10 Αυγούστου, 2010

Επιστολή Συμπαράστασης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. ΚΥΡΙΛΛΟΝ για τις πυρκαγιές.

11-07-07_196761_21

θήνσι 5 Αγούστου 2010

ριθμ. Πρωτ. 3104

ριθμ. Διεκπ. 1612

Μακαριώτατε καί Ἁγιώτατε Πατριάρχα Μόσχας καί Πάσης Ρωσίας, ἐν Χριστῷ τῷ Θεῷ λίαν ἀγαπητέ καί περιπόθητε ἀδελφέ καί συλλειτουργέ τῆς ἡμῶν Μετριότητος, κύριε Κύριλλε, τήν Ὑμετέραν Μακαριότητα ἐν Κυρίῳ κατασπαζόμενοι ὑπερήδιστα προσαγορεύομεν.

Ἐπ᾿ ἀφορμῇ τῆς δοκιμασίας τῆς καθ᾿ Ὑμᾶς Ἁγιωτάτης ἐν Ρωσίᾳ Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, τῆς φίλης χώρας Ὑμῶν καί τοῦ πιστοῦ Αὐτῆς Λαοῦ, ὑπό τῆς λαίλαπος τῶν πυρκαϊῶν, ἅμα δέ συγκλονισθέντες ὑπό τοῦ μεγέθους καί τῆς σφοδρότητος τῆς γενομένης καταστροφῆς, ἐκφράζομεν πρός τήν Ὑμετέραν λίαν ἀγαπητήν ἡμῖν Μακαριότητα καί δι᾿ Αὐτῆς πρός ἅπαντα τόν δοκιμαζόμενον Ρωσικόν Λαόν, τήν ὁλόψυχον ἡμῶν συμπαράστασιν καί τά θερμότατα συλλυπητήρια, δεόμενοι ὅπως Κύριος ὁ Θεός ἀναπαύσῃ ἐν Χώρα ζώντων τάς ψυχάς τῶν θυμάτων.

Ὡς σημειοῖ ὁ Ἀπόστολος τῶν Ἐθνῶν θεῖος Παῦλος ἐν τῇ πρός Ῥωμαίους Ἐπιστολῇ αὐτοῦ: «πᾶσα ἡ κτίσις συστενάζει, καί συνωδίνει ἄχρι τοῦ νῦν», ἀπεκδεχομένη τήν ἀπολύτρωσιν τῶν υἱῶν τοῦ Θεοῦ (Ρωμ. 8 19 – 22). Εἰς τοῦτο ἑδραζόμενοι καί ἡμεῖς οἱ προηλπικότες ἐν τῷ Χριστῷ, συμπάσχομεν καί κοινωνοῦμεν μεθ᾿ Ὑμῶν τῶν ὁμοδόξων ἀδελφῶν ἡμῶν, εὐχόμενοι ἐκ καρδίας πᾶσαν τήν ἐξ ὕψους παρηγορίαν καί ἐνδυνάμωσιν, τήν ἄρρηκτον ἑνότητα τῶν ἀδελφῶν ἡμῶν Ἐκκλησιῶν διακηρύσσοντες.

Ἐπί δέ τούτοις καί αὖθις κατασπαζόμενοι τήν Ὑμετέραν Θεοτίμητον Μακαριότητα ἐν Κυρίῳ διατελοῦμεν.

† Ο Αθηνών Ιερώνυμος

Ο ΦΛΟΓΕΡΟΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ πρ. ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ

Σε σοβαρή κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται από την περασμένη εβδομάδα, στο Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας, ο Μητροπολίτης πρώην Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης ο οποίος υπέστη εκτεταμένο εγκεφαλικό επεισόδιο,  που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της κυκλοφορίας του δεξιού εγκεφαλικού ημισφαιρίου.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας κ.Δημήτρης Τσόγκας, είπε πως,  «η κατάσταση του ασθενούς είναι σοβαρή, η καρδιά και τα νεφρά λειτουργούν, oι πνεύμονες παρουσιάζουν ένα πρόβλημα, δεν σιτίζεται και δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον». Όπως δήλωσε ο κ.Τσόγκας «είναι ενθαρρυντικό ότι δεν έχει πυρετό».

Με αγωνία παρακολουθεί την πορεία της υγείας του κ.Αυγουστίνου και ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητος. «Η κατάσταση της υγείας του δεν είναι καλή. Είναι και η ηλικία του, Έχεις όλες τις περιποιήσεις και την φροντίδα των ιατρών αλλά η κατάστασή του παραμένει κρίσιμη» δήλωσε ο κ.Θεόκλητος και προσθέσε:

«Για εμάς ο γέροντας είναι τόσο αγαπητός, υπηρέτησε 33 χρόνια, έκανε ένα σημαντικό έργο, ιδρύματα, ορφανοτροφεία, τόσα πολλά καλά έργα και όλος ο κόσμος έχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον για την πορεία της υγείας του. Όλοι προσευχόμαστε να τον βοηθήσει ο Θεός να το ξεπεράσει. Η σκέψη όλων είναι μαζί του».

Κοντά στον ηλικίας 104 ετών Ιεράρχη, που δίνει τη μεγάλη μάχη, βρίσκονται πολλοί Κληρικοί καθώς και πολλά πνευματικά του παιδιά. 

Σε απολογία ο υπάλληλος για την "υπόθεση υπεξαίρεσης" από τον λογαριασμό της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου 10/8/2010

Πύλη Συνοδικού Μεγάρου

Σε απολογία αποφάσισε να καλέσει τον υπάλληλο του Γραφείου Προσωπικού της Ιεράς Συνόδου, από τον οποίο έχουν αφαιρεθεί τα καθήκοντά του επειδή φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση υπεξαίρεσης σημαντικού χρηματικού ποσού από τον ειδικό λογαριασμό της Αρχιγραμματείας, το Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο Υπαλλήλων Εκκλησιαστικών Οργανισμών, που στην προκειμένη περίπτωση ενεργεί ως Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Στο Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο, που συνεδρίασε σήμερα, Δευτέρα, στη Μονή Πετράκη, προεδρεύει ο Μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμονας και συμμετέχουν ο π.Λεωνίδης Ψαριανός, υπάλληλος της Αποστολικής Διακονίας και ο κ.Διονύσιος Σταθουλόπουλος, υπάλληλος της ΕΚΥΟ.

Αφού εξέτασαν το πόρισμα του ανακριτή της υποθέσεως, π.Γεωργίου Φραγκιαδάκη, γραμματέα της Νομοκανονικής Επιτροπής καθώς και όλα τα σχετικά έγγραφα αποφάσισαν να καλέσουν τον υπάλληλο του Συνοδικού Μεγάρου να απολογηθεί στις 24 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση απασχόλησε τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο κατά τη συνεδρίασή της τον περασμένο Ιούνιο οπότε και αναγνώστηκε σχετική αναλυτική αναφορά του Αρχιγραμματεύοντος Αρχιμ. π.Μάρκου Βασιλάκη. Επίσης απασχολεί και τις αστυνομικές αρχές και τις υπηρεσίες Ασφαλείας που διεξάγουν παράλληλη έρευνα και ανακρίσεις.

Όπως σχολίασαν εκκλησιαστικοί κύκλοι, «θα ακολουθηθεί η τάξη και το γράμμα των κανονισμών προκειμένου να μην υπάρχει καμία δυνατότητα να προσβληθεί η διαδικασία από οποιονδήποτε. Θα λάμψει η αλήθεια».  

ΤΑ ΜΑΘΑΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ? 10/8/2010

image

Αγαπητέ επισκέπτη του Ιστολογίου voiotosp.blogspot.com,

Το κάτωθι κείμενο υπογράφει ο κ. Κοσμάς Βίδος στο Βήμα στην στήλη Πανδώρα. Εμείς συνυπογράφουμε το κείμενο και συνιστούμε στον κ. Άνθιμο να ρυθμίσει τα του οίκου του αν μπορεί και να μην αληθωρίζει με 7 ψήφους που έχει προς την οδό Αγίας Φιλοθέης, γιατί ας μην ξεχνάμε πως τον έχουν πάρει και τα χρόνια.

Κύριε διευθυντά

«Δεν ξεκινήσαμε να παίξουμε εμείς τον ρόλο πολιτικών. Εγώ προσωπικά καθόλου» δήλωσε από άμβωνος ο γνωστός για τις παρεμβατικές δηλώσεις του στην εξωτερική πολιτική (και όχι μόνο) της χώρας Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, συνεχίζοντας: «Λυπούμαι γιατί η Εκκλησία μας την περίοδο αυτή σιωπά ενώ, αν ήταν αρχιεπίσκοπος ένας Χριστόδουλος κι ένας Σεραφείμ, για να μη σας πως κι άλλα ονόματα...».

Εγώ πάλι λυπούμαι όταν οι «ποιμένες» μας, αντί να περιορίζονται στο φιλανθρωπικό έργο τους, επιδίδονται σε (μικροκομματικές) τακτικές και παιχνίδια που αποβλέπουν στη δυσφήμηση- αποδυνάμωση των «αντιπάλων» τους και στη δική τους επικράτηση. Επί γης εκπρόσωποι Εκείνου ή στυγνοί καριερίστες;

Μετά απορίας

ΠΑΝΔΩΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

Οι άγιοι Λαυρέντιος, Ξυστός πάπας Ρώμης και Ιππόλυτος. Έζησαν επί βασιλέως Δεκίου. Ο άγιος Ξυστός καταγόταν από Αθήνας, όπου εδιδάχθη την φιλολογίαν. Κατόπιν πήγε και εχειροτονήθη επίσκοπος στη Ρώμη. Εκεί προετοιμάζετο διωγμός των χριστιανών και ο άγιος Ξυστός διέταξε τον αρχιδιάκονον άγιον Λαυρέντιον να συγκέντρωση τα σκεύη της εκκλησίας και να τα διαμοίραση στους πτωχούς. Ο αυτοκράτωρ όταν επανήλθεν εκ της Περσίας διέταξε και ωδήγησαν τον άγιον έμπροσθεν του και τον διέταξε να αρνηθή τον Χριστόν. Ο άγιος Ξύστος αρνήθηκε να πράξη τούρο και απεκεφαλίσθη.

Κατόπιν έφεραν ενώπιον του βασιλέως τον αρχιδιάκονον Λαυρέντιον εζητήθηκε να φέρει τα ιερά σκεύη και τα χρήματα της εκκλησίας. Ο άγιος έφερε όλους τους πτωχούς, στους οποίους είχε διαμοίραση τα χρήματα. Ο βασιλεύς διέταξε και εμαστίγωσαν τον άγιον και τον εφυλάκισαν. Στη φυλακή γιάτρευε τους ασθενείς και επέτυχε και ο επιστάτης της φυλακής να πιστεύση εις τον Χριστόν και να βαπτισθή. Μετά πάλιν εβασανίσθη και ερρίφθηκε στη φωτιά. Το λείψανόν του το παρέλαβεν ο Ιππόλυτος και το ενεταφίασε. Τούτο το έμαθε ο ασεβής βασιλεύς και εθανάτωσε δια βασανιστηρίων τον Ιππόλυτον.

2) Ο άγιος Ήρων ο φιλόσοφος. Εξεδήμησε ειρηνικά.

3) Οι άγιοι εξ μάρτυρες από Βιζύη. Συνέτριψαν τα οστά των και τις σάρκες
των για την πίστιν τους εις τον Χριστόν.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 στον Μίτικα τριπόλεως έγινε μάχη μετα­ξύ Ελλήνων υπό τον Θ. Κολοκοτρώνη και των Τούρκων. Στην μάχην ενίκησαν οι Έλληνες.

Το 1822 οι Έλληνες υπό τον Βαρνακιώτην επιτίθενται και νικούν τους Τούρκους στο χωρίον Αετόν Ξηρομέρου.

Το 1823 το Μεσολόγγιον θρηνεί τον Μάρκον Μπότσαρην. Εις τις Αμουργέ-λες Κρήτης έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.

Το 1919 στο Μικρασιατικό μέτωπο σημειώνεται δράση περιπόλων.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός προελαύνει μαχόμενος δια την κατάληψη του Ουσάκ.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μικράς Ασίας κατόπιν σφο­δρός μάχης εναντίον των Τούρκων καταλαμβάνουν τα υψώματα Κιρέζ-Ογλού και αρχίζει η μάχη προς Ποζατλί.

Το 1922 στο μέτωπο της Μ. Ασίας σημειώνεται δράση αποσπασμάτων και περιπόλων.