21 Σεπτεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος απόστολος Κοδράτος. Ήταν σοφός. Έγινε μαθητής των αποσι λων και εχειροτονήθη επίσκοπος Αθηνών. Πολλούς έκαμε να πιστεύσουν  τον Χριστόν και πολλούς Έλληνες σοφούς απεστόμωσε. Διώχθηκε και βασα στηκε στην πόλιν Μαγνησία όπου εδίδαξε και διέλυσε το σκότος και την πλάνην. Το έτος 117 λαμβάνει και αυτός τον στέφανον του μαρτυρίου.

2) Ο άγιος προφήτης Ιωνάς, ήταν γιος της χήρας εκείνης της οποίας ο προφήτης Ηλίας ευλόγησε το έλαιον και το άλευρον. Επροφήτευσε κατά τα έτη 838-810 π.Χ. Ο Ιωνάς διατάχθηκε από τον Θεόν να υπάγη στη Νινευΐ και διδάξη τους κατοίκους αλλά δεν πήγε. Ενώ ταξίδευε στη θάλασσα έπεσε αυτή και τον κατάπιε μέγα κήτος και μετά τρεις μέρες τον εξέρασε στην ξηρό Μετά από αυτό πήγε στη Νινευΐ και εδίδαξε.

3) Οι άγιοι μάρτυρες Ευσέβιος, Νέοταβος και Ζήνων ήσαν αδελφοί και πειδή επίστευσαν εις τον Χριστόν εφυλαίσθησαν από τους ειδωλολάτρες και εκάησαν.

4) Οι άγιοι μάρτυρες Ευσέβιος, Ισαάκιος επίσκοπος Κύπρου Πρίσκος και άγιοι έξι μάρτυρες.

5) Ο άγιος Ιωνάς ο Σαββαΐτης και ο άγιος Δημήτριος Μητροπολίτης Ραστοβίας.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1827 ο ρωσικός στόλος υπό τον Χέυδεν έφθασε στο Ναύπλιον.

Το 1828 οι Έλληνες υπό τους Κωφόν, Τενεκέν, Παρασκευάν μπήκαν σε πλοιάρια κατέλαβον με σκληρή μάχη 40 τουρκικά πλοιάρια. Στην μάχην εφονεύθυ ο Κωφός και επληγώθη ο Τενεκές.

Το 1918 οι ελληνικές δυνάμεις του συμμαχικού στρατού μάχονται εναντίον των Γερμανο-Βουλγάρων στο Μπέλες Μακεδονίας.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνεται δράση περιπόλων.

Το 1920 στη Μ. Ασία γίνεται δράση πυροβολικού και περιπόλων μεταξύ των εμπολέμων Ελλήνων και Τούρκων.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις στη Μ. Ασίαν δέχονται επίθεσιν των τουρκικών δυνάμεων στο Αφιόν Καραχισάρ.

Το 1944 τα ελληνικά τάγματα της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας εκδιώκουν τους Γερμανούς από το Ρίμινι Ιταλίας και επί του Δημαρχείου της πόλεως κυματίζι η κυανόλευκος Ελληνική σημαία.