόλυτη κρίση της.

Άρθρο 2ο

Επιμέρους δικαιώματα και υποχρεώσεις των μερών

2.1. Για την υλοποίηση της παρούσας συμφωνίας και την εφαρμογή των ανωτέρω προγραμμάτων, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών θα διαθέσει τα παραπάνω οικόπεδα, ή άλλα που θα κρίνει κατάλληλα για το σκοπό αυτό και των οποίων έχει την πλήρη και αποκλειστική κυριότητα ή το δικαίωμα πλήρους και αποκλειστικής χρήσης και εκμετάλλευσης, στα οποία θα ανεγερθούν κατάλληλα οικοδομήματα, που θα στεγάσουν τις ανωτέρω δράσεις κοινωνικής πρόνοιας.

2.2. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών αναλαμβάνει την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών και την υποβολή τους για την έκδοση των οικοδομικών αδειών, καθώς και το σχετικό κόστος που τυχόν θα απαιτηθεί, αναθέτοντας τις σχετικές εργασίες σε κατάλληλους μελετητές, με την τήρηση των νομίμων διαδικασιών.

2.3. Η Νομαρχία Αθηνών αναλαμβάνει την κάλυψη της δαπάνης που θα απαιτηθεί για την ανέγερση και πλήρη κατασκευή των κτιρίων, τα οποία θα στεγάσουν τη Θεραπευτική Κοινότητα και τον Βρεφονηπιακό Σταθμό, για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και για την προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου και κατάλληλου εξοπλισμού για τη λειτουργία των παραπάνω προγραμμάτων, αναθέτοντας την εκτέλεση του παραπάνω έργου σε κατάλληλους εργολήπτες, με την τήρηση των νομίμων διαδικασιών.

2.4. Οι φορείς μπορούν να συμπράττουν για τη σύσταση των κατάλληλων νομικών μορφωμάτων (νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που θα έχουν τη μορφή ιδρύματος ή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας – μη κυβερνητικής οργάνωσης), τα οποία θα αναλάβουν τη λειτουργία και διαχείριση των παραπάνω προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας (Θεραπευτικής Κοινότητας, Βρεφονηπιακού Σταθμού) και να συνεργάζονται για τον ίδιο σκοπό με άλλους φορείς και νομικά πρόσωπα.

2.5. Τα μέρη μπορούν να εντάξουν στο ανωτέρω πλαίσιο της μεταξύ τους συνεργασίας για την ανάπτυξη και εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας και άλλα προγράμματα, κατόπιν σχετικής συμφωνίας, η οποία θα προσαρτάται στο παρόν μνημόνιο.

Άρθρο 3ο

Διάρκεια

Το χρονοδιάγραμμα που τα μέρη θεωρούν εύλογο για την υλοποίηση των συμφωνιών του παρόντος μνημονίου ορίζεται σε τρία (3) έτη από την υπογραφή του παρόντος. Μέσα στο διάστημα αυτό θα πρέπει να έχουν εκδοθεί όλες οι κατά νόμο άδειες για την κατασκευή των κτιρίων και σε διάστημα δύο (2) ετών από την έκδοσή τους να έχει αποπερατωθεί η κατασκευή. Η διάρκεια υλοποίησης των συμφωνιών του παρόντος δύναται να παραταθεί με νεότερη κοινή συμφωνία των μερών.

Άρθρο 4ο

Εγγυήσεις

Προς το σκοπό της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που απορρέουν από το παρόν Μνημόνιο κατά τα προαναφερόμενα, τα δύο μέρη δεσμεύονται να συστήσουν Επιτροπή Παρακολούθησης και Συντονισμού, η οποία θα αναλάβει την παρακολούθηση των δράσεων για την υλοποίηση του παρόντος Μνημονίου και την υποβολή  εκθέσεων προόδου και προτάσεων  προς τα συμβαλλόμενα μέρη, για την καλύτερη και ταχύτερη επίτευξη των στόχων του παρόντος Μνημονίου.

Άρθρο 5ο

Ισχύς – Ανανέωση – Τροποποίηση – Λύση

Το παρόν μνημόνιο συνεργασίας ισχύει από την υπογραφή του και δύναται να παραταθεί, τροποποιηθεί ή λυθεί με κοινή έγγραφη συμφωνία των μερών

Άρθρο 6ο

Γενικοί Όροι

Τα μέρη αναλαμβάνουν τη δέσμευση να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την υλοποίηση των συμφωνιών του παρόντος, τηρώντας τις αρχές της καλής πίστης. Οποιαδήποτε διαφορά προκύπτει από την ερμηνεία ή εφαρμογή του παρόντος Μνημονίου Συνεργασίας, θα διευθετείται μέσω αμοιβαίων διαβουλεύσεων μεταξύ των μερών, και δε θα παραπέμπεται σε οποιοδήποτε εθνικό ή διεθνές δικαστήριο ή τρίτο μέρος προς συμβιβασμό.

Σε πίστωση των ανωτέρω συντάχθηκε το παρόν, το οποίο αφού αναγνώσθηκε και βεβαιώθηκε, υπογράφθηκε σε δύο (2) όμοια πρωτότυπα, ως ακολούθως, από τα οποία ένα (1) έλαβε κάθε συμβαλλόμενο μέρος:

Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ         Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ  ΑΘΗΝΩΝ

____________________________

Η συμφωνία υλοποιήθηκε σήμερα 25/10/2010 και τίθεται σε εφαρμογή το παρόν Μνημόνιο.

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΜΚΑ ΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

image

ΣΕΡΑΦΕΙΜ: ΟΣΟΙ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΤΣΙΠ

ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

■ Αυτομάτως θέτουν εαυτόν εκτός Εκκλησίας, παύουν να είναι μέλη της και δεν μετέχουν των μυστηρίων της

■ Μετά την παραλαβή του τσιπ - 666 δεν υπάρχει αλλαγή γνώμης και μετάνοιας

■ Οσοι Αρχιερείς δεν αντιδράσουν θα αποκόπτονται με την διακοπή του μνημοσύνου

■ Ο Μέγας Βασίλειος λέει: Ο δυνάμενος λέγειν την αλήθεια και μη λέγων ταύτην κατακριθήσεται, όταν το κινδυνευόμενο πίστις σιωπή ισοδυναμεί με άρνηση

■ Ο Αγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος συμπληρώνει: Καν σημεία ποιεί, καν νηστεύει, καν παρθενεύει, εάν δεν τηρεί τα διατεταγμένα, λύκος σοι φαινέσθω με δοράν προβάτου κατεργαζόμενος την φθορά του ποιμνίου

■ Η τεχνολογία είναι στην υπηρεσία του Αντι-χρίστου

■ Ο Αντίχριστος θα είναι ο τελευταίος δικτάτορας επί της γης

■ Θα είναι η πιο τρομερή περίοδος στην ιστορία της ανθρωπότητος

■ Αυτό το διάστημα των 3 1/2 ετών το αποκαλεί ο ίδιος ο Χριστός «μεγάλη θλίψη»

■ Συγχρόνως έρχονται και τα καλά νέα. Οποιος παραμείνει πιστός και επιζήσει σ' αυτή τη φοβερή περίοδο θα βρεθεί δίπλα στον ερχόμενο Χριστό

■ Οσοι Χριστιανοί δεν τα πιστεύουν η πίστη τους είναι μάταιη

■ Η τεχνολογία, το τρομερό θηρίο φαίνεται καθαρά στα μικροτσιπ στις «έξυπνες κάρτες» που προωθούν οι Κυβερνήσεις

■ Φαίνεται καθαρά στην Κάρτα του Πολίτη που προωθεί η Κυβέρνηση

Οσονούπω εγκαθίσταται η παγκόσμια Δικτατορία του Αντιχρίστου, το προοίμιο αυτής είναι η Παγκόσμια ηλεκτρονική διακυβέρνηση την οποία ζήτησε και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από του βήματος των Ηνωμένων Εθνών. Υπήκοοί του θα είναι όσοι πάρουν το τσιπ που θα φέρει τον δυσώνυμο αριθμό 666. Αυτό θα γίνει με τις βιομετρικές κάρτες που στην Ελλάδα φέρει κατ' ευφημισμόν την ονομασία «Κάρτα του Πολίτη». Χωρίς αυτήν δεν θα μπορεί ο άνθρωπος, ο κάθε πολίτης να συναλλάσσεται.

Ως εκ τούτου θα είναι αδύνατο να πωλεί και να αγοράζει και πρωτίστως να μισθοδοτείται από εκεί όπου εργάζεται. Το αποτέλεσμα θα είναι οδυνηρό για όποιον την αρνηθεί. Δεν θα έχει τίποτα να φάει και θα πεθάνει από την πείνα.

Το διάστημα αυτής της φοβερής περιόδου θα είναι 3 1 χρόνια. Ο Χριστός το ονόμασε «μεγάλη θλίψη» που δεν γνώρισε ποτέ άλλοτε η ανθρωπότητα. Όπως αντιλαμβάνεστε, θα χωρίσει η ήρα από το σιτάρι, τα ερίφια από τα πρόβατα. Η σφραγίδα του Αντίχριστου σημαίνει για τον Χριστιανό αιώνιο εκτοπισμό εκ της στρατευομένης Εκκλησίας. Αποκόπτεται ο άνθρωπος από τον Θεό εις το διηνεκές και το επέκεινα παύει να είναι παιδί του με ό,τι οδυνηρό συνεπάγεται αυτό.

Δεν διαχωρίζει κανέναν ο Θεός, είτε Πατριάρχης είναι, είτε Μητροπολίτης, είτε μοναχός, είτε λαϊκός.Το σφράγισμα δεν παίρνει μετάνοια, δεν επιδέχεται συγχώρεση. Οποιος το πάρει είναι τελειωμένος. Δεν μπορεί κανένας να επικαλεστεί άγνοια. Αυτά βέβαια ισχύουν και για όσους πιστεύουν στον Χριστό και είναι μέλη της Εκκλησίας της οποίας είναι Κεφαλή. Μην το θεωρήσετε εύκολη υπόθεση, εδώ θα δοκιμαστεί η πίστη μας.

Θα δεχθούμε πιέσεις και από την ίδια την οικο-γένειά μας, από τα παιδιά μας, από τους συγγενείς μας. Ας εφαρμόσουμε το λεχθέν υπό του προφήτου: Εγώ ωσεί άλαλος εγενόμην και ωσεί κουφός και ουκ ήκουον. Μην ταράσσσεσθε, αλλά να ετοιμάζεστε. Θαρσείτε ότι θα νικήσουμε γιατί και Εκείνος εξήλθε νικών ίνα νικήσει. Να θυμάστε ένα: Είμαστε πάροικοι και παρεπίδημοι σ' αυτή τη γη, κοινώς διαβάτες. Εκείνο που πρέπει να έχουμε ως πυξίδα είναι η ατέρμων αιωνιότητα.

____________________________

Ερώτηση του blog:

Ο Σεβασμιώτατος Πειραιώς θα πρέπει να μας απαντήσει στο ερώτημα: Αυτός θα πάρει την κάρτα; ή θα οδεύσει προς το Άγιον Όρος ή όπου αλλού και 2) Ποιος Κανόνας αναφέρει ότι οι Αρχιερείς θα αποκόπτονται με την διακοπή του μνημοσύνου εάν την πάρουν; Όπως επίσης ποιος κανόνας αναφέρει ότι όποιος λαϊκός την λάβει θέτει εαυτόν εκτός Εκκλησίας; Καλόν θα είναι να αναμένουμε τις αποφάσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και να μην σπεύδουμε μεμονωμένα να κάνουμε τέτοιες δηλώσεις.

Ο κ. Σεραφείμ θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβει, πως δεν είναι υπεράνω των Επισκόπων και της Εκκλησίας όπως είναι ο πάπας και πως οι βαρύγδουπες δηλώσεις για την αυτοπροβολή του ζημιώνουν την Εκκλησία και ως Επίσκοπος πρέπει να γνωρίζει πως αυτά τα θέματα εν Συνόδω και όχι με δηλώσεις τύπου Μανιφέστο!

Θα επανέλθουμε επί του θέματος για την αμφιλεγόμενη Κάρτα του Πολίτη.

Voiotosp.blogspot.com

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

Ο άγιος μεγαλομάρτυρας και θαυματουργός Δημήτριος ο μυροβλήτης.
Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκην από γονείς ευγενείς και πλουσίους. Έμαθεγράμματα και έγινεν αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού. Ο Δημήτριος επίστευε και εδίδασκε τον χριστιανισμόν και εις τους άλλους. Έτυχε τότε να έλθη στην Θεσσαλονίκην ο αυτοκράτωρ και έμαθε ότι ο Δημήτριος ήτο χριστιανός διέταξε και έβαλαν αυτόν εις την φυλακήν. Εκείνην την εποχήν εις την Θεσσαλονίκην εγίνοντο αγώνες. Μεταξύ των παλαιστών ήταν και ένας ειδωλολάτρης,
ο Λιαίος, ο οποίος ήτο το καύχημα του Μαξιμιανού. Ο Λυαίος προεκάλει τους νέους να παλαίσουν μαζί του, αλλά κανείς δεν ετόλμα, διότι ήτο γίγας. Ένας νέος χριστιανός, ονόματι Νέστωρ, εδέχθη να αγωνισθή. Τότε ο Νέστωρ πήγε εις την φυλακήν και εζήτησε την ευλογίαν του Δημητρίου. Ο Δημήτριος εσφρά-
γισε, με την χείρα του στο μέτωπον, το σημείον Σταυρού και του είπε: «Τον Λυαίον θα νικήσης και συ θα μαρτυρήσης». Ο Νέστωρ έλαβε θάρρος, πήγε στο στάδιον, εκάλεσε τον Λυαίον, τον ενίκησε και τον εφόνευσεν. Ο Μαξιμιανός, όστις ήτο παρών εις τους αγώνας, όταν έμαθεν, ότι ενίκησε τον Λυαίον με την ευλογίαν του Δημητρίου, αμέσως διέταξε και εφόνευσαν τον μεν Νέστορα επί τόπου, τον δε Δημήτριος εις την φυλακήν. Το σώμα του Αγίου Δημητρίου το έλαβον οι χριστιανοί, το έθαψαν και από τον τάαον του ανέβλυζε μύρον.Δια τούτο ονομάζεται μυροβλήτης.

2) Οι άγιοι μάρτυρες Αρτεμίδωρος και Βασίλειος.

3) Η αγία Λεπτίνα.

4) Ο άγιος μάρτυς Γλύπτης.

5) Ο άγιος Ιωάσαφ.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1912 ο Έλλην διάδοχος του θρόνου Κωνστα­ντίνος με τα στρατεύματα του εισέρχονται εις την ωραίαν νύμφην του βορρά την Θεσσαλονίκην και της φέρουν την ελευθερίαν της.

Εις την Ήπειρον αι Ελληνικοί δυνάμεις μάχονται εναντίον των τουρκικών παρά τα Ανώγεια.

Η 5η μεραρχία σταθεροποιεί τας θέσεις της.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνεται δράση πυροβολικού και περιπό­λων.

Το 1920 στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός δέχεται επιθέσεις άτακτων Τούρκων.

Το 1921 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπό­λους.