09 Αυγούστου, 2010

Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ

eisod_levadeia6

Τις φετινές εκδηλώσεις για την ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος, ο οποίος διέσωσε το νησί από την πολιορκία των Τούρκων το 1716, θα λαμπρύνει με την παρουσία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Θα είναι η πρώτη επίσκεψη του κ. Ιερωνύμου μετά την εκλογή του ως Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος το 2008.

Ο Αρχιεπίσκοπος απεδέχθη την πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, ενώ η τοπική Εκκλησία, σε συνεργασία με τον Δήμο Κερκυραίων και τους τοπικούς φορείς, θα οργανώσει ειδικό πρόγραμμα για να τιμήσει τον Αρχιεπίσκοπο.

Εκτός από τις θρησκευτικές εκδηλώσεις το τριήμερο 10-12 Αυγούστου 2010, οι οποίες θα ξεκινήσουν με την επίσημο υποδοχή του Μακαριωτάτου στο «πεντοφάναρο» στις 9.30 το πρωί της Τρίτης 10 Αυγούστου.

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα μιλήσει σε γενική ιερατική σύναξη, θα τελέσει μνημόσυνο για τον πρώτο κυβερνήτη του νεοελληνικού κράτους Ιωάννη Καποδίστρια και θα επισκεφθεί μοναστήρια και ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου θα αποτελέσει ευκαιρία τόνωσης του εκκλησιαστικού φρονήματος των πιστών της Κέρκυρας, ενώ τόσο η τοπική Εκκλησία, όσο και η τοπική κοινωνία, τιμώντας τον Αρχιεπίσκοπο, θα δείξουν την αγάπη και τον σεβασμό προς το πρόσωπό του, αλλά και θα έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ακούσουνε από τα πλέον επίσημα χείλη τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο στα ζητήματα της πνευματικής και ηθικής κρίσης που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, όσο και τις προτάσεις που πηγάζουν από το ήθος και την παράδοση της πίστεώς μας.

Το πρόγραμμα της επισκέψεως έχει ως εξής:

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010:

9 π.μ. Άφιξη στον αερολιμένα "Ι. Καποδίστριας" - Επίσημη υποδοχή

10 π.μ. Υποδοχή στο Λιστόν (Πεντοφάναρο). Προσφώνηση Δημάρχου Κερκυραίων κ. Σωτηρίου Μικάλεφ - Αντιφώνηση Μακαριωτάτου.

11 π.μ. Δοξολογία στον Ι. Ναό Αγίου Σπυρίδωνος. Προσφώνηση Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου. Αντιφώνηση Μακαριωτάτου.

7.30 μ.μ. Πανηγυρικός Εσπερινός στο Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου. Τον Θείο Λόγο θα κηρύξει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010:

5-8.30 π.μ. Όρθρος - Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κηφισίας κ. Κυρίλλου, ο οποίος θα κηρύξει και τον Θείο Λόγο

9 π.μ. Λιτάνευσις Ιερού Σκηνώματος προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου

11.45 π.μ. Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου από τον Μακαριώτατο στην προτομή του πρώτου κυβερνήτου της Ελλάδος Ι. Καποδίστρια έναντι του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως

12 το μεσημέρι Γενική Ιερατική Σύναξη στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως. Σύντομη προσφώνηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου προς τον κλήρο και τους μοναχούς της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας

6.45 μ.μ. Επίσκεψη Μακαριωτάτου στο Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων «Η Πλατυτέρα»

7.30 μ.μ. Πανηγυρικός Εσπερινός στον Άγιο Σπυρίδωνα, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος κ. Δαμασκηνού

7.50 μ.μ. Αναχώρηση του Μακαριωτάτου και των υπολοίπων Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων από το Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων και μετάβαση στο Δημαρχείο, όπου ο Δήμος Κερκυραίων θα ανακηρύξει τον Μακαριώτατο επίτιμο δημότη Κερκυραίων. Προσφώνηση Δημάρχου- Αντιφώνηση Μακαριωτάτου.

9 μ.μ. Μετάβαση στον Κήπο του Λαού, όπου θα διεξαχθεί μικρή συναυλία της Δημοτικής Χορωδίας Κερκύρας προς τιμήν του Μακαριωτάτου και θα παρατεθεί Δεξίωση από τον Δήμο Κερκυραίων

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010:

8 π.μ. Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο Ιερό Προσκύνημα, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου.

1 μ.μ. Επίσκεψη Μακαριωτάτου στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Αθανασίου Αγρού

9 μ.μ. Αναχώρηση Μακαριωτάτου από τον αερολιμένα "Ι. Καποδίστριας"

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος απόστολος Ματθίας. Ήταν ένας εκ των εβδομήκοντα αποστό­λων και έγινε (δωδέκατος) αντί του Ιούδα του Ισκαριώτου. Αυτός εκήρυξε το Ευαγγέλιον στην έξω Αιθιποπίαν (Αβυσσηνίαν). Υπέμεινε πολλές τιμωρίες πα­ρά των Αιθιόπων και εξεδήμησε προς Κύριον.

2) Οι άγιοι δέκα μάρτυρες Ιουλιανός, Μαρκιανός, Ιωάννης, Ιάκωβος, Αλέ­ξιος, Δημήτριος, Φώτιος, Πέτρος, Λεόντιος και η αγία Μαρία η Πατρικία. Οι άγιοι εβασανίσθησαν και εθανατώθησαν δια την ορθόδοξον πίστιν των εις Χριστόν.

3) Ο άγιος μάρτυς Αντωνίνος ο Αλεξανδρεύς. Εκρεμάσθη και εξεσχίσθη δια την πίστιν τους εις τον Χριστόν

4) Ο άγιος Ψόης ετελείωσε τον βίον του ειρηνικά.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1823 το ηρωικόν τέκνον του Σουλίου Μάρκος Μπότσαρης με τους Σουλιώτες του, επιπίπτει εναντίον του τουρκικού στρατο­πέδου στο Καλλιδρόμιον (4 ώρες έξω του Καρπενησίου). Η καταστροφή των Τούρκων ήταν μεγίστη. Κατά την μάχην αυτήν εφονεύθη ο Έλληνας ήρωας Μάρκος Μπότσαρης.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνεται αγώνας προφυλακών.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός βαδίζει μαχόμενος δια την κατάληψη Ουσάτι.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μ. Ασίας προελαύνουν κατό­πιν σκληρών μαχών κατά των Τούρκων στον τομέα του Σαγγαρίου.

Το 1922 η στρατιά των Ελλήνων στη Μ. Ασία μάχεται εναντίον τουρκικών προφυλακών.

Το 1949 τμήματα του Εθνικού στρατού της III μεραρχίας δια θυελλώδους επιθέσεως τρέπουν σε φυγή τις δυνάμεις των κομμουνιστών και καταλαμβά­νουν το ύψωμα 1806 (επιχείρησις Καμενίκ).