20 Σεπτεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Ευστάθιος. Ήταν στρατηλάτης στην Ρώμη επί βασιλέως Τραϊα­νού και πριν βαπτισθή ωνομάζετο Πλακίδας. Ήταν γενναίος, ενάρετος, σώ­φρων και ελεήμων. Η σύζυγος του ωνομάζετο Τακανή. Είχε ακόμη και δυο τέκνα άρρενα. Πήγε σε κυνήγι στο δάσος και εκυνηγούσε μίαν έλαφον χωρίς να μπόρεση να την συλλαβή. Σε μίαν στιγμήν είδε μεταξύ των κεράτων της ένα φωτεινόν σταυρόν και ήκουσε την φωνήν του Κυρίου που του έλεγε να βαπτι­σθή. Την εσπέραν παρουσιάσθη στον αρχιερέα των χριστιανών και εβαπτίσθη. Αυτός ωνομάσθη Ευστάθιος και η σύζυγος του θεοπίστη. Μετά το βάπτισμα πήγε στην Αίγυπτον. Καθ' οδόν έχασε την σύζυγόν και τα τέκνα του και μόνος του έφθασε στην πόλιν Βάδησσον όπου έμεινε επί 15 χρόνια αμπελοφύλακας. Ο Τραϊανός ανεκάλυψε αυτόν και τον έκανε αρχιστράτηγον εκ νέου και ο ά­γιος ενίκησε τους εχθρούς. Στην πατρίδα του εύρε την γυναίκα του και μεταξύ των στρατιωτών τους γιους του. Όταν έγινε βασιλιάς ο Ανδριάνας εκάλεσε τον άγιον να αρνηθή τον Χριστόν και επειδή αυτός δεν εδέχθη τον ερριξε, μετά της οικογενείας του, στην φωτιά και εκάη. *'

2) Οι άγιοι μάρτυρες Αρτεμίδωρος και Θαλός, Ιωάννης ο Αιγύπτιος και οι τεσσαράκοντα μάρτυρες, Ιλαρίων.

3) Οι άγιοι Υπάτιος επίσκοπος και Ανδρέας πρεσβύτερος Μαρτίνος, Πάπας Ρώμης και Μάξιμος ο σοφώτατος, οι δύο Αναστάσιοι, Θεόδωρος και Ευπρέπιος μαθητής του αγίου Μαξίμου.

4) Οι άγιοι Μελέτιος επίσκοπος Κύπρου και Ιωάννης.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 ο τουρκικός στόλος κυριεύει το Γαλα-ξείδιον καίει όλα τα ευρεθέντα εκεί ελληνικά πλοία ως και την πόλιν.

Το 1824 οι Τούρκοι κυριεύουν το Μαρκόπουλον Ηλείας και προβαίνουν σε καταστροφές.

Το 1827 οι Τούρκοι στην Μεσσηνίαν έκοψαν όλα τα καρποφόρα δένδρα.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται μάχες περιπόλων.

Το 1920 στη Μ. Ασία σε ολόκληρο το μέτωπο επικρατεί ηρεμία.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις του Α' Σώματος στρατού της Μικράς Ασίας επιτίθενται σφοδρά εναντίον των Τούρκων παρά το Αφιόν Καραχισάρ.

Το 1944 τα τάγματα της 3ης Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας κάμπτουν την αντίστασιν των Γερμανών στο Ρίμινι Ιταλίας.