08 Σεπτεμβρίου, 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ. ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΡ. κ. ΑΛΙ ΜΠΑΡΝΤΑΚΟΓΛΟΥ

 

clip_image002

Δρ. Αλί Μπαρντάκογλου

Προεδρεία Θρησκευτικών Υποθέσεων Τουρκική Δημοκρατία

Άγκυρα, Τουρκία

31 Αυγούστου 2010

Διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην εφημερίδα «Χουριέτ» με ημερομηνία 26 Αυγούστου 2010, την δήλωση σας στην οποία εκφράζετε την υποστήριξη σας για απόλυτη θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία και σε όλο τον κόσμο. Γράφω την παρούσα επιστολή ως Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας. Ο Οργανισμός μας, με χιλιάδες μέλη από όλο τον κόσμο έχει την νομική έδρα της στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με υποκαταστήματα σε δύο Ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως πιθανώς να γνωρίζετε., η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας έχει ενημερώσει γραπτώς την Αυτού Εξοχότητα Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αποστολή μας, η οποία είναι: η επαναλειτουργία του Μέγα Ναού της Αγίας Σοφίας, που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, στην αρχική του μορφή, ως λειτουργούντα Ναού της Χριστιανοσύνης. Επιθυμούμε ο Ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας να αποκατασταθεί ως η Βασιλική της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης, όπως ήταν πριν την κατάκτησή της.

Εμείς, τα μέλη της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας θεωρούμε ότι είμαστε οι κληρονόμοι όλων αυτών των ανθρώπων από όλο τον κόσμο, που επισκέφτηκαν και προσευχήθηκαν στον Μέγα Ναό της Αγίας Σοφίας για 1000 χρόνια, πριν την κατάκτησή της το 1453. Πιστεύουμε ότι ο Ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας είναι το σύμβολο της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης, όπως οι Εβραίοι πιστεύουν το Δυτικό Τείχος στην Ιερουσαλήμ πως είναι το σύμβολο της πίστης τους, οι Ρωμαιοκαθολικοί θεωρούν την Βασιλική του Αγίου Πέτρου στην Ρώμη και οι Μουσουλμάνοι την Κάμπα στην Μέκκα, το σύμβολο της δικής τους πίστης.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, έγραψα εκ μέρους της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, στον Πρωθυπουργό Ερντογάν, ενημερώνοντάς τον ότι στις 17 Σεπτεμβρίου 2010, την ημέρα την οποία η Ορθοδοξία εορτάζει την Αγία Σοφία, Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη, μια αντιπροσωπευτική ομάδα μελών της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας θα επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη. Ο σκοπός της Ενορίας είναι να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και να λειτουργηθεί και να προσευχηθεί στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακηρύξει την Κωνσταντινούπολη ως «Πόλη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010». Εμείς, ως μέλη της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας πιστεύουμε πως η τέλεση της πρώτης χριστιανικής Θείας Λειτουργίας στην Αγία Σοφία μετά από 557χρόνια, αποτελεί τον πλέον κατάλληλο τρόπο για να ανακτήσουμε την θρησκευτική μας ταυτότητα και να αποτίσουμε φόρο τιμής στην παράδοση και στην προσφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Είναι σε αυτό το πνεύμα της αναγνώρισης της αμοιβαίας ταυτότητας, συμφιλίωσης, σεβασμού και θρησκευτικής ανοχής, που η Ενορία μας έχει προσκαλέσει την Αυτού Εξοχότητα Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες της επιλογής του, να συμπροσευχηθούν μαζί μας στην Αγία Σοφία στις 17 Σεπτεμβρίου. Δρ. Μπαρντάκογλου, στο ίδιο πνεύμα επιθυμώ να σας προσκαλέσω εκ μέρους της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας να συμπροσευχηθείτε μαζί μας στις 17 Σεπτεμβρίου 2010 στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας. Κατανοούμε ότι η θρησκεία σας το επιτρέπει και η περίσταση σαφώς το απαιτεί.

Η παρουσία σας στον Μέγα Ναό της Αγίας Σοφίας στις 17 Σεπτεμβρίου, θα αναγάγει το γεγονός σε ιστορική στιγμή και θα καταδείξει την κατανόηση και τον σεβασμό που τρέφει η Μουσουλμανική πίστη προς άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες, και ιδιαιτέρως τη Χριστιανική πίστη. Ελπίζουμε πραγματικά ότι θα μπορέσετε να είστε μαζί μας στις 17 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας.

Μαζί τότε, θα μπορέσουμε να στείλουμε το μήνυμα από την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Πεκίνο και από την Μόσχα μέχρι το Σημείο Μηδέν στη Νέα Υόρκη, ότι οι ηγέτες του 21ου αιώνα θα βάλουν τέλος, μια για πάντα στη θρησκευτική δίωξη και στις θρησκευτικές διακρίσεις στον κόσμο.

Δε θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερο μέρος για να γίνει αυτό, παρά υπό το βλέμμα του Παντοκράτορα, υπό τον Χρυσό Τρούλο του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας, ώστε αυτό το μήνυμα να αντηχήσει στον πολύπαθο κόσμο μας.

Μετά τιμής,

Κρις Σπύρου.

__________________________

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο διαψεύδει τα σενάρια για τέλεση Θείας Λειτουργίας στην Αγία Σοφιά (6/9/2010)

Εις απάντησιν προς το από 27ης Αυγούστου ενεστώτος έτους γράμμα της υμετέρας αγαπητής Εντιμότητος, σεπτή εντολή της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, γνωρίζω υμίν ότι το Οικουμενικόν Πατριαρχείον ουδεμίαν γνώσιν έχει περί δήθεν τελέσεως Θείας Λειτουργίας εις την Αγίαν Σοφίαν, και μάλιστα εις συγκεκριμένην ημερομηνίαν εντός του τρέχοντος έτους, και επομένως αι σχετικαί διαδόσεις είναι απλώς φήμαι, αβάσιμοι και ανυπόστατοι.

Διαβιβάζω δε υμίν την αγίαν Πατριαρχικήν ευλογίαν ως εφόδιον εν τω αγώνι του βίου, διατελώ μετ' ευχών και αγάπης.

Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 31η Αυγούστου 2010

Αρχιμανδρίτης Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης,

Αρχιγραμματεύς.

ΤΟ ΓΕΝΝΕΣΙΟΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

(8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

ΓΕΝΕΣΙΟΝ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

«Αποκάλυψον προς Κύριον την οδόν σου και έλπισον επ’αυτόν, και αυτός ποιήσει» (Ψαλμός λστ΄στ.5). Φανέρωσε στον Κύριο με εμπιστοσύνη το δρόμο και τις επιδιώξεις και τις ανάγκες της ζωής σου και έλπισε σ’ Αυτόν και Αυτός θα κάνει εκείνα που ζητάς και χρειάζεσαι.

Μ’ αυτήν την εμπιστοσύνη και ελπίδα, ο Ιωακείμ και η Άννα ικέτευαν προσευχόμενοι το Θεό να τους χαρίσει παιδί, να το έχουν γλυκιά παρηγοριά στα γεράματά τους. Και την ελπίδα τους ο Θεός την έκανε πραγματικότητα.

Τους χάρισε την Παρθένο Μαριάμ, που ήταν ορισμένη να γεννήσει το Σωτήρα του κόσμου και να λάμψει σαν η πιο ευλογημένη μεταξύ των γυναικών. Ήταν εκείνη, από την οποία έμελλε να προέλθει Αυτός που θα συνέτριβε την κεφαλή του νοητού όφεως.

Στην Παλαιά Διαθήκη δόθηκαν πολλές προτυπώσεις της Υπεραγίας Θεοτόκου. Μία είναι και η βάτος στο Σινά, την οποία ενώ είχαν περιζώσει φλόγες φωτιάς, αυτή δεν καιγόταν. Ήταν απεικόνιση της Παρθένου, που θα γεννούσε το Σωτήρα Χριστό και συγχρόνως θα διατηρούσε την παρθενία της.

Έτσι, η Άννα και ο Ιωακείμ, που ήταν από το γένος του Δαβίδ, με την κραταιά ελπίδα που είχαν στο Θεό απέκτησαν απ’ Αυτόν το επιθυμητό δώρο, που θα συντροφεύει τον κόσμο μέχρι συντελείας των αιώνων.

___________________________________

«Δεῦτε ἅπαντες πιστοί, πρὸς τὴν Παρθένον δράμωμεν,
ἰδοὺ γὰρ γεννᾶται, ἡ πρὸ γαστρὸς προορισθεῖσα τοῦ Θεοῦ ἡμῶν Μήτηρ, τὸ τῆς παρθενίας κειμήλιον, ἢ τοῦ Ἀαρῶν βλαστήσασα ῥάβδος, ἐκ τῆς ῥίζης τοῦ Ἱεσσαί, τῶν Προφητῶν τὸ κήρυγμα, καὶ τῶν δικαίων, Ἰωακεὶμ καὶ Ἄννης τὸ βλάστημα, Γεννᾶται τοίνυν, καὶ ὁ κόσμος σύν αὐτὴ ἀνακαινίζεται, Τίκτεται, καὶ ἡ Ἐκκλησία τὴν ἑαυτῆς εὐπρέπειαν καταστολίζεται, ὁ ναὸς ὁ ἅγιος, τὸ τῆς θεότητος δοχεῖον, τὸ παρθενικὸν ὄργανον, ὁ βασιλικός θάλαμος, ἐν ὧ τὸ παράδοξον τῆς ἀπορρήτου ἑνώσεως, τῶν συνελθουσῶν ἐπὶ Χριστοῦ φύσεων, ἐτελεσιουργήθη μυστήριον, ὃν προσκυνοῦντες ἀνυμνοῦμεν, τὴν τῆς Παρθένου πανάμωμον γέννησιν.»

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η γέννησις της υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας. Η Μαρία η Θεοτόκος είχε γονείς τον Ιωακείμ και την Άνναν. Αυτοί κατάγονταν από την βασιλικήν φυλήν του Δαβίδ, ήσαν πολύ ευσεβείς και δί­καιοι και έζων στην μικράν πόλιν Ναζαρέτ. Δεν είχον όμως παιδιά και δια τούτο ελυπούντο και παρεκάλόυν τον Θεόν να τους χαρίση ένα παιδί. Ο Θεός ο οποίος ακούει τις προσευχές των δικαίων εισάκουσε την προσευχήν του Ιωα­κείμ και της Αννης και τους εχάρισε ένα χαριτωμένο τέκνον, την Μαρίαν, η οποία εγένετο Θεοτόκος, εγέννησε δηλαδή τον Σωτήρα του Κόσμου, τον Χρι­στόν.

2) Ο άγιος νεομάρτυρας Αθανάσιος. Καταγόταν από την κωμόπολιν της Θεσσαλονίκης Κολιακία και από πλουσίαν οικογένειαν. Αφού έμαθε τα πρώτα γράμματα στην πατρίδα του πήγε στην Θεσσαλονίκήν και άκουσε μαθήματα από τον διδάσκαλον Αθανάσιον τον Πάριον και έπειτα στην Αθωνιάδα Σχο-λήν, όπου εδίδασκε ο διδάσκαλος του γένους Παναγιώτης Παλαμάς. Μετά πή­γε στην Κωνσταντινούπολιν, επέστερψε πάλιν εις την πατρίδα του. Εκεί εσυκο-φαντήθη στους Τούρκους και κααατεδικάσθη σε θάνατο. Εθανατώθη στη θεσ­σαλονίκήν το έτος 1774.

3) Οι άγιοι μάτρυρες Ρούφος και Ρουφιανός, Σεβήρος και Αρτεμίδωρος. Εφονεύθησαν δια ξίφους.

4) Ο άγιος Σωφρόνιος, επίσκοπος Ατταλείας.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 ο ήρωας της επαναστάσεως της Μολδο­βλαχίας Γεώργιος Ολύμπιος έβαλε φωτιά στην πυρίτιδα, η οποία ευρίσκετο στο Κωδονοστάσιον της μονής Σέκου και ανετινάχθη στον αέρα μαζί με τους οπαδούς του και με τους γύρω ευρισκομένους Τούρκους.

Το 1822 ο ελληνικός στόλος επιτίθεται εναντίον του τουρκικού παρά το Χέ­λι Ναυπλίας και τρέπει αυτόν σε φυγή.

Το 1824 ο ελληνικός στόλος εναυμάχησε με τον τουρκικόν πλησίον της Αλι­καρνασσό.

Το 1918 το ελληνικόν σύνταγμα Γαργαλίδη μάχεται εναντίον των Γερμανο-βουλγάρων επί των υψωμάτων 2050-2059-Πόρτα.

Το 1919 στη Μ. Ασία οι εμπόλεμοι Έλληνες και Τούρκοι μάχονται με πυ­ροβολικό και περιπόλους.

Το 1920 στο μέτωπο της Μ. Ασίας σημειώνονται μάχες περιπόλων.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μ. Ασίας συμπτύσσονται κανο­νικώς δια την σταθεροποίησιν του μετώπου του Σαγγαρίου.