24 Σεπτεμβρίου, 2010

Επέστρεψε ο Μακαριώτατος από την ανεπίσημη επίσκεψή στο Διδυμότειχο.

image Ολοκληρώθηκε εχθές 23 Σεπτεμβρίου ε.ε. η 2ημερη ανεπίσημη επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου, στην ακριτική Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου. Τον Μακαριώτατο συνόδευε ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. κ. Αλέξιος.

Ο Μακαριώτατος μετέβη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγ. Θεοδώρων Ν. Ορεστιάδος, όπου τον υποδέχτηκαν οι Αρχές του τόπου, μαθητές των Σχολείων της πόλεως  και πλήθος κόσμου και ακολούθησε σύντομη Δοξολογία.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός στην προσφώνησή του καλωσόρισε τον Μακαριώτατο στη νεότερη και παράλληλα βορειότερη πόλη της Ελλάδος, τονίζοντας τη βαριά κληρονομιά που φέρουν οι κάτοικοι της ως συνεχιστές της ένδοξης ιστορίας της Αδριάνουπόλεως και από την άλλη, την μεγάλη ευθύνη που έχουν για την  διατήρηση των Ελληνορθοδόξων παραδόσεων και αξιών, αφού η περιοχή ήταν και τείνει να γίνει με το άνοιγμα των συνόρων σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός τέλος, κάλεσε τον Μακαριώτατο να επισκεφθεί ξανά τη Ν. Ορεστιάδα, για να θεμελιώσει το νέο Ι. Ναό του Αγ. Κυρίλλου στ΄ Πατριάρχου Κων/πόλεως.

Ο Μακαριώτατος στην αντιφώνηση του ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο κ. Δαμασκηνό, τους Άρχοντες και  το λαό για την υποδοχή και τις ωραίες εκπλήξεις, όπως είπε, που του επεφύλαξαν κατά τη διήμερη παραμονή του στο Βόρειο Έβρο, και αποδέχτηκε την πρόσκληση του Σεβ. Ποιμενάρχου μας.

Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος είχε συνάντηση με τις τοπικές Αρχές στο εντευκτήριο του Ιερού Ναού.Αμέσως μετά ο  Αρχιεπίσκοπος αναχώρησε για τις Καστανιές του Δήμου Βύσσης που βρίσκεται στην Ελληνοτουρκική μεθόριο όπου και εκεί έγινε δεκτός από τους κατοίκους του χωριού που κατέκλισαν τον Ιερό Ναό του Αγ. Γεωργίου.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε το Ελληνικό Φυλάκιο 1, όπου ενημερώθηκε από τον Στρατηγό – Διοικητή της XVI Μεραρχίας Πεζικού κ. Τσέλιο Αθανάσιο και συνομίλησε με τους στρατιώτες που υπηρετούν εκεί τη θητεία τους.

Εν συνεχεία περπάτησε μέχρι το σημείο που αρχίζει το Τουρκικό έδαφος και συνομίλησε με τους Έλληνες και Τούρκους στρατιώτες. Κατά την επιστροφή του από το Φυλάκιο επισκέφθηκε το Τελωνείο Καστανεών, όπου οι Τελωνιακοί και οι Αστυνομικοί που εργάζονται εκεί του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή.

Κατόπιν ο Μακαριώτατος μετέβη στο φυλάκιο Διλόφου που βρίσκεται στο σημείο συνάντησης των συνόρων των τριών κρατών Ελλάδος, Βουλγαρίας και Τουρκίας, (Τριεθνές) και ενημερώθηκε από τον αρχιφύλακα.Το μεσημέρι εχθές ο Μακαριώτατος παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός στο Χωριό Πεντάλοφος του Δήμου Τριγώνου.

Το απόγευμα κατά την επιστροφή προς το αεροδρόμιο της Αλεξανδρουπόλεως, ο Μακαριώτατος επισκέφτηκε  το Ιερό Μετόχιον της Ι. Μονής Ιβήρων στην Κορνοφωλέα Σουφλίου.Στο αεροδρόμιο τον Μακαριώτατο προέπεμψαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός και Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η πρωτομάρτυρας και ισαπόστολος αγία Θέκλα. Καταγόταν από το Ικόνιον της Μ. Ασίας, ήταν θυγατέρα της επιφανούς Ελληνίδος Θεοκλείας και εί­χε αρραβινισθή με τον θάμυριν. Εκείνην την εποχήν πήγε στο Ικόνιον ο Μέγας Απόστολος των Εθνών Πάυλος δια να κηρύξη τον σωτήριον Λόγον. Ο Παύλος κατέλυσεν στην οικίαν του ευσεβούς Ονησιφόρου, όπου συνεκεντρώθησαν όλοι οι χριστιανοί και άκουαν το θείον κήρυγμα του. Μεταξύ αυτών ήταν και η Θέ­κλα. Τόσον δε ενεθουσιάσθη και εσαγηνεύθη από το κήρυγμα του αποστόλου, ώστε εγκαλέλειψε την οικίαν της και τον ερραβωνιαστικόν της και απεφάσισε να γίνη μαθήτρια του αποστόλου. Ο Θύμαρις εθύμωσε και συννενοηθείς με δύο κακούς συνοδούς του αποστόλου εσυκοφάντησε τούτον στον ηγεμόνα και ο Παύλος εκλεισθη στην φυλακήν. Η Θέκλα όμως εισήλθε στην φυλακήν και επεριποιείτο τον Παύλον. Ο ηγεμών διέταξε να διώξουν τον Παύλον από την πόλιν αφού πρώτον τον δείρουν, την δε Θέκλαν να ρίψουν στην φωτιά. Δια θαύματος θείου όμως η αγία εσώθη και ακολούθησε τον Πάυλον. Αφού συνε­λήφθη και πάλι στην Αντιόχειαν και πάλιν δια της θείας δυνάμεως έμεινε α­βλαβής από τα θηρία στα οποία την έρριψαν επέστρεψε στο Ικόνιον. Έπειτα πήγε σε βουνό που λεγόταν Καλαμών, εκεί έμεινε προσευχομένη και θαυμα­τουργούσα εντός σπηλαίου τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής της. Εξεδήμησε εις Κύριον σε ηλικίαν 90 ετών.

2) Το θαύμα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Η εικών αυτή της Πανα­γίας ευρέθη στα Κύθηρα σε ένα μέρος ερημικόν το λεγόμενον Μυρτίδια από ευσεβή χριστιανόν ο οποίος ωδηγήθη εκεί από θείαν οπτασίαν. Στο Ναόν της Παναγίας στα Μυρτίδια δια της χάριτος της Παναγίας ένας παράλυτος εθερα-πεύθη.

3) Ο άγιος πατήρ Κόπρος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1824 έγινε ναυμαχία του ελληνικού στόλου και τουρκικού, έξω της Χίου. Την ναυμαχίαν εκέρδισαν οι Έλληνες.

Το 1919 τουρκικά άτακτα στοιχεία και τακτικός στρατός επιτίθενται ενα­ντίον του ελληνικού στρατού στην περιοχή Καύστρου.

Το 1920 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνεται μάχη περιπόλων.

Το 1921 στο μέτωπον του Αφιόν Καραχισάρ οι ελληνικές δυνάμεις συνά­πτουν μικροσυμπλοκές με τις τουρκικές δυνάμεις.