28 Αυγούστου, 2010

ΕΚΟΙΜΗΘΗ ΠΛΗΡΗΣ ΗΜΕΡΩΝ Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ πρ. ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΕΟΡΔΑΙΑΣ κυρός ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ την 5ην πρωϊνήν του Σαββάτου 28/8/2010 *

ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ

(1907-2010)

Το πολύπλευρο έργο του Μακαριστού Γέροντος Αυγουστίνου Ορθόδοξον, Χριστιανικόν. Ότι έπραττε επι της γής και ότι επρογραμμάτιζε ήταν πάντοτε ποιοτικόν, ουσιαστικόν, ανθρωποκεντρικόν. Η φιλοσοφία της ζωής του ήταν μέχρι τελευταίας του πνοής: Πίστη ζωντανή, αληθινή, γνησία εις τον Θεόν και επιείκια προς τον άνθρωπον.

Η γνώση των ανθρωπίνων αδυναμιών αποτελούσε για τον πολυσέβαστο Γέροντα π. Αυγουστίνο Καντιώτη, τον ακρογωνιαίο λίθο της φιλαδελφίας. Ότι ήθελε από τους άλλους, το περίμενε πρώτα από τον εαυτόν του. Αντιμετώπιζε την ζωή με πραότητα και ηρεμία. Η στάση του αυτή ήταν στάση ανθρώπου, ο οποίος εμπιστεύοταν εν πάσι τον Θεό.

Το έργο που άφησε για δεκάδες έτη, θα δείχνη και θα καθοδηγή τους διαδόχους του και τον λαό. Άφησε υποδομή υλική και πνευματική. Ιδρύματα, Οικοτροφεία, Αρρένων, Θηλέων, σε κάθε πόλη και κωμόπολη της Ι. Μητροπόλεως Φλωρίνης. Κατασκηνώσεις, Οικοκυρικές Σχολές, Ιδρύματα προστασίας σπουδαζούσης Νεότητος κ.α.

Όθεν ημείς ταπεινώς δεόμεθα ολόψυχα όπως ο Αρχηγός της Ζωής και του Θανάτου Κύριος τον καταστήση και στην Θριαμβεύουσα Εκκλησία Λειτουργόν του εις στο Επουράνιο Θυσιαστήριο μετά των Αγίων.

Κλείνοντας σας παραθέτω τα λόγια της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου που είχε πει για τον Μακαριστόν Γέροντα στις 22 Δεκεμβρίου 2004:

Ό γέρων ήδη καί πλήρης ήμερων, αλλ' αειθαλής καί ώς αιωνόβιος ελαία κατάκαρπος πεφυτευμένη έν τω Οίκω του Θεού, τή Άγιωτάτη αύτού Εκκλησία είναι άξιος πάσης τιμής καί αγά­πης έκ μέρους πάντων όσοι έπί έτη μακρά ήκουσαν έκ τού στόμα­τος αυτού τόν λόγον του Θεού καί έδιδάχθησαν έκ τής έν φόβω Κυ­ρίου, ασκήσει, άκτημοσύνη καί πτωχεία πολιτείας αυτού καί τής ύπ' αυτού έπί Ικανά έτη διαποιμάνσεως τού χριστωνύμου λαού τού Θεου έν τή θεοφρουρήτω ταύτη Μητροπόλει.

Εις αυτόν έπηλήθευσεν ό προφητικός λόγος «πολλά τά τέκνα τής έρημου μάλλον ή τής έχούσης τόν άνδρα».

ΣΕΒΑΣΤΕ  ΓΕΡΟΝΤΑ

                                                       ΚΑΛΗ  ΑΝΑΣΤΑΣΗ !

*Η Εξόδιος Ακολουθία του Μακαριστού Γέροντος θα τελεσθεί την Δευτέρα 30/8/2010 στις 12.00 μ.μ. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως Φλωρίνης.

___________________________________

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ

π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κυρός Αυγουστίνος Καντιώτης, εγεννήθη στις Λεύκες Πάρου στις 20 Απριλίου του 1907. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1929. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1935 και Πρεσβύτερος το 1942.

Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Αιτωλίας, ως στρατιωτικός ιερέας και ως Ιεροκήρυκας στην Αθήνα. Εξέδωσε δεκάδα περιοδικών, ίδρυσε οικοτροφία φοιτητών και μαθητών, ηγείθη της Ιεραποστολικής αδελφότητος Θεολόγων "Ο ΣΤΑΥΡΟΣ", εξεφώνησε κηρύγματα καθ΄ άπασαν την χώραν, συνέγραψε περί τα ογδοήκοντα δύο θρησκευτικού περιεχομένου βιβλία.

Στις 25 Ιουνίου του 1967 εχειροτονήθη Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας και στις 14 Ιανουαρίου του 2000 παραιτήθη λόγω υγείας.

Voiotosp.blogspot.com

ΤΙΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΞΑΝΘΗΣ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ.

image

Τήν 29ην Αὐγούστου ἡ Ἐκκλησία μας πανηγυρίζει τήν μνήμη τῆς Ἀποτομῆς τῆς Κεφαλῆς τοῦ Τιμίου Ἐνδόξου Προδρόμου καί Βαπτιστοῦ Ἰωάννου καί ἡ πόλις τῆς Ξάνθης τιμᾶ τόν Προστάτη καί Πολιοῦχο Ἅγιο της.

Οἱ λατρευτικές ἐκδηλώσεις μέ ἐπίκεντρο τόν ὁμώνυμο Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό, θά τελεστοῦν σύμφωνα μέ τό κάτωθι πρόγραμμα:

ΣΑΒΒΑΤΟ 28η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

ΩΡΑ: 19:00-20:30 Μέγας Πανηγυρικός Ἑσπερινός.

ΩΡΑ: 20:30-21:30 Λιτάνευσις Ἱερᾶς Εἰκόνος Τιμίου Προδρόμου στήν Κεντρική Πλατεία - Ἁρτοκλασία - Κήρυγμα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 29η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

ΩΡΑ: 07:00-10:30 Ὅρθρος - Πανηγυρικό Ἀρχιερατικό Συλλείτουργο.

Τήν ἑορτή τοῦ Πολιούχου θά τιμήσουν μέ τήν παρουσία τους ὁ Μακαριώτατος Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος      κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ καί οἱ Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Νικαίας κ. ΑΛΕΞΙΟΣ,Ἐλασσῶνος κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, Ἰλίου, Ἀχαρνῶν καί Πετρουπόλεως κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ καί Ξάνθης καί Περιθεωρίου κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ, οἱ τοπικές Πολιτικές, Στρατιωτικές καί Δικαστικές ἀρχές καί σύσσωμος ὁ Ἱερός Κλῆρος τῆς Μητροπόλεως μας.

____________________________

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

στα εγκαίνια του νέου

δημαρχείου Χρυσούπολης Καβάλας

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 28 Αυγούστου 2010 τα εγκαίνια του νέου δημαρχείου Χρυσούπολης Καβάλας.

Να σημειωθεί, ότι η τελετή των εγκαινίων του νέου δημαρχείου Καβάλας, θα ξεκινήσει στις 11:00 το πρωί.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά το πέρας των εγκαινίων θα αναχωρήσει για την Ξάνθη, όπου μετά από πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης, θα χοροστατήσει στις λατρευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου, πολιούχου της πόλης.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Μωυσής. Ήταν Αιθίοψ και μαύρος στο χρώμα του σώματος Εβαπτίσθη και έγινε μοναχός. Ο μοναχός υπήρξε το υπόδειγμα αρετής. Παρί την θέλησίν του εχειροτονήθη ιερέας και εδίδασκε τον Χριστόν. Εις μίαν επι δρομήν βαρβάρων εθανατώθη με μαχαίρι και έτσι εξεδήμησε εις Κύριον.

2) Οι άγιοι μάρτυρες Διομήδης και Λαυρέντιος. Ετελείωσαν την ζωήν του επειδή επίστευαν στο Χριστό.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1823 στην θέσιν Καλιακούδα του Καρπενησίου συνήφθη σφοδρά μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Στην μάχην εφονεύθησαν οι Έλληνες οπλαρχηγοί Ζυγούρης, Τζαβέλας, Κοντογιάννης, Κίτσι και εκέρδισαν αυτήν οι Τούρκοι.

Το 1824 οι Τούρκοι της Μεθώνης εξελθόντες του φρουρίου επετέθησαν εναντίον των Ελλήνων αλλ' ενικήθησαν από αυτούς. Στην Κω ο ελληνικός στόλος εναυμάχησε τον τουρκικόν.

Το 1825 εις Μαχαλά Ξηρομέρού έγινε σφοδρή μάχη μεταξύ Ελλήνων κ Τούρκων.

Το 1826 στο Πολυάραβον Γυθείου οι Έλληνες κατόπιν σκληρής μάχης ετρεψαν σε φυγή τους Τούρκους.

Το 1919 σε ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται μάχες προφυλακής Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία συγκεντρώνεται στην περιοχή Σαλιχλί.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις αποκρούουν και επιφέρουν τρομερές κα στροφές στις τουρκικές δυνάμεις στον τομέα του Σαγγαρίου.

Το 1922 οι ελληνικές δυνάμεις συνεχίζουν την υποχώρησιν των προς Ερυθραίαν.