03 Σεπτεμβρίου, 2010

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ AΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

image

Στην Αθήνα σήμερα 2 Σεπτεμβρίου 2010

οι κάτωθι συμβαλλόμενοι ήτοι:

Α) Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Β) Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Γ) Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Αφού έλαβαν υπ’ όψιν τους τις κατωτέρω δηλώσεις:

Ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει ως αρμοδιότητα μεταξύ άλλων την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού στην αγορά εργασίας

Ότι το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει ως αρμοδιότητα μεταξύ άλλων το σχεδιασμό και την υλοποίηση της προνοιακής πολιτικής, την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και την υποστήριξη κοινωνικά αποκλεισμένων ατόμων και ομάδων.

Ότι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών μέσα στα πλαίσια της ευρύτερης αποστολής της έχει ως σκοπό την ενίσχυση των ολιγότερο ευνοούμενων κοινωνικών ομάδων και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους μέσω της παροχής κάθε δυνατής ηθικής και υλικής βοήθειας,

Ότι το κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών συμβάλλει στην υλοποίηση των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ότι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μπορεί να υλοποιήσει αποτελεσματικά το κοινωνικό της έργο συνεργαζομένη σε επίπεδο σχεδιασμού αλλά και σε επίπεδο υλοποίησης με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς

Ότι στην τωρινή συγκυρία που η κοινωνία δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση και τις δυσμενείς επιπτώσεις της, η Πολιτεία και η Εκκλησία οφείλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, τους ανθρώπινους και τους υλικούς πόρους που διαθέτουν για να δημιουργήσουν ένα ανάχωμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης έναντι της φτώχιας, της κοινωνικής αδικίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, μεγιστοποιώντας την αποτελεσματικότητα της δράσης τους στους τομείς αυτούς και αξιοποιώντας συνδυασμένα κάθε δυνατότητα προς όφελος αυτών που την έχουν ανάγκη,

Συμφώνησαν ως αμοιβαίως δεσμευτικά και κατάρτισαν τα ακόλουθα άρθρα ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ:

ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ

Περιεχόμενο Μνημονίου Συνεργασίας

Το παρόν συντάσσεται και υπογράφεται με αποκλειστικό στόχο την αμοιβαία συνεργασία και υποστήριξη των συμβαλλόμενων μερών για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων και την παροχή υπηρεσιών που ως στόχο έχουν την στήριξη των συμπολιτών και συνανθρώπων μας που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Ειδικότερα, μεταξύ των στόχων της συνεργασίας των συμβαλλόμενων μερών είναι η υποστήριξη ομάδων του πληθυσμού που απειλούνται ή αντιμετωπίζουν το φάσμα της ακραίας εισοδηματικής φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης και οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στα υπάρχοντα δίκτυα κοινωνικών υπηρεσιών, όπως είναι οι άστεγοι, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο, τα θύματα trafficking, οι χρήστες ουσιών, οι ηλικιωμένοι χωρίς άλλη φροντίδα, οι συνάνθρωποί μας με ψυχικές ασθένειες και οι συνάνθρωποί μας που αντιμετωπίζουν τη δοκιμασία του σωματικού πόνου.

ΑΡΘΡΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

Προγραμματισμός συμβαλλόμενων μερών

  1. Το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Αναφορικά με το περιεχόμενο του Μνημονίου όπως προσδιορίζεται στο πρώτο άρθρο του Μνημονίου το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προωθεί πολιτικές που ως κύρια αποστολή έχουν την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την προστασία του δικαιώματος στην εργασία και την αντιμετώπιση όλων των παραμέτρων που εγγυώνται τη δημιουργία μίας κοινωνίας ίσων ευκαιριών. Μεταξύ άλλων οι δράσεις και τα έργα που προωθεί το Υπουργείο συνίσταται στην:

  • Πρόληψη και αντιμετώπιση του Κοινωνικού Αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων για την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού (ΑμεΑ, παλιννοστούντες, μετανάστες, πρόσφυγες, μακροχρόνια άνεργοι, αιτούντες άσυλο, θύματα trafficking, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ομάδες με πολιτισμικές ή/και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες, χρήστες και πρώην χρήστες ουσιών, ανήλικοι παραβάτες, φυλακισμένοι, αποφυλακισμένοι, άστεγοι, άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας και απειλούμενα από φτώχεια κλπ), όπως :
  • Ενίσχυση των επιχειρήσεων για την καταπολέμηση των διακρίσεων στην απασχόληση με δράσεις όπως:

- Ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση για την καταπολέμηση των διακρίσεων στους χώρους εργασίας.
- Ενίσχυση σχεδίων στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης των επιχειρήσεων για την καταπολέμηση των διακρίσεων στο επαγγελματικό περιβάλλον.
- Δημιουργία εθνικού φόρουμ για την καταπολέμηση των διακρίσεων στο επαγγελματικό περιβάλλον (ή ενίσχυση υπάρχοντος αντίστοιχου θεσμού) και αξιοποίηση των στοιχείων που θα διατίθενται από το Παρατηρητήριο Απασχόλησης.
- Ανάπτυξη δράσεων διαχείρισης της διαφορετικότητας στον εργασιακό χώρο.
- Ενίσχυση επιχειρήσεων για την ανάληψη πρωτοβουλιών αρωγής ευάλωτων κοινωνικά ομάδων στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

· Ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας για την απασχόληση ευάλωτων ομάδων

· Αναβάθμιση της ποιότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης και προώθησης της κοινωνικής ενσωμάτωσης με δράσεις όπως:

- Ενίσχυση της πρόσβασης και της συμμετοχής όλων στο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, με έμφαση στα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και τις λοιπές ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (ΕΚΟ) .

- Συνέχιση της στήριξης των δράσεων εμπλουτισμού των σχετικών προγραμμάτων σπουδών, του εκπαιδευτικού υλικού, της επιμόρφωσης των διδασκόντων και της υποδομής των χώρων εκπαίδευσης και κατάρτισης, με μέριμνα για την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία, ώστε να υποστηριχθεί η αποτελεσματικότερη ένταξη τους στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή.

- Διεύρυνση του κοινωνικού χαρακτήρα και ρόλου της Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης στο πλαίσιο της ανάπτυξης ειδικών δομών και προγραμμάτων κατάρτισης και στοχευμένη παροχή υποτροφιών, με προτεραιότητα στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες πληθυσμού και τα άτομα με αναπηρία

  • Προώθηση κοινωνικής συνοχής, ισότητα ανδρών γυναικών, ίσες ευκαιρίες για όλους μέσω επαρκών, προσβάσιμων, οικονομικά βιώσιμων, προσαρμόσιμων και αποδοτικών συστημάτων κοινωνικής προστασίας και πολιτικών κοινωνικής ένταξης.
  • Διασφάλιση της παροχής σε όλους τους πολίτες κοινωνικών υπηρεσιώνυψηλού επιπέδου, ιδίως στην παιδεία, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση και την πρόνοια, μέσω του εκσυγχρονισμού τους.
  • Ενίσχυση της απασχόλησης, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, τους νέους, τους μακροχρόνια άνεργους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
  • Ενίσχυση της οικογένειας, με έμφαση στην ευημερία των παιδιών και στήριξη των ηλικιωμένων
  • Κοινωνική ένταξη των ΑΜΕΑ, των μεταναστών και των ατόμων με πολιτισμικές/ θρησκευτικές ιδιαιτερότητες
  • Ενίσχυση της οικογένειας, με έμφαση στη φτώχεια των παιδιών και στήριξη των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας
  1. Το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Αναφορικά με το περιεχόμενο του Μνημονίου όπως προσδιορίζεται στο πρώτο άρθρο του Μνημονίου το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προωθεί πολιτικές και δράσεις που κύριο στόχο έχουν την προστασία της δημόσιας υγείας και την ενεργητική οικοδόμηση μίας αλληλέγγυας κοινωνίας. Μεταξύ άλλων, οι δράσεις που υλοποιεί το Υπουργείο συνίσταται στην:

· Ανάπτυξη στρατηγικής για την εφαρμογή σύγχρονης πολιτικής πρόληψης για όλους τους παράγοντες που απειλούν τη δημόσια υγεία

· Στοχευμένη εφαρμογή πολιτικών πρόνοιας μέσα από ένα ευρύ δίκτυο φορέων που περιλαμβάνει ανοικτές και κλειστές μονάδες κοινωνικής φροντίδας αλλά και άλλες στεγαστικές δομές εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

· Διαμόρφωση συνολικής πολιτικής για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου καθώς και για τη δημιουργία ποιοτικών υποδομών και υπηρεσιών για την φροντίδα των καρκινοπαθών συνανθρώπων μας.

· Εδραίωση της μεταρρύθμισης στον τομέα της ψυχικής υγείας, στην συνεχή προώθηση του προγράμματος της αποασυλοποίησης και στην επανένταξη των συνανθρώπων μας που έχουν αντιμετωπίσει ψυχικές ασθένειες.

· Ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας και στον συνεχή έλεγχο της ποιότητας του αίματος.

· Ενεργητική συνεργασία με Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις που προσφέρουν υπηρεσίες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των προσφύγων και των μεταναστών και όλων των κοινωνικών ομάδων που αντιμετωπίζουν το φάσμα του κοινωνικού αποκλεισμού.

· Δημιουργία εθνικής πολιτικής για την πρόληψη, την θεραπεία και την αποκατάσταση των ουσιοεξαρτημένων ατόμων, μέσω αφενός της ενίσχυσης και επέκτασης των υφιστάμενων προγραμμάτων με απώτερο στόχο την κατάργηση της λίστας αναμονής, αφετέρου την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

· Ανάπτυξη στοχευμένων πολιτικών για την υποστήριξη των ατόμων με αναπηρίες όπως:

- Προγράμματα επιδότησης.

- Προγράμματα δωρεάν μετακίνησης και έκπτωσης στις υπεραστικές συγκοινωνίες

- Κατασκηνωτικά προγράμματα

- Προγράμματα διερμηνείας στη νοηματική.

· Δημιουργία οριζόντιας πολιτικής για την προστασία της οικογένειας, των δικαιωμάτων των παιδιών και των ατόμων τρίτης ηλικίας με προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης απροστάτευτων παιδιών, ανασφάλιστων μητέρων, πολύτεκνων, τρίτεκνων οικογενειών και οικονομικά αδυνάτων ατόμων άνω των 65 ετών.

· Εμπλουτισμού και επέκτασης του προγράμματος επείγουσας κοινωνικής παρέμβασης για άτομα που βρίσκονται σε κρίση, όπως τα θύματα Trafficking και κακοποιημένες γυναίκες.

· Δημιουργία ενός εξειδικευμένου μητρώου εθελοντών στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας με στόχο την αξιοποίηση των πολύτιμων υπηρεσιών των εθελοντών συμπολιτών μας σε ατομική βάση.

3. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ-ΜΚΟ «Αποστολή»

Αναφορικά με το περιεχόμενο του Μνημονίου όπως προσδιορίζεται στο πρώτο άρθρο του Μνημονίου η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών διαθέτει ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την οργάνωση και επικοινωνία του κοινωνικού της έργου που υπηρετεί την εκπλήρωση της παρούσης συμφωνίας. Το Σχέδιο Δράσης της Αρχιεπισκοπής το υλοποιεί η ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ και συνίσταται πρωτίστως στην:

· Ενίσχυση των προγραμμάτων σίτισης των άπορων συνανθρώπων μας

· Κοινωνική υποστήριξη των εξαρτημένων συνανθρώπων μας

· Υποστήριξη κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων και ατόμων για να επανέλθουν στην αγορά εργασίας

· Φροντίδα των ηλικιωμένων και κατάκοιτων συνανθρώπων μας

· Φροντίδα των αυτιστικών παιδιών και των παιδιών με νοητική στέρηση

· Δημιουργία δικτύου ψυχικής και κοινωνικής στήριξης των συνανθρώπων μας που έχουν αντιμετωπίσει ψυχικές ασθένειες και αγωνίζονται να επανενταχθούν στον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό.

· Κοινωνική υποστήριξη των συνανθρώπων μας με ειδικές ανάγκες και ικανότητες

· Ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας.

· Φροντίδα των καρκινοπαθών συνανθρώπων μας

· Δημιουργία κινητών μονάδων παροχής ιατρικών υπηρεσιών προς τους αστέγους, μετανάστες και οικονομικά ασθενείς συνανθρώπους μας.

· Λειτουργία Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας προς τους πολίτες και δημιουργία δικτύου προληπτικής ιατρικής και ψυχολογικής υποστήριξης των ατόμων που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό.

· Ανάπτυξη προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης εκκλησιαστικών στελεχών σε θέματα διοίκησης σε θέματα διοίκησης και νέων τεχνολογιών

· Ανάπτυξη δράσεων για την ομαλή ενσωμάτωση των μεταναστών στην αγορά εργασίας

· Κινητοποίηση και καλύτερη οργάνωση του εθελοντικού δικτύου της Εκκλησίας με στόχο την αποτελεσματική ενίσχυση του κοινωνικού έργου της αποστολής.

· Εκπόνηση στοχευμένου επικοινωνιακού προγράμματος με στόχο την προσέλκυση νέων εθελοντών και την συγκέντρωση οικονομικών πόρων από τον χώρο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

· Ανάπτυξη ειδικής τράπεζας χρόνου για την στοχευμένη οργάνωση του χρόνου του εθελοντικού ανθρώπινου δυναμικού της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ

α. Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους αλλά και στο πνεύμα της μεταξύ τους συνεργασίας όπως περιγράφεται στο πρώτο άρθρο του μνημονίου να καταρτίσουν ένα Κοινό Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης

β. Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν να εργαστούν μαζί για να αναζητήσουν από κοινού πηγές χρηματοδότησης των δράσεων του κοινού Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης που θα συνδιαμορφώσουν.

γ. Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν να εργαστούν από κοινού για την συντονισμένη ανάπτυξη δράσεων που αφορούν στην καλλιέργεια της εθελοντικής συνείδησης και να δημιουργήσουν τις αναγκαίες υποδομές και προϋποθέσεις για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των εθελοντικών προγραμμάτων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Πολιτείας.

δ. Η Αρχιεπισκοπή δεσμεύεται έναντι των συμβαλλομένων μερών και στο πλαίσιο ανάπτυξης του Επιχειρησιακού της Σχεδίου να καταθέσει συνολική στρατηγική για την κοινωνική πολιτική της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και να δημοσιοποιεί ετησίως κοινωνικό απολογισμό για το έργο της σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

ε. Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν να συνεργαστούν σε επίπεδο δημοσιότητας, επικοινωνίας και προβολής με στόχο την καλύτερη δυνατή ενημέρωση των συμπολιτών και των συνανθρώπων μας για το περιεχόμενο και την εμβέλεια του κοινού Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης αλλά και για την συγκέντρωση επιπρόσθετων οικονομικών πόρων από τον χώρο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Για τον σκοπό αυτό τα μέρη, αποφασίζουν σήμερα την σύσταση Κοινής Επιτροπής Εργασίας αποτελούμενης από τους κάτωθι: Προεδρεύων της Επιτροπής θα είναι ο Γενικός Γραμματέας Εργασίας κ. Δήμοσθένης Δασκαλάκης, ενώ μέλη της Επιτροπής εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας θα είναι ο Γενικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Εργασίας κ.Θεόδωρος Τσέκος και ο κ. Νικόλαος Κασκαβέλης ως εκπρόσωπος του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας μέλη της Επιτροπής θα είναι ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας κ.Γεώργιος Κατριβάνος καθώς και ο κ. Ερρίκος Τάρτας ως εκπρόσωπος της Υπουργού. Από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών ορίζονται οι κύριοι Γαβριήλ Παπανικολάου, Πρωτοσύγκελος Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Κωνσταντίνος Δήμτσας, Γενικός Διευθυντής ΜΚΟ «Αποστολή».

Στόχος της Επιτροπής αυτής θα είναι η από κοινού επεξεργασία του επιχειρησιακού σχεδιασμού και ο συντονισμένος έλεγχος της πορείας υλοποίησης των κοινών δράσεων.

Με την ψήφιση του παρόντος «Μνημονίου» θα συγκροτηθεί αμέσως η ανωτέρω Επιτροπή, η οποία και θα προετοιμάσει το Κοινό Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης, με την μορφή Προγραμματικής Σύμβασης, που θα υπογραφεί σε συνεδρίασή της μέσα στο μήνα Οκτώβριο. Το Σχέδιο αυτό θα προσαρτηθεί στο παρόν Μνημόνιο.

ΑΡΘΡΟ ΤΡΙΤΟ

Διάρκεια–Τροποποίηση

1. Η διάρκεια του παρόντος Μνημονίου ορίζεται ως αορίστου χρόνου αρχομένης από την υπογραφή του, ήτοι την 2α Σεπτεμβρίου 2010.

2. Το παρόν Μνημόνιο Συνεργασίας δύναται να τροποποιηθεί μόνο με νεώτερη έγγραφη και ρητή συμφωνία των συμβαλλομένων μερών.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (1/9/2010)

imageΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010, στην πρώτη Συνεδρία της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 154ης Συνοδικής Περιόδου.

Στην αρχή τελέσθηκε η ειδική Ιερά Ακολουθία επί τη ενάρξει των εργασιών της Ιεράς Συνόδου και στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, καλωσόρισε τα νέα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ευχήθηκε ευόδωση των εργασιών της Συνόδου σε πνεύμα αγάπης και συνεργασίας και τόνισε τις βασικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία των Συνεδριάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, όπως είναι η ελεύθερη έκφραση των απόψεων των Μελών, η οποία βεβαίως πρέπει να διατυπώνεται με υπευθυνότητα και τεκμηρίωση.

Μετά τον Μακαριώτατο Πρόεδρο, εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Συνέδρων αντιφώνησε ο Αντιπρόεδρος της Δ.Ι.Σ., Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Πρόεδρο, δι’ όσα εποικοδομητικά είπε, εξέφρασε τον σεβασμό όλων και τόνισε ότι «επιβάλλεται περισσότερο από κάθε άλλη εποχή με την δέουσα υπευθυνότητα και σοβαρότητα να εκφράσουμε το πνεύμα του Συνοδικού μας πολιτεύματος, επί τη βάσει των Ιερών Κανόνων και των διατάξεων του Καταστατικού Χάρτου και με γνώμονα την αγάπη για τον Λαό, καθώς θεωρούμε ότι η Συνοδική Διαγνώμη της Ιεράς Συνόδου, αποτελεί προέκταση της ευχαριστιακής μας αναφοράς».

Μετά την επικύρωση των Πρακτικών της Εξουσιοδοτήσεως από της λήξεως της προηγουμένης Συνόδου έως σήμερα, συγκροτήθηκαν τα Συνοδικά Δικαστήρια σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας». Στη συνέχεια διορίσθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνδεσμοι – Μέλη των Συνοδικών Επιτροπών κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του Νόμου 590/1977, καθώς και τα Συνοδικά Μέλη στα Διοικητικά Συμβούλια Αποστολικής Διακονίας, Εφορευτικής Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου και Υποεπιτροπής «Διπτύχων». Επίσης έγινε η συγκρότησις του Α.Υ.Σ.Ε. και των λοιπών Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Ειδικότερα, ως Συνοδικοί Σύνδεσμοι των Συνοδικών Επιτροπών, διορίσθηκαν :

-Στήν Συνοδική Επιτροπή επί της Αρχιγραμματείας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος

- Στήν Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ.

- Στήν Συνοδική Επιτροπή Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος.

- Στήν Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

- Στήν Συνοδική Επιτροπή επί του Μοναχικού Βιου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ.

- Στήν Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.

- Στήν Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.

- Στήν Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως Εφημεριακού Κλήρου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ.

- Στήν Συνοδική Επιτροπή Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος.

- Στήν Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος.

- Στήν Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος.

- Στήν Συνοδική Επιτροπή επί των Οικονομικών ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ορίσθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος.

Κατόπιν αναγνώσθηκε ο Κανονισμός Εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απεφάσισε να συσταθεί μία πενταμελής εξ Αρχιερέων Επιτροπή, αποτελουμένη από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Συρου, Τηνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, οι οποίοι θα μελετήσουν διεξοδικώς τα θέματα της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και θα υποβάλλουν σχετική εισήγηση στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

Κατόπιν προτάσεως του Μακαριωτάτου Προέδρου, απεφασίσθη, κατά τις Συνεδρίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου εκάστου μηνός και μετά το τέλος αυτών, να πραγματοποιείται κοινή Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και των Μελών εκάστης Συνοδικής Επιτροπής, κάθε φορά, ώστε να ενημερώνεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με σκοπό την λυσιτελέστερη προαγωγή του έργου των Συνοδικών Επιτροπών.

Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.

________________________________

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (2/9/2010)

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010, στην δεύτερη Συνεδρία Της για το μήνα Σεπτέμβριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 154ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Ακολούθως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όρισε να εκπροσωπήσουν την Εκκλησία της Ελλάδος στην προγραμματιζόμενη επίσημη Ενθρόνιση του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Σερβίας κ. Ειρηναίου, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί την 3η Οκτωβρίου 2010, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος και Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.

Επίσης η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην συνάντηση της Μικτής Επιτροπής επί του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Βιέννη, από 19 έως 27 Σεπτεμβρίου 2010.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε τους Κανονισμούς συστάσεως και λειτουργίας ενός Κέντρου Νεότητος στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας καθώς και ενός Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά. Ενημερώθηκε από σχετικά έγγραφα που κοινοποιήθηκαν στην Ιερά Σύνοδο, από την Πανελλήνιο Ένωση Θεολόγων προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων καθώς και από τον Δρα Γ. Κρίππα προς τον «Συνήγορο του Πολίτη», αναφορικά με την διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στα Σχολεία.

Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Αύριο, μετά το πέρας της Συνεδρίας, ο Μακαριώτατος Πρόεδρος και τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, θα δεχθούν 50 νέους οι οποίοι μετέχουν στην «Σύνοδο των Εφήβων», που πραγματοποιείται το τετραήμερο από 2 έως 5 Σεπτεμβρίου 2010, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Ιεράς Μονής Πεντέλης, υπό την αιγίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η «Σύνοδος των Εφήβων» θα συζητήσει με τον Μακαριώτατο και τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Αρχιερείς για θέματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον τους, όπως ανεργία, κοινωνικός αποκλεισμός, ρατσισμός, περιβάλλον, εκπαίδευση κληρικών, βιοηθική, συμμετοχή στην εκκλησιαστική ζωή, διαδίκτυο και άλλα.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.

______________________________

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (3/9/2010)

· Συ­νῆλ­θε σή­με­ρα Πρασκευή 3 Σεπτεμβρί­ου 2010, στήν τρίτη Συ­νε­δρί­α Της γι­ά τό μῆ­να Σε­πτέμ­βριο ἡ Δια­ρκής Ἱ­ε­ρά Σύ­νο­δος τῆς Ἐκ­κλη­σί­ας τῆς Ἑλ­λά­δος τῆς 154ης Συ­νο­δι­κῆς Πε­ρι­ό­δου, ὑ­πό τήν Προ­ε­δρί­α τοῦ Μα­κα­ρι­ω­τά­του Ἀρ­χι­ε­πι­σκό­που Ἀ­θη­νῶν καί Πά­σης Ἑλ­λά­δος κ. Ἱ­ε­ρω­νύ­μου.

Κα­τά τήν ση­με­ρι­νή Συ­νε­δρί­α :

· Ἡ Δια­ρκής Ἱ­ε­ρά Σύ­νο­δος ἐ­πι­κύ­ρω­σε τά Πρα­κτι­κά τῆς προ­η­γου­μέ­νης Συνεδρίας.

· Ἡ Δια­ρκής Ἱ­ε­ρά Σύ­νο­δος ἐνημερώθηκε ἀπό τήν Ἔκθεση τῆς Εἰδικῆς Συνοδικῆς Ἐπιτροπῆς Παρακολουθήσεως Εὐρωπαϊκῶν Θε­μάτων γιά τήν Ἡμερίδα, μέ γενικό θέμα τήν «Φτώχεια» καί τόν «Κοι­νωνικό ἀποκλεισμό» ἡ ὁποία πραγματοποιήθηκε στίς 13 Ἰου­λίου 2010, στά Γραφεῖα τῆς Ἀντιπροσωπείας τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Κοι­νο­βουλίου στήν Ἀθήνα. Στήν Ἡμερίδα συμμετεῖχαν Στελέχη τῆς Ἱε­ρᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀθηνῶν καί τῶν Ἱερῶν Μητροπόλεων τοῦ Λε­κα­νο­πεδίου Ἀττικῆς, Πελοποννήσου, Στερεᾶς Ἑλλάδος καί τῶν νή­σων Ἰονίου καί Αἰγαίου Πελάγους.

Ἐκτός τῶν Εἰσηγήσεων, στήν Ἡμερίδα παρουσιάσθηκαν καί στα­τιστικά στοιχεῖα, τά ὁποῖα ἀφοροῦν τήν κοινωνική Διακονία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος. Σή­με­ρα, ἡ Ἐκ­κλη­σί­α τῆς Ἑλ­λά­δος διά τῆς Ἱ­ε­ρᾶς Ἀρ­χι­ε­πι­σκο­πῆς Ἀ­θη­νῶν καί τῶν κα­τά τό­πους Ἱ­ε­ρῶν Μη­τρο­πό­λε­ων, ἐ­κτός τῶν Γε­νι­κῶν καί Ἐ­νο­ρια­κῶν Φι­λο­πτώ­χων Τα­μεί­ων τά ὁ­ποῖ­α ἀ­νέρ­χον­ται σέ 2.325 λει­τουρ­γεῖ ἐπιτυχῶς :

· 10 Βρε­φο­νη­πια­κούς Σταθ­μούς.

· 10 Παι­δι­κούς Σταθ­μούς γιά νά μπο­ροῦν νά ἐρ­γα­σθοῦν οἱ μη­τέ­ρες τῶν παι­δι­ῶν.

· 19 Στέ­γες Γε­ρόν­των στήν Ἱ­ε­ρά Ἀρ­χι­ε­πι­σκο­πή Ἀ­θη­νῶν.

· 66 Γη­ρο­κο­μεῖ­α στίς Ἱ­ε­ρές Μη­τρο­πό­λεις.

· 13 Θε­ρα­πευ­τή­ρια Χρο­νί­ως Πα­σχόν­των.

· 8 Ἱ­δρύ­μα­τα γιά ἄ­το­μα μέ εἰ­δι­κές ἀ­νάγ­κες.

· 10 Νο­σο­κο­μεῖ­α - Ἰ­α­τρεῖ­α.

· 7 Ἱ­δρύ­μα­τα Ψυ­χι­κῆς Ὑ­γεί­ας.

· 6 Ξε­νῶ­νες γιά ἀ­στέ­γους.

· 1 Ξενώνα γιά τήν φιλοξενία συγγενῶν – συνοδῶν ἀσθενῶν, στήν Ἱερά Μητρόπολη Σύρου

· 36 Οἰ­κο­τρο­φεῖ­α - Ὀρ­φα­νο­τρο­φεῖ­α, Ἱ­δρύ­μα­τα Παι­δι­κῆς Προ­στα­σί­ας.

· 195 Κέν­τρα Ἀ­γά­πης (Συσ­σί­τια) Ἱ­ε­ρῶν Να­ῶν τῆς Ἱ­ε­ρᾶς Ἀρ­χι­ε­πι­σκο­πῆς Ἀ­θη­νῶν καί τῶν Ἱ­ε­ρῶν Μη­τρο­πό­λε­ων τῆς Ἐκ­κλη­σί­ας μας.

· Φοι­τη­τι­κά Οἰ­κο­τρο­φεῖ­α :

· 1 τῆς Ἱερᾶς Συ­νό­δου, (Ἀλ­λο­δα­πῶν Φοι­τη­τῶν).

· 1 τῆς Ἀποστολικῆς Δι­α­κο­νί­ας, (Θε­ο­λο­γι­κό Οἰ­κο­τρο­φεῖ­ο).

· 2 τῶν Ἱερῶν Μητροπόλεων Ἠλείας καί Σύρου, στήν Ἀθήνα.

· 11 Φοι­τη­τι­κά Οἰ­κο­τρο­φεῖ­α σέ ἐ­παρ­χια­κές Μη­τρο­πό­λεις.

Ἐ­πί­σης λει­τουρ­γοῦν Κέν­τρα Κοι­νω­νι­κῆς Συμ­πα­ρα­στά­σε­ως, εὑ­ρέ­σε­ως ἐρ­γα­σί­ας κα­θώς καί λει­τουρ­γί­α Προ­γράμ­μα­τος «Βο­ή­θεια στό Σπί­τι», ἐ­πι­πλέ­ον Σχο­λές Γε­ωρ­γι­κές, Οἰ­κο­κυ­ρι­κῶν, Βυ­ζαν­τι­νῆς καί Εὐ­ρω­πα­ϊ­κῆς Μου­σι­κῆς, φρον­τι­στή­ρια σχο­λι­κῶν μα­θη­μά­των κ.λπ.

Ἡ Ἱ­ε­ρά Ἀρ­χι­ε­πι­σκο­πή Ἀ­θη­νῶν ἔ­χει τό Πρό­γραμ­μα δι­α­νο­μῆς φα­γη­τοῦ σέ ἀ­στέ­γους «Κι­βω­τός ἀ­γά­πης», χῶ­ρο γιά προ­σφο­ρά δω­ρε­άν ρου­χι­σμοῦ «Τα­βι­θᾶ» κα­θώς καί τό Ἵ­δρυ­μα Ψυ­χο­κοι­νω­νι­κῆς ἀ­γω­γῆς καί στή­ρι­ξης «ΔΙ­Α­ΚΟ­ΝΙΑ». Σέ δι­ά­φο­ρες Ἱερές Μη­τρο­πό­λεις λει­τουρ­γοῦν πα­ρό­μοι­α κέν­τρα δι­α­νο­μῆς τρο­φί­μων καί ρου­χι­σμοῦ.

Πρό­γραμ­μα τῆς Ἱ­ε­ρᾶς Συ­νό­δου ὑ­πο­δο­χῆς με­τα­να­στῶν καί προ­σφύ­γων μέ 2 γρα­φεῖ­α (Ἀ­θῆ­να, Θεσ­σα­λο­νί­κη). Ἐ­πι­πλέ­ον λει­τουρ­γοῦν 30 δι­ά­φο­ρα Ἱ­δρύ­μα­τα σέ Ἱ­ε­ρές Μη­τρο­πό­λεις, Ἱ­ε­ρα­πο­στο­λι­κά, Φι­λαν­θρω­πι­κά, Συμ­πα­ρα­στά­σε­ως κρα­του­μέ­νων, πνευ­μα­τι­κῆς καί κοι­νω­νι­κῆς συμ­πα­ρα­στά­σε­ως, ἀ­πο­κα­τα­στά­σε­ως ἀ­πό­ρων καί ἀ­γά­μων Μη­τέ­ρων.

Ἐ­ξαι­ρε­τι­κές στίς ἐγ­κα­τα­στά­σεις καί ὑ­πο­δειγ­μα­τι­κές στήν λει­τουρ­γί­α τους εἶ­ναι καί οἱ 54 Κα­τα­σκη­νώ­σεις πού λει­τουρ­γοῦν στίς κα­τά τό­πους Ἱ­ε­ρές Μη­τρο­πό­λεις καί οἱ ὁ­ποῖ­ες κα­τά τούς θε­ρι­νούς μῆ­νες δέ­χον­ται με­γά­λο ἀ­ριθ­μό παι­δι­ῶν γιά κοινοτική καί πνευ­μα­τι­κή ζω­ή, ἐπιμόρφωση, παι­χνί­δι, μπά­νιο. Ἀ­ξι­ο­ση­μεί­ω­τη εἶ­ναι καί ἡ φι­λο­ξε­νί­α παι­δι­ῶν ὁ­μο­γε­νῶν οἰ­κο­γε­νει­ῶν ἀπό τό Ἐ­ξω­τε­ρι­κό, κα­τό­πιν τοῦ σχε­τι­κοῦ ἐν­δι­α­φέ­ρον­τος τῶν Σε­βα­σμι­ω­τά­των Μη­τρο­πο­λι­τῶν μας, γιά τήν γνω­ρι­μί­α τῆς Πα­τρί­δας καί τήν ἐ­κμάν­θη­ση τῆς ἑλ­λη­νι­κῆς γλώσ­σας. Βα­σι­κή προ­σφο­ρά εἶ­ναι καί ἡ λει­τουρ­γί­α τρα­πε­ζῶν αἵ­μα­τος στήν Ἱ­ε­ρά Ἀρ­χι­ε­πι­σκο­πή Ἀ­θη­νῶν, σέ κά­θε Ἱ­ε­ρό Να­ό της, δη­λα­δή 145 Τρά­πε­ζες αἵ­μα­τος καί 35 στήν πε­ρι­φέ­ρεια (Ἱ­ε­ρές Μη­τρο­πό­λεις).

Ἐνδεικτικά, γιά τό ἔ­τος 2009 δα­πα­νή­θη­καν πε­ρισ­σό­τε­ρα ἀ­πό ἐ­νε­νήν­τα ἕ­ξι ἑ­κα­τομ­μύ­ρια εὐ­ρώ, (96.320.358,13 €­), γιά τήν συν­τή­ρη­ση καί τήν λει­τουρ­γί­α τῶν Ἱ­δρυ­μά­των καί γιά φι­λαν­θρω­πι­κούς καί κοι­νω­νι­κούς σκο­πούς.

· Συνέρχεται στίς Σέρρες ἀπό 17 – 19 Σεπτεμβρίου Διεθνές Θε­ο­λο­γι­κό Συνέδριο μέ θέμα «Ὁ Ἅγιος Εὐαγγελιστής Ἰωάννης ὁ Θεο­λό­γος», διοργανούμενο ἀπό τήν Ἑταιρεία Βιβλικῶν Σπουδῶν, ὑπό τήν αἰγίδα τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρῶν καί Νι­γρί­της κ. Θεο­λόγου. Ἡ Διαρκής Ἱερά Σύνοδος ὅρισε ὡς ἐκπρόσωπό Της στό Συνέ­δριο αὐτό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Και­σα­ρια­νῆς, Βύ­ρω­νος καί Ὑμηττοῦ κ. Δανιήλ.

· Τέλος ἡ Δια­ρκής Ἱ­ε­ρά Σύ­νο­δος συ­ζή­τη­σε καί ἔ­λα­βε ἀ­πο­φά­σεις σχε­τι­κά μέ τρέ­χον­τα ὑ­πη­ρε­σια­κά ζη­τή­μα­τα.

· Μετά τό τέλος τῆς σημερινῆς Συνεδρίας, ὁ Μακαριώτατος Πρό­ε­­δρος καί τά Μέλη τῆς Διαρ­κοῦς Ἱερᾶς Συνόδου, δέχθηκαν τούς 40 νέ­ους στήν αἴθουσα Συνεδριῶν τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἱε­ραρ­χίας, οἱ ὁποῖοι μετέχουν στήν «Σύνοδο τῶν Ἐφήβων», πού πραγ­­μα­το­ποιεῖται τό τετραήμερο ἀπό 2 ἕως 5 Σε­πτεμ­βρίου 2010, στό Διορ­θόδοξο Κέντρο τῆς Ἱερᾶς Μο­νῆς Πεντέλης, ὑπό τήν αἰγίδα τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος.

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σά­μου κ. Εὐσέβιος, Πρόεδρος τῆς Συνοδικῆς Ἐπιτροπῆς ἐπί τῆς Χρι­στι­α­νικῆς Ἀγωγῆς τῆς Νεότητος, καλωσόρισε τούς νέους καί ἐνη­μέ­ρω­σε τόν Μακαριώτατο Πρόεδρο καί τούς Συνοδικούς Ἀρχιερεῖς, γιά τήν λειτουργία τοῦ θεσμοῦ τῆς «Συνόδου τῶν Ἐφήβων» καί τά ἀπο­τελέσματα αὐτῆς τῆς πρώτης προσπάθειας καί ἐξῆρε τήν συμ­βο­λή τῶν Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτῶν Δημητριάδος καί Ἁλ­μυ­ροῦ κ. Ἰγνατίου καί Σισανίου καί Σιατίστης κ. Παύλου, οἱ ὁποῖοι συνήρ­γη­σαν τά μέγιστα στήν ἐπιτυχία της. Τά παιδιά εὐ­χα­ρί­στη­σαν μέ ἐγκάρδια λόγια τόν Μακαριώτατο. Στή συνέχεια, λαμβάνοντας τόν λόγο ὁ κ. Μιχάλης Γανώσης, νέος ἀ­πό τήν Ἱερά Μητρόπολη Θηβῶν καί Λεβαδείας, μεταξύ ἄλλων εἶπε : «Τό κάλεσμα αὐτό φέρνει ἕνα μήνυμα αἰσιοδοξίας σέ ἐμᾶς τούς νέους, ὅτι ἡ Ἐκκλησία εἶναι κοντά μας καί μᾶς τό ἀ­πο­δει­κνύει ἔμπρακτα, δίνοντάς μας φωνή μέσα ἀπό τέτοια προγ­ράμ­μα­τα. … Μπορεῖ νά νομίζετε ὅτι οἱ νέοι δέν ἐνδιαφέρονται πιά γιά θέ­μα­τα τῆς Ἐκκλησίας, ὅμως αὐτό εἶναι μιά μεγάλη παρεξήγηση. Ἡ Νεο­λαία εἶναι ἐδῶ καί μπορεῖ νά δώσει βροντερό παρόν, ἀρκεῖ νά δο­θοῦν καί ἄλλες τέτοιες εὐκαιρίες νά τό ἀποδείξει».

Ἀκολούθως ὁμίλησε ἡ κ. Παυλῖνα Παπαδάτου, νέα ἀπό τήν Ἱερά Μη­τρόπολη Ζακύνθου, ἡ ὁποία μεταξύ ἄλλων εἶπε : «… Ἦταν μία εὐκαιρία νά ἔρθουμε πιό κοντά στόν Θεό μέ τήν βοή­θεια τῶν Ἱερέων πού ἦταν κοντά μας καί μία πρόσκληση νά ἀλ­λά­ξουμε τήν καθημερινότητά μας, ἀναζητώντας ὁλοένα καί περισ­σό­τερο τήν ἐπαφή μας με τόν Θεό … Χαίρομαι πολύ πού ἐμεῖς οἱ 40 θά ἀποτελέσουμε τούς πρωτεργάτες αὐτῆς τῆς πρωτότυπης ἰδέας, τῆς δημιουργίας τῆς "Συνόδου τῶν Ἐφήβων", πού ἐλπίζω καί εὔ­χο­μαι νά συνεχίσει στό μέλλον. Ἦταν μία ἐξαίρετη ἐμπειρία πού μᾶς γέ­μι­σε μέ εὐγενῆ αἰσθήματα».

Στό τέλος ὁ Μακαριώτατος ἐξέφρασε τήν χαρά του γιά τήν πα­ρουσία τῶν νέων στήν αἴθουσα τῆς Ἱεραρχίας καί μεταξύ τῶν ἄλλων εἶπε : «Σᾶς ὑποδεχόμαστε σήμερα ἐδώ σάν νά εἴσαστε στό σπί­τι σας καί στήν οἰκογένειά σας … Σέ αὐτά πού εἴπατε στέκομαι στήν λέξη "αἰσιοδοξία" ἀλλά καί στόν ἐνθουσιασμό πού σᾶς δια­κρί­νει, στοιχεῖα πού χρειάζονται μιά καί ζεῖτε καί ἐσεῖς στήν ἐπο­χή τῶν δύσκολων συγκυριῶν… Νά ξέρετε ὅτι ἡ Ἐκκλησία σᾶς ἀ­γα­πᾶ καί εἶναι κοντά σας καί θέλει καί Ἐκείνη νά τήν ἀγαπᾶτε καί νά τήν ἐμπιστεύεστε.

Ἡ παρουσία σας ἐδῶ δίνει καί σέ μᾶς τό μή­νυ­μα τῆς αἰσιοδοξίας ὅτι θά παραδώσουμε τήν σκυτάλη σέ γερά χέ­ρια, πού μποροῦν νά δημιουργήσουν ἕνα καλύτερο αὔριο». Ἐ­πί­σης ὁ Μακαριώτατος εὐχαρίστησε τούς Σεβασμιωτάτους καί συ­νε­χά­ρη τούς Ἱερεῖς γιά τήν ὑλοποίηση τοῦ νεανικοῦ αὐτοῦ προ­γράμ­μα­τος καί διένειμε στόν καθένα, μία ἁγία Γραφή.

Ἐκ τοῦ Γρα­φεί­ου Τύ­που τῆς Ἱ­ε­ρᾶς Συ­νό­δου.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ BLOG (3/9/2010)

image

Αγαπητέ επισκέπτη του blog,

Εν πρώτοις σου εύχομαι καλό φθινόπωρο, λόγω βλάβης του server είχαμε μια μικρή απουσία.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σου και ξεκινάμε κανονικά από αύριο με την ενότητά μας ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ. Μπορείς σήμερα να διαβάσεις και τα 3 Δελτία Τύπου των Εργασιών της Δ.Ι.Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος, και όλο το Μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Υγείας.

Voiotosp.blogspot.com