29 Αυγούστου, 2010

ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ 28/8/2010

image

Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στη Χρυσούπολη χθες για να τελέσει τα εγκαίνια του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου της πόλεως, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιο και Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμωνα και Νικαίας κ. Αλέξιο, ενώ οι πιστοί τον υποδέχθηκαν με μεγάλο σεβασμό και ενθουσιασμό.

Τον Μακαριότατο τον υποδέχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής. Μετά την τελετή των εγκαινίων ο Δήμαρχος Χρυσούπολης κ. Σάββας Μιχαηλίδης ανακήρυξε τον Αρχιεπίσκοπο επίτιμο δημότη της Χρυσούπολης και του παρέδωσε το κλειδί της πόλης ενώ ακολούθησε ξενάγηση στο νέο Δημαρχείο.

Ο Δήμαρχος Χρυσούπολης τόνισε πως είναι ιδιαίτερη ευλογία για την περιοχή η παρουσία του Αρχιεπισκόπου. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται την περιοχή της Επαρχίας Νέστου Αρχιεπίσκοπος. Στον Μακαριότατο προσεφέρθη ως δώρο από τον Δήμαρχο εις ανάμνηση της επισκέψεως αυτής Ομόφωρο και Πετραχήλι.

Ο Μακαριότατος μετά την τελετή των εγκαινίων τόνισε μεταξύ άλλων με νόημα πως πρέπει να βρεθεί το σωστό φάρμακο στην ασθένεια ενώ χαρακτηριστικά υπογράμμισε πως «Γίνετε πολύ συζήτηση σήμερα για τα πράγματα τα κοινά και περί της κρίσεως. Κρίσης σε πολλά πράγματα.«Υπάρχει κρίσης αλλά όσοι παρακολούθησαν την ιστορία ξέρουν ότι αυτός ο τόπος έχει περάσει πάρα πολλές κρίσεις. Το δύσκολο είναι ότι αυτή η κρίσης δεν οφείλεται σε άλλους λόγους αλλά είναι πνευματική κρίσης. Στέρησης της πνευματικότητας. Αν δεν το καταλάβουμε αυτό θα είναι πολύ δύσκολο να την αντιμετωπίσουμε.

Η πνευματική κρίση που υπάρχει στον τόπο μας αυτή είναι που οδήγησε και οδηγεί στις άλλες κρίσεις. Υπάρχουν πολλά που προτείνονται και λέγονται για αντιμετωπιστεί η κρίσης. Και ο γιατρός όμως ξέρει ότι αν δεν γίνει η σωστή διάγνωσης και δεν βρεθεί το κατάλληλο φάρμακο η αρρώστια μένει. Έτσι λοιπόν αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι τα αίτια της κρίσεως και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η Εκκλησία πολλές φορές έχει ξεπεράσει τις δικές της κρίσεις» κατέληξε ο Μακαριώτατος  .

Η Αποτομή της κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (29 Αυγούστου).

image

Δεν σου επιτρέπεται από το νόμο του Θεού να έχεις τη γυναίκα του αδελφού σου, ο οποίος ακόμη ζει». Λόγια του Τιμίου Προδρόμου, που αποτελούσαν μαχαιριές στις διεφθαρμένες συνειδήσεις του βασιλιά Ηρώδη Αντίπα, και της παράνομης συζύγου του Ηρωδιάδος, η οποία ήταν γυναίκα του αδελφού του Φιλίππου.

Ο Ηρώδης, μη ανεχόμενος τους ελέγχους του Προδρόμου, τον φυλάκισε. Σε κάποια γιορτή όμως των γενεθλίων του, ο Ηρώδης υποσχέθηκε με όρκο να δώσει στην κόρη της Ηρωδιάδος, Σαλώμη, ό,τι ζητήσει, διότι του άρεσε πολύ ο χορός της. Τότε η αιμοβόρος Ηρωδιάδα είπε στην κόρη της να ζητήσει στο πιάτο το κεφάλι του Προδρόμου. Πράγμα που τελικά έγινε.

Έτσι ο ένδοξος Πρόδρομος του Σωτήρος, θα παραμένει στους αιώνες υπόδειγμα σε όλους όσους θέλουν να υπηρετούν την αλήθεια και να αγωνίζονται κατά της διαφθοράς, ανεξάρτητα από κινδύνους και θυσίες.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος. Στα κηρύγματα του κατηγορεί ό,τι κακόν έβλεπε. Δεν ελάμβανε υπ' όψιν αν ο αμαρτωλός ήτο μικρός ή μεγάλος. Εβασίλευεν τότε στην Γαλιλαίαν ο Ηρώδης Αντύπας, γιος του μεγάλου βασιλέως Ηρώδου των Ιεροσολύμων.

Ο Ηρώδης είχε λάβει γυναίκα, την γυναίκα του α­δελφού του Φιλίππου την Ηρωδιάδα και έζη με αυτήν παρανόμως. Η Ηρωδιάς είχε και μίαν κόρην την Σαλώμην. Δια τόν παράνομον αυτόν γάμον ο Ιωάννης κατηγορούσε τον Ηρώδη και την Ηρωδιάδα, η οποία πλήρης οργής παρεκίνει τον Ηρώδην να φονεύσει τον Ιωάννην.

Αλλ' ο Ηρώδης δεν ετόλμα να πράξη τέτοιο έγκλημα. Όμως σ' ένα συμπόσιον, ο Ηρώδης ενθουσιασμένος από τον χορόν της Σαλώμής, υπεσχέθη με όρκο στην Σαλώμην να κάμη ό,τι θα ζήτηση. Αυτή εζήτησε την κεφαλήν του Ιωάννου. Έτσι απεκεφαλίσθη ο Ιωάννης ο Πρόδρομος.

2) Η αγία Θεοδώρα.

3) Ο άγιος Αρκάδιος επίσκοπος Αρσινόης Κύπρου.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 περί το μοναστήριον του Αυλοποτάμου Κρήτης μάχονται Έλληνες και Τούρκοι και ουδείς ενίκησε.

Το 1824 στον κόλπον του Γέροντα ο ελληνικός στόλος υπό τους Μιαούλη, Κολανδρούτσο, Πιπίνο, Ματρώζο, Τσαμαδό, Παπατσώνη, Σαχτούρη, Κριεζή και Θεοχάρη, εναυμάχησε τον ενωμένον τουρκοαιγυπτιακόν στόλον. Έκαυσε την τουρκικήν ναυαρχίδα, κατεβύθισεν πλοία και έτρεψε σε φυγή τα υπόλοιπα πλοία.

Το 1826 έξω απο τη Μυτιλήνη ο ελληνικός στόλος εναυμάχησε με τον τουρκικόν.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα με περιπόλους.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία εδραιώνει τις θέσεις.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μ. Ασίας αποκρούουν τους ε­πιτιθέμενους Τούρκους στον τομέα του Σαγγαρίου.

Το 1922 οι ελληνικές δυνάμεις υποχωρούν στην Χερσόνησον της Ερυ­θραίας μαχόμενες εναντίον των Τούρκων.

Το 1949 νίκη του ελληνικού στρατού εναντίον των κομμουνιστών οι οποίοι είχον οχυρωθεί στο όρος Γράμμος.