05 Σεπτεμβρίου, 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ CNN (29/8/2010)

imageΗ Θεία Πρόνοια θα προστατεύσει το Πατριαρχείο

To CNN του έθεσε το ερώτημα: «Φοβάστε ότι με τους υπάρχοντες νόμους θα μπορούσατε να είστε ο τελευταίος Πατριάρχης;» «Όχι, οπωσδήποτε όχι Γιατί εμπιστευόμαστε τη Θεία Πρόνοια -αυτή είναι η πίστη μας, αυτή είναι η πεποίθησή μας, αυτή είναι η ελπίδα μας, η προσευχή μας, όλα τα άλλα τα αφήνουμε στα χέρια του Θεού» απάντησε ο Πατριάρχης

Μετάφραση κειμένου από τα Αγγλικά στα Ελληνικά

της κ. ΝΤΕΜΕΛΣΑΣ ΒΕΛΙΚΑ

Στο επίκεντρο αφιερώματος ίου αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN βρέθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο ελληνισμός της Πόλης σε ημίωρο αφιέρωμα ίου. με αφορμή την πρόσφατη λειτουργία σιη Μονή Σουμελά, μετά από 80 χρόνια.

Στο αφιέρωμα στο Πατριαρχείο και στην ελληνική κοινότητα της Πόλης, με τίτλο -Ο τελευταίος Πατριάρχης-, το CNN κάνει εκτενή αναφορά στο πρόσωπο του κ. Βαρθολομαίου, στην πιθανότητα να είναι ο τελευταίος που κατέχει το Θρόνο, ζει στην Κωνσταντινούπολη και μιλάει με μέλη της παροικίας για τις σχέσεις με το τουρκικό κράτος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφέρει, είναι η ζωντανή ενσάρκωση μιας αρχαίας παράδοσης. Από την ιστορική βάση του στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, ο 270ός Πατριάρχης δεν διστάζει να μοιραστεί την άποψη του ότι είναι ο άμεσος διάδοχος του Αποστόλου Ανδρέα.

Για το CNN σήμερα ο Πατριάρχης είναι ο -πρώτος μεταξύ ίσων- στην ηγεσία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ταυτόχρονα ο πνευματικός ηγέτης 250.000.000 ορθόδοξων χριστιανών σε όλο τον κόσμο. Αλλά λίγοι από αυτούς ζουν στην πατρίδα του. Είμαστε μια μικρή χριστιανική μειονότητα- τονίζει ο κ. Βαρθολομαίος. -Έχουμε υποστεί πολλά, εξαιτίας της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης και της έλλειψης αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Και αυτός είναι ο λόγος στον οποίο οφείλεται η φυγή του μεγαλύτερου μέρους των πιστών μας-, αναφέρει.

Και συνεχίζει: -Η κάποτε ακμάζουσα ελληνική κοινότητα της Τουρκίας χάνεται. Η χώρα είναι κυρίως μουσουλμανική και καθοδηγείται από μια κοσμική κυβέρνηση που είχε πολύπλοκη σχέση με το Πατριαρχείο". Αν λοιπόν η τουρκική νομοθεσία και οι συμπεριφορές δεν αλλάξουν, ο κ. Βαρθολομαίος ίσως αποτελέσει τον τελευταίο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, αναφέρει το δίκτυο.

Ιστορική αναδρομή

Το αμερικανικό δίκτυο ακολούθησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στη γενέτειρα του Ίμβρο και διαπίστωσε ότι από τους 8.000 Έλληνες έχουν μείνει στο νησί το πολύ 200. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύντομη ιστορική αναδρομή του CNN στον τρόπο με τον οποίο το Πατριαρχείο λειτουργεί στην τουρκική κοινωνία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι φιλοξενούνται δηλώσεις Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, μέσα από τις οποίες βλέπει κανείς τη σημασία που έπαιξαν στη σταδιακή αποδυνάμωση του Πατριαρχείου οι -εθνικιστικές-, όπως αναφέρεται, μέθοδοι και νομοθεσίες που υιοθέτησε το τουρκικό Κράτος (φορολογία, ιδιοκτησιακά καθεστώς κ.ά.), προκειμένου να «ενθαρρύνουν τους Έλληνες της Πόλης να φύγουν για την Ελλάδα. To CNN αναφέρεται και στο θέμα της θεολογικής Σχολής της Χάλκης, γράφοντας ότι για περισσότερο από έναν αιώνα λειτουργούσε εύρυθμα και παρήγε μορφωμένους Έλληνες ορθοδόξους επισκόπους θεολόγους και πατριάρχες, μέχρι το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας να διατάξει το κλείσιμό της το 1971.

Η λειτουργία στη Μονή Σουμελά

To CNN κλείνει το αφιέρωμα με την πρόσφατη λειτουργία του Πατριάρχη στη Μονή Σουμελά. στην οποία διαβλέπει την προοπτική βελτίωσης των σχέσεων Πατριαρχείου και Άγκυρας, ωστόσο επισημαίνει ότι η καχυποψία θα υπάρχει πάντα.Κλείνοντας το ημίωρο αφιέρωμα, το CNN έθεσε πάλι το ερώτημα στον Οικουμενικό Πατριάρχη: «Φοβάστε ότι με τους υπάρχοντες νόμους θα μπορούσατε να είστε ο τελευταίος Πατριάρχης;»

-Όχι, οπωσδήποτε όχι. Γιατί εμπιστευόμαστε τη θεία Πρόνοια -δήλωσε ο κ. Βαρθολομαίος- αυτή είναι η πίστη μας, αυτή είναι η πεποίθηση μας. αυτή είναι η ελπίδα μας, η προσευχή μας, όλα τα άλλα τα αφήνουμε στα χέρια του Θεού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb2

Σήμερα γιορτάζονται:

1) O Άγιος Προφήτης Ζαχαρίας ήταν πατέρας του Ιωάννου του Βαπτιστού. Η σύζυγος του ήταν στείρα και Παρθένος και την διέταξε να μη εξέρχεται από το μέρος εκείνο του ναού το οποίον ήτο ωρισμένον μα στέκωνται οι παρθέναι. Δια την αιτίαν αυτήν και ε­πειδή η σύζυγος του εκρύπτετο σε σπήλαιον πέραν του Ιορδανού κατά την επο-χήν του διωγμού και της σφαγής των νηπίων υπό του Ηρώδου εφονεύθη από τους Ιουδαίους κατά διαταγήν του Ηρώδου εις το μέσον του θυσιαστηρίου.

2) Ο άγιος μάρτυς Αβδαίος. Ήταν επίσκοπος και έζησε κατά το έτος 412. Συλ­ληφθείς εβιάσθη να θυσιάση εις τα είδωλα αλλά ηρνήθη. Γι' αυτό εδάρη ανηλεώς με ξύλα και παρέδωσε την ψυχήν του εις τον Κύριον.

3) Οι άγιοι μάρτυρες Μέδιμνος, Ουρβανός, Θεόδωρος και οι μαζί με αυτούς ογδοήκοντα ιερείς. Αυτί εδιώχθησαν και εβασανίσθησαν υπό του Αρειανού βα­σιλέως Ουάλεντος το έτος 364. Τέλος τους έβαλαν σε πλοίον το οποίον άφησαν ελεύθερον στην θάλασσαν. Οι Αρειανοί όμως έστειλαν ομόφρονές τους οι οποίοι έβαλαν φωτιά στο πλοίον το οποίο εκάη μαζί με τους αγίους.

4) Ο άγιος απόστολος Πέτρος, ο οποίος ήταν στην Αθήρα.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1918 οι ελληνικές δυνάμεις οι υπαγόμενες στην διοίκησιν των συμμάχων μάχονται εναντίον των Γερμανοβουλγάρων στο Μακε-δονικόν μέτωπον και επιτυγχάνουν εδαφικά κέρδη.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία συνάπτει μικροσυμπλοκές.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις από τουρκικά αποσπάσματα.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μ. Ασίας που ευρίσκονταν στην δυτικήν όχθην του Σαγγαρίου αποκρούουν ευχερώς τις τουρκικές επιθέσεις.

Το 1922 οι υπό κάποιαν διοίκησιν ελληνικές δυνάμεις εγκαταλείπουν την Αρ-τάκην και έτσι επί τρία συναπτά χρόνια η νικηφόρος ελληνική στρατιά εγκατέ-λειψεν την Μικράν Ασίαν εις το έλεος των Τούρκων από τις ευλογίες των συμμά­χων της Αντάντ και οι οποίοι σύμμαχοι είχαν δώσει την εντολή της τήρησης της τάξης στη Μ. Ασία από τον ελληνικό στρατό.

Από την αρχή της εισόδου του ελληνικού στρατού στη Μ. Ασία μέχρι και την αποχώρηση του από την Μ. Ασία είχε:

νεκρούς αξιωματικούς 812 οπλίτες 18.550

αποβιώσαντες αξιωμ. 131 οπλίτες 4.747

εξαφανισθέντες αξιωμ. 465 οπλίτες 17.630

τραυματίες αξιωμ. 1.696 οπλίτες 47.184

σύνολο αξιωματ. 3.104 οπλίτες 88.111

Γενικό σύνολο 91.215