07 Οκτωβρίου, 2010

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΗΝ ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΜΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ 6/10/2010.

image

«Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αρχιερείς και

Αγαπητοί εν Χριστώ Αδελφοί, Θεοφιλέστατοι,

Εντιμότατοι κύριοι καθηγητές,

Εντιμότατε κύριε Κυριακίδη

και αγαπητοί λοιποί αδελφοί,

Η βραδιά η αποψινή και η εκδήλωσις είναι σημαντική. Πιστεύω ότι δεν θα μπορούσαν ή τουλάχιστον λίγα πρόσωπα θα μπορούσαν να αποδώσουν με αυτό τον τρόπο τον συγκλονιστικό την μορφή, την προσωπικότητα του μακαριστού αδελφού Χριστοδούλου. Ο εισηγητής της εκδηλώσεως πατήρ Επιφάνιος, οι ομιληταί, ο Άγιος Σερρών, ο πατήρ Θωμάς Συνοδινός, ο κύριος Χολέβας, ομολογουμένως μας έδωσαν μια εικόνα συγκλονιστική της όλης πορείας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου από το 1974 έως το 2008.

Πιστεύω ότι αυτή αίθουσα απόψε είναι πλημμυρισμένη από συναισθήματα κατάνυξης, ανάμνησης αλλά και προβληματισμού και νοσταλγίας. Εγώ είμαι ο διάδοχος του μακαριστού. Γνωριζόμαστε από τα φοιτητικά χρόνια και η συνεργασία μας υπήρξε στενή μέχρι ένα σημείο της κοινής διαδρομής μας. Βαριά η κληρονομιά και πρέπει να το υπογραμμίσω ως προς το όραμα όπως παρουσιάστηκε. Υπήρξαν πολλά κοινά σημεία στο ξεκίνημα μας από τα φοιτητικά χρόνια. Ένα όραμα που πήρε τη διάσταση όπως πράγματι παρουσιάστηκε απόψε.

Άραγε ο νέος Αρχιεπίσκοπος, ο διάδοχος του μακαριστού Χριστοδούλου, του αδελφού, δεν έχει όραμα; Και ποιο είναι το όραμά του; Το ευτύχημα είναι ότι το όραμα του καινούργιου Αρχιεπισκόπου ακουμπάει ακριβώς πλάι στο όραμα του μακαριστού αδελφού Χριστοδούλου. Και το όραμα του καινούργιου Αρχιεπισκόπου είναι όλα αυτά που τόσο ωραία παρουσιάστηκαν να μη μείνουν στη θεωρία. Αλλά να γίνουν πράξη.

Και αυτό αγωνίστηκα, αγωνίζομαι και θα αγωνιστώ όσο είμαι σε αυτή την θέση. Να γίνουν πράξη. Να φύγουνε από τη θεωρία και να φτάσουνε στο λαό μας με εκδηλώσεις όχι απλώς αγάπης, χειροκροτημάτων αλλά με εκδηλώσεις θυσίας. Ο άνθρωπος που πεινάει, ο άνθρωπος που είναι άστεγος, το παιδί που έχει πέσει στα ναρκωτικά, τα παιδιά τα αυτιστικά, τόσα προβλήματα για τα παιδιά που έχουν νοητική υστέρηση, τα σχολεία, η εκπαίδευσή…

Τα οράματα του Μακαριστού Χριστοδούλου είναι δυνατά. Αλλά προτρέπουν το νέο Αρχιεπίσκοπο και τους συνεργάτες και του Χριστοδούλου του μακαριστού και τους δικούς του συνεργάτες αλλά και όλους μαζί να συνεχίσουνε το όραμα, να γίνει πράξη μέσα στη ζωή της Εκκλησίας. Θα ήθελα ακόμα να ευχαριστήσω θερμά τον κύριο Κυριακίδη διότι μέσα σε αυτή την εποχή την δύσκολη, από πολλές πλευρές, υπάρχει και το λήμμα και θα υπάρχει πάντοτε των ανθρώπων εκείνων οι οποίοι στέκονται πάντοτε κοντά μας και βοηθούν με το δικό τους τρόπο.

Υπάρχει κρίσις ομολογουμένως και έχει λεχθεί πολλές φορές ότι η κρίσις είναι πραγματική που οδήγησε σε αυτή την κατάσταση. Αλλά πάντοτε υπήρξανε κρίσεις. Το θέμα είναι πως θα βρούμε τη δύναμη να ξεπεράσουμε την κρίση. Και αλλοίμονο μας αν νομίζαμε, αν δεχόμαστε και υπογράφαμε ότι η κρίση είναι μεγαλύτερη από τη δύναμη του Χριστού μας. Δεν είναι δυνατόν.

Εκεί υπάρχει αισιοδοξία, εκεί υπάρχει η δύναμη, εκεί υπάρχει το φως της Αναστάσεως όπως πολύ ωραία πολλές φορές τονίστηκε: Ευχαριστούμε τον Σεβασμιώτατο Δημητριάδος ο οποίος είναι ρέκτης σε αυτήν την πορεία την ποιμαντική, όχι μόνο στην επαρχία του, στη Μητρόπολή του αλλά και μέσα στην Ιεραρχία. Και θα πρέπει να ξέρετε ότι αυτές τις ημέρες, σήμερα και αύριο η Ιεραρχία αυτή την συζήτηση κάνει, αυτό τον προβληματισμό έχει και αυτό μελετάει. Πως μπορούμε αυτές τις σκέψεις, αυτά τα οράματα, πως μπορούμε αυτές τις δυσκολίες να τις ξεπεράσουμε.

Και πιο πρακτικά, ποια είναι εκείνα τα οποία πρέπει η Εκκλησία να βάλει πρώτα σαν στόχο, δεύτερα και ύστερα τρίτα…Ευχαριστούμε όλους όσοι συνετέλεσαν να γίνει απόψε αυτή η εκδήλωση η οποία ξανάφερε μέσα στη ζωή μας την μορφή, τη δημιουργικότητα, την πληθωρικότητα, τη δύναμη της προσωπικότητας του Μακαριστού Χριστοδούλου.

Νομίζω θα ήτανε πολύ εύστοχο να λέγαμε απόψε ότι ευχή του και αν μπορούσαμε μέχρι τη λέξη, επιθυμία του, είναι να συνεχίζουμε όλοι μαζί προς αυτή την πορεία, αυτά που μας είπε, μας δίδαξε, να τα κάνουμε πράξη. Και έχουμε τη δύναμη να τα κάνουμε.

Ευχαριστώ».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι Σέργιος και Βάκχος, Πολυχρόνιος και Φήλιξ μάρτυρες. Οι άγιοι μάρτυρες Σέργιος και Βάκχος ήσαν στρατιώτες νεώτατοι, ευγενέστατοι, αν­δρείοι και Ρωμαίοι. Δια τούτο ο αυτοκράτωρ τους ετίμησε με αξιώματα, νομίζων ότι προσκυνούν τα είδωλα. Αλλ' αυτοί ήσαν χριστιανοί. Οι άλλοι στρατιώται τους εσυκοφάντησαν εις τον βασιλέα και μίαν ημέραν ο βασιλεύς ετοίμασε θυσίαν προς τιμήν των ψευδωνύμων θεών εκάλεσε δε όλους τους στρατιώτας να θυσιάσουν. Οι καλοί στρατιώτες του Χριστού ωμολόγησαν τον Χριστόν και ο βασιλεύς αφήρεσεν αμέσως τις ζώνες και τα διάσημα του βαθμού των και τους ενέδυσε γυναικείαν στολήν και εζήτησε απ' αυτούς ν' αρνηθούν τον Χρι­στόν. Υπεβλήθησαν σε πολλά βασανιστήρια και εξεδήμησαν προς τον Κύριον.

2) Ο άγιος Πολυχρόνιος. Έζη κατά τας ημέρας κατά τας οποίας συνεκροτήθη η Α' Οικουμενική Σύνοδος. Έγινε πρεσβύτερος και κατεσφάγει από τους Αρειανούς εις την Κωνσταντινούπολιν.

3) Ο άγιος Φίληξ. Ήταν πρεσβύτερος και εφονεύθη δια ξίφους.

4) Οι άγιοι μάρτυρες Ιουλιανός ο πρεσβύτερος και Καισάριος διάκονος. Επνίγησαν εντός σάκκων στη θάλασσα.

Οι άγιοι ενενήκοντα εννέα πατέρες εκ Κρήτης. Επισημότερος όλων ήτο ο άγιος Ιωάννης ο ερημίτης καλούμενος. 6) Ο άγιος Σέργιος ο Ρώσος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1571 Ναυμαχία Ναυπάκτου στην οποία μετέσχον και Έλληνες.

Το 1826 οι Τουρκαλβανοί προσεπάθησαν δι' εφόδου να καταλάβουν το περιτείχισμα της Ακροπόλεως, αλλ' απέτυχον. Οι Έλληνες υπό τον Μακρυγιάννην προέβησαν σε αντεπίθεσιν.

Το 1912 οι ελληνικές δυνάμεις μαχόμενες εκδιώκουν τους Τούρκους εκ της περιοχής Ελασσώνος και ιδίως εκ της θέσεως Παναγία όπου και εκυρίευσαν 7 πυροβόλα.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός δρα με περιπόλους. Το 1920 στην περιοχή Κιουτάχειας ο ελληνικός στρατός δέχετγαι μικροεπιθέσεις άτακτων.

Το 1921 σε ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία συνεχίζεται δράση πυροβολι­κού και περιπόλων.