04 Σεπτεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

image

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος ιερομάρτυς Βαβύλας επίσκοπος Αντιοχείας. Την εποχήν εκείνην αυτοκράτωρ ήταν ο Μουμεριανός, ο οποίος είχε κηρήξει διωγμόν εναντίον των χριστιανών και όταν ήλθε στην Αντιόχειαν ηθέλησε με τους στρατιώτες του, να λερώση τον ναόν των χριστιανών. Ο Βαβύλας όμως και οι χριστιανοί ημπόδι-σαν τοςυ στρατιώτες να εισέλθουν στον ναόν. Ο βασιλεύς οργισθείς συνέλαβε τον άγιον Βαβύλαν. Αυτός με παρρησίαν ωμολόγησε τον Χριστόν και αρνήθη­κε να θυσιάση στα είδωλα. Εβασανίσθη και εθανατώθη μαζί με τα τρία παιδιά που ηκολούθουσαν τον άγιον.

2) Ο άγιος μάρτυς Βαβύλας ο διδάσκαλος από την Νικομήδεια. Έζησε κα­τά το 298 όταν ξέσπασε διωγμός εναντίον των χριστιανών. Ενώ εδίδασκε σε 83 παιδιά επροδόθη και συνελήφθη υπό των ειδωλολατρών. Αρνηθείς να προσκύ­νηση τα είδωλα υπεβλήθη σε πολλά βασανιστήρια μαζί με τα 83 παιδιά και τέλος απεκεφαλίσθη μετά των μαθητών του.

3) Οι 3628 μάρτυρες ευρέθησν κρυμμένοι στα βουνά και τα σπήλαια της Νικομήδειας κατά το 290, εβασανίσθησαν και εθανατώθησαν με διαφόρους τρόπους.

4) Η αγία μάρτυς Ερμιόνη και οι δήμιοι της Θεότιμος και Θεόδουλος οι μάρτυρες Χαριτίνη, Σάρβηλος, Κεντυρίων, Θεόδωρος, Αμμιανός, Ιουλιανός, Βαθουήλ και Βεβαία.

5) Οι άγιοι Μωυσής και Πετρώνιος. Ο άγιος Μωυσής είδε το Θεό και πήρε τις 10 εντολές - ο πατέρας του ήταν ο Αμράμ και μητέρα του Ιωχαβέδ και γεν­νήθηκε στην Αίγυπτο το 1571 π.Χ.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1918 οι ελληνικές δυνάμεις οι μαχόμενες υπό τις διαταγές των συμμάχων, επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των Γερμανοβουλ-γάρων και τους εκδιώκουν εκ των κατεχομένων θέσεων παρά το Δοβροπόλιε.

Το 1919 στη Μ. Ασία οι εμπόλεμοι Έλληνες και Τούρκοι μάχονται με περι­πόλους.

Το 1920 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται μάχες περιπόλων.

Το 1921 οι Τούρκοι συνεχίζουν τις επιθέσεις των εναντίον των ελληνικών δυνάμεων στο μέτωπο του Σαγγαρίου ποταμού άνευ αποτελέσματος.

Το 1922 στην περιοχήν Αρτάκης της Μικράς Ασίας γίνεται η τελευταία μά­χη του πολέμου Ελλήνων και Τούρκων.