13 Σεπτεμβρίου, 2010

Αγιασμούς σε σχολεία της Αθήνας τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ (13.09.2010)

image

Τον Αγιασμό σε σχολεία της Αθήνας τέλεσε σήμερα το πρωί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Στις 9 το πρωί ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τη Σιβιτανίδειο Σχολή. Ο Μακαριώτατος ευχήθηκε στους μαθητές και τις μαθήτριες της Σχολής να έχουν υγεία και δύναμη για τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά. Από την πλευρά της η κυρία Διαμαντοπούλου είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο Μακαριώτατος βρίσκεται από την πρώτη στιγμή κοντά στη Σιβιτανίδειο Σχολή, μία από τις πιο ιστορικές σχολές της χώρας. "Προσπαθούμε να φτιάξουμε και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη Σιβιτανίδειο Σχολή" κατέληξε η κυρία Διαμαντοπούλου.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος βρέθηκε στο 1ο και 2ο Γυμνάσιο Παπάγου και στα 21ο και 165ο Δημοτικά Σχολεία Πατησίων στην Πλατεία Αμερικής, όπου και τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό, παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη και του Αντιδημάρχου κ. Ελ. Σκιαδά.

Ο Μακαριώτατος παρότρυνε τα παιδιά να μελετούν για να γίνουν "καλοί και σωστοί άνθρωποι", όπως είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: "Ήρθαμε σήμερα κοντά σας για να νιώσουμε μια οικογένεια". Από την πλευρά της η διευθύντρια του 21ου Δημοτικού Σχολείου κυρία Ιωάννα Χαλκιά είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψη του Μακαριωτάτου αποτελεί "μεγάλη τιμή και ευλογία" για το σχολείο που βρίσκεται σε αυτή την ιστορική περιοχή όπου μαρτύρησε η Αγία Φιλοθέη και έζησε η Λέλα Καραγιάννη.

Τέλος, ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης υπογράμμισε τη μεγάλη του χαρά επειδή, όπως είπε, "στην κεφαλή της Ελλαδικής Εκκλησίας βρίσκεται ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος". "Ενας άνθρωπος", όπως είπε, "που αποδεικνύει εμπράκτως και καθημερινά την αγάπη και τον αγώνα του για τους φτωχούς και αδύναμους συνανθρώπους μας τα οποία, όπως γνωρίζω πολύ καλά, δεν θέλει να δημοσιοποιούνται".

 

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ Ο «ΣΤΑΥΡΟΣ» ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ κ. ΙΕΡΟΘΕΟΥ

image

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου για τα κείμενά του

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος (Βλάχος) γράφει πολλά. Δύναται σε ένα μήνα να εκδώση και ένα νέο βιβλίο! Πολυγραφώτατος. Άλλ' ή ποσότης δεν συμβαδίζει πάντοτε μέ την ποιότητα. Πολλοί κρίνουν ευμενώς τά βιβλία του. Και ώρισμένοι υποστηρίζουν, ότι ό Ιερόθεος είνε ό κορυφαίος ή ένας άπό τούς κορυφαίους θεολόγους τής εποχής μας. Άλλ' άλλοι κρίνουν δυσμενώς τά βιβλία του. Ευρίσκουν σ΄ αυτά σοβαρά θεολογικά λάθη.

Ό ίδιος δε τί λέγει γιά τά κείμενά του; Σέ άρθρο του μέ τον τίτλο: Τό «βασίλειο ίεράτευμα» και ή ίερωσύνη, δημοσιευμένο στον «Όρθόδοξο Τύπο» της 23ης Ιουλίου, σελ. 6, γράφει: «Κάποιος μου είπε, ότι ή κρίση κρίνει τον κρίνοντα, και έχει δίκαιο. Έν πάση περιπτώσει, μου άρκεί ή γνώμη των συγχρόνων θεουμένων και έξαγιασμένων ανθρώπων για τά κείμενά μου».

Ερωτούμε: Τί θέλει νά είπη μ' αυτά τά λόγια ό λόγιος Ιεράρχης; Θέλει νά είπη, ότι οι έκφέροντες ευμενή κρίσι γιά τά κείμενα του, αυτοί κρίνουν ορθώς; Θέλει νά είπη, ότι τά κείμενά του είνε σπουδαία και άψογα, τόσο βαθειά και τόσο ιερά, ώστε νά τά καταλαβαίνουν μόνον «οι σύγχρονοι θεούμενοι και έξαγιασμένοι άνθρωποι»;

Λησμονεί, ότι ό Χριστός, τό φώς τό αληθινό, φωτίζει πάντα άνθρωπο ερχόμενο στον κόσμο και συνεπώς κάθε άνθρωπος δύναται νά έκφραση και όρθή γνώμη, όπως π.χ. ό Ιερεύς της Μαδιάμ εξέφρασε τήν όρθή άποψι, ότι ό Μωυσής δέν μπορούσε μόνος νά κυβέρνηση ολόκληρο λαό, άλλ΄ ώφειλε νά όρίση συνεργάτες του;

Άγιε Ναυπάκτου! Ό συντάκτης του παρόντος σχολίου άκουσε τον αείμνηστο πατέρα Πορφύριο νά λέγη μέ έμφασι γιά ώρισμένες απόψεις σας: «Έγώ δέν παραδέχομαι αυτά που γράφει ό Ιερόθεος Βλάχος». Και ερωτούμε: Ό πατήρ Πορφύριος δέν ήταν «θεούμενος και έξαγιασμένος άνθρωπος»;

Άγιε Ναυπάκτου! Έχετε πολύ μεγάλη ιδέα γιά τά κείμενα σας, παρά τό γεγονός, ότι σ΄ αυτά, όπως καταγγέλλεται και αποδεικνύεται, περιέχονται και πολλά άτοπα.

Μή λησμονείτε, ότι φθάσατε και στό ασεβέστατο σημείο, σημείο τών καιρών, νά γράφετε, ότι ό Επίσκοπος είνε... «τό κριτήριο της αληθείας» και «ό αρχηγός τής σωτηρίας» Και ένώ καταγγελθήκατε γι' αυτή τήν ασεβέστατη γνώμη, δέν είχατε τήν ταπείνωσι νά τήν ανακαλέσετε. Σεις, πού συχνά μιλάτε γιά θέωσι, ταπεινωθήτε, γιά νά γίνετε «θεούμενος και έξαγιασμένος άνθρωπος».

Πηγή: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΤΑΥΡΟΣ

       (ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2010)

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Τα εγκαίνια του Ναού της Αναστάσεως του Χριστού. Τούτον έκτισεν επί του λόφου του Γολγοθά ο Μέγας Κωνσταντίνος εκεί όπου εσταυρώθη ο Χρι­στός.

2) Ο άγιος μάρτυς Κορνήλιος ο εκατόνταρχος. Έζη στην Καισάρειαν της Παλαιστίνης ήταν σύγχρονος των Αποστόλων και πριν βαπτισθή ήταν ευσεβής, ενάρετος και ελεήμων. Φωτισθείς υπό Αγγέλου εκάλεσε από την Ιόππη τον απστολον Πέτρον, ο οποίος τον εδίδαξε τα δόγματα της χριστιανικής θρη­σκείας και τον εβάπτισε. Ακολούθησε έπειτα τον απόστολον σε πολλά μέρη διδάσκων τον αληθινόν Θεόν. Πήγε στην πόλιν των Σκέψεων δια να διδάξη τους κατοίκους της. Εκεί συλελήφθη υπό του ηγεμόνος και εβαπτίσθη. Με την προσευχήν του αγίου εκρημνίσθη ο ναός των ειδωλολατρών και καταπλάκωσε την σύζυγον και τον γιο του ηγεμόνα, οι οποίοι δια της προσευχής του αγίου ουδέν έπαθον. Ο Δημήτριος είδε το θαύμα επίσπευσε με τους ανθρώπους του, εις τον Χριστόν και εβαπτίσθησαν υπό του αγίου. Αποσύρθηκε έπειτα σε τό­πον ερημικόν, προείπε το τέλος του και με προσευχή και ύμνους εξεδήμησεν εις Κύριον.

3) Οι άγιοι μάρτυρες Στράτων, Κρονίδης, Λεόντιος και Σεραπίων, Γορδιανός και Σέλευκος, Μακρόβιος, Ουαλέριος ή Ουαλεριανός, Λουκιανός, Ζωτικός και Ηλεί. Αλλοι εκρεμάσθησαν, άλλοι ερρίχθηκαν στη θάλασσα και στα θηρία και άλλοι εφονεύθησαν με ξίφος.

4) Οι άγιοι Πέτρος και Ιερόθεος ο Νέος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1826 στην Αθήνα οι Έλληνες υπό τον Μα­κρυγιάννη κατόπιν σκληράς μάχης έτρεψαν σε φυγήν τους Τούρκους.

Το 1920 στο μέτωπο στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός μάχεται εναντίον των Τούρκων στην περιοχή Ουσάκ.

Το 1921 οι τουρκικές δυνάμεις στον τομέα του Αφιόν Καραχισάρ επιτίθε­νται σφοδρά εναντίον των Ελλήνων με τον σκοπόν την απόκοπήν του ανεφο­διασμού των. Οι ελληνικές δυνάμεις παρά την σφοδράν επίθεσιν κρατούν σθε­ναρά τις θέσεις των.

Το 1922 η επαναστατική τριανδρία αξιώνει την παραίτησιν του Βασιλέως Κωνσταντίνου.