25 Αυγούστου, 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (25/8/2010)

iera-synodos

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010, στην πρώτη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως. Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ενημέρωσε τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου :

– Για το ταξίδι του στις Βρυξέλλες, το οποίο πραγματοποίησε κατά το διήμερο 18 – 19 Ιουλίου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα «φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού».

Ο Μακαριώτατος στην συνάντησή του με τον κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Εκκλησίας της Ελλάδος στον κοινωνικό και προνοιακό τομέα, κατέθεσε σχετικό υπόμνημα και τόνισε ιδιαιτέρως ότι οι σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και στο θέμα αυτό, πρέπει να έχουν θεσμικό χαρακτήρα και να μην γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους.

– Για την επίσκεψή του από 22 έως 25 Ιουλίου, σε διάφορα κοινωφελή Ιδρύματα της Γερμανίας, τα οποία ανήκουν στην τοπική Προτεσταντική Εκκλησία και ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας τους και τις δυνατότητες που παρέχουν.

– Για την συνάντησή του με την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου στις 30 Ιουλίου, για τα θέματα Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και της δια βίου επιμορφώσεως των Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επίσης συζήτησαν για τον συντονισμό των Μεικτών Επιτροπών Εκκλησίας και Πολιτείας και για την περαιτέρω εργασία τους, καθότι ο κ. Πρωθυπουργός ανέθεσε στην κ. Υπουργό Παιδείας τα σχετικά θέματα.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε για το θέμα της πωλήσεως των οικοπεδικών εκτάσεων στην Βουλιαγμένη, το οποίο είχε εγκριθεί σε δύο Συνεδριάσεις της προηγουμένης συνθέσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και αναμένει την απόφαση της Δικαιοσύνης, την διαδικασία της οποίας εμπιστεύεται και θέτει στην διάθεσή της όλα τα υπάρχοντα στοιχεία.

Παράλληλα, εξουσιοδοτεί τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Θεόκλητο, Πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.), να προβαίνει στις νόμιμες ενέργειες, εφ όσον θίγεται το κύρος της Εκκλησίας, η όταν συκοφαντούνται τα πρόσωπα που χειρίζονται τις υποθέσεις Της.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με αφορμή ευχαριστήριες επιστολές Μητροπολιτών, οι οποίοι επιχορηγήθηκαν για την ανέγερση Βρεφονηπιακών Σταθμών στις Μητροπόλεις τους, ενημερώνει ότι κατά το τρέχον έτος επιχορηγήθηκαν για τον σκοπό αυτό οι Ιερές Μητροπόλεις Μονεμβασίας και Σπάρτης και Θηβών και Λεβαδείας, με συνολικό ποσό 150.000 €.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε το αίτημα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, για την συμμετοχή εκπροσώπων των Ιερών Μονών και Προσκυνημάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Έκθεση Προσκυνηματικών και Θρησκευτικών Περιηγήσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 31ης Οκτωβρίου έως 2ας Νοεμβρίου 2010, στην Λευκωσία.

Επίσης η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε την σύσταση και τον Κανονισμό λειτουργίας του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος με την επωνυμία : «Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος». Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανέγνωσε το έγγραφο της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, με το οποίο παραιτείται ο νέος εκλεγμένος Ηγούμενος και το Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής και αποφάσισε, ότι εμμένει στις αποφάσεις της, δεν κάνει αποδεκτές τις παραιτήσεις των ανωτέρω και σε περίπτωση εμμονής τους, θα ληφθούν τα κατάλληλα κανονικά μέτρα.

Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Βαρθολομαίος. Ήταν μαθητής του Χριστού, περιερχόμενος δε διαφόρους τόπου εκήρυττε το όνομα του Ιησού. Τέλος έφθασε στην μεγάλην Αρμενίαν και εκεί εσταυρώθη και παρέδωκε το πνεύμα. Το λείψανον του έρι­ξαν στην θάλασσαν μετεφέρθη υπό των κυμάτων στην νήσον Μπάραν της Σικε­λίας και από εκεί εις Βενεβέντο.

2) Ο άγιος απόστολος Τίτος. Καταγόταν από το γένος του Μίνωνος βασιλιά της Κρήτης. Μετέβη στην Παλαιστίνην, άκουσε τον Κύριον και είναι από τους 120 που έλαβον το άγιον Πνεύμα κατά την επιφοίτησιν. Χειροτονήθηκε επί­σκοπος, περιώδευσεν πολλά μέρη και τέλος έφθασε εις Κρήτην όπου έζησε τον υπόλοιπον βίον του.

3) Οι άγιοι πατέρες Επιφανιος και Ιωάννης, αρχιεπίσκοποι Κωνσταντινου­πόλεως.

4) Ο άγιος Μηννάς, επίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 στα Βασιλικά Υπάτης οι Έλληνες ο­πλαρχηγοί Γκούρας, Πανουργίας, Δυοβουνιώτης, Μούσγος, Κοντοβόπουλος, Καλύβας μετά των παλληκαριών των επιτίθενται εναντίον των Τούρκων και τους τρέπουν σε φυγή.

Το 1823 παρά την Κάτζα Αττικής έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Οι Έλληνες έτρεψαν σε φυγή τους Τούρκους.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία καταδιώκει Τούρκους άτακτους.

Το 1920 το Α' σώμα ελληνικού στρατού ενεργεί προς Ουσάκ επιθέσεις και καταδιώκει τους Τούρκους.

Το 1921 στο μέτωπον του Σαγγαρίου οι Τούρκοι αναλαμβάνουν επίθεσιν εναντίον όλων των ελληνικών δυνάμεων. Οι Έλληνες κρατούν σθεναρώς τις θέσεις των.

Το 1922 οι ελληνικές δυνάμεις της Μικράς Ασίας συνεχίζουν την υποχώρη-σίν των προς Μαγνησίαν.

Το 1949 οι εθνικές δυνάμεις μάχονται σκληρώς εναντίον των δυνάμεων των κομμουνιστών επί των οχυρών θέσεων του Γράμμου και εκδιώκουν αυτάς προς το Αλβανικό έδαφος.