19 Αυγούστου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Ανδρέας ο στρατηλάτης. Ηταν στρατιώτης, στην Ανατολήν υπό τον αρχιστράτηγον του βασιλικού στρατού Αντίοχον. Εστάλη υπό αυτού με άλ­λους στρατιώτες να πολεμίση τους Πέρσες. Ο άγιος επεκαλέσθη τον Χριστόν μετά των συντρόφων του και ενίκησε τους Πέρσες. Ένεκα τούτου προσέλκησε στην πίστιν του Χριστού τους στρατιώτες του. Τότε εσυκοφαντήθη στον αρχι­στράτηγον Αντίοχον και αυτός και οι σύντροφοι του. Αυτός εκάλεσε τους α­γίους να αρνηθώσι τον Χριστόν. Επειδή όμως ωμολόγησαν Αυτόν εθανατώθησαν όλοι.

2) Οι άγιοι μάρτυρες Τιμόθεος, Αγάπιος και Θέκλα. Δια την πίστιν των εις τον Χριστόν ερρίφθησαν στα θηρία.

3) Οι άγιοι Ευτύχιος και Στρατηγός. Ετελείωσαν τον βίον δια της φωτιάς.

4) Ο άγιος Θεοφάνης ο θαυματουργός. Ασκήτευσε παρά την Νάουσαν. Εξεδήμεσε ειρηνικά.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 στις Αλιάκες Θερίσσου Κρήτης έγινε σφοδρά μάχη μεταξύ Ελλήνων επαναστατών και Τούρκων. Στην μάχην αυτήν εφονεύθη ο γενναίος οπλαρχηγός Στ. Χάλης ως και ο αρχηγός των Τούρκων.

Το 1825 οι Έλληνες δι' υπονόμου καταστρέφουν τα χαρακώματα των Τούρ­κων πολιορκητών του Μεσολογγίου.

Το 1826 στο χωρίον Βασαρά Λακεδαίμονος συνήφθη μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Έλληνες.

Το 1828 έγιναν σφαγές των χριστιανών στα χωρία Ρεθύμνου Κρήτης.

Το 1919 στο μέτωπο Μ. Ασίας γίνονται μικροσυμπλοκές Ελλήνων και Τούρκων.

Το 1920 ο τουρκικός στρατός επιτίθεται εναντίον των Ελλήνων των περιο­χών Προύσης (84 αξιωματικοί και 1600 οπλίτες απώλειες Ελλήνων).

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μ. Ασίας στον τομέα του Σαγ­γαρίου συνεχίζουν τις σκληρές μάχες και εκδιώκουν τους σθεναρώς αμυνόμε­νους Τούρκους από τα υψώματα Καλέ Γκρότο-Αρτίζ-Νταγ.

Το 1922 συνεχίζεται η υποχώρησις των Ελληνικών στρατευμάτων εις Μ. Ασίαν και επέρχεται καταστροφή αιχμαλωτίσθη ολόκληρος φάλαγγα στρατού.