08 Αυγούστου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Αιμιλιανός. Υπέμεινε πολλές ταλαιπωρίες, εξορίες και θλίψεις δια την προσκύνησιν των αγίων εικόνων. Ετελείωσε την ζωήν του ειφηνικά.

2) Ο άγιος επίσκοπος Κρήτης Μύρων. Γεννήθηκε στην Αυρακίαν Κρήτης πλησίον της Κνωσσού, ήταν δε θεοσεβής και ενάρετος. Εχειροτονήθη ιερέας και κατόπιν επίσκοπος Κρήτης. Πολλές φορές εθαυματούργησε και εξεδήμησεν ειρηνικά εις Κύριον.

3) Ο άγιος Θεοδόσιος ο ηγούμενος της μονής Ορόβων.

4) Οι άγιοι μάρτυρες Λεωνίδας και Ελευθέριος, οι οποίοι ετελείωσαν τον βίον των από φωτιά.

5) Οι άγιοι δέκα οι ασκητές Αιγύπτιοι, οι άγιοι Δύο μάρτυρες από Τύρο. Ο άγιος Σταυράκιος. Ο άγιος Τριαντάφυλλος από Ζαγορά Μαγνησίας. Ο άγιος νεομάρτυρας Αναστάσιος από Ροδοβίσιο Μακεδονίας.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 έξω του Νεοκάστρου οι Τούρκοι της Μεθώνης επιτίθενται εναντίον των Ελλήνων. Οι Έλληνες πολεμούν ηρωικά και νικούν. Κατά την μάχην εφονεύθή ο αρχηγός των Ελλήνων Κων. Μαυρομι­χάλης και ο οπλαρχηγός Μήτρος Χαλαζωνίτης.

Το 1822 στους Μύλους Ναυπλίου έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Τούρκοι και εφονεύθησαν οι οπλαρχηγοί Ραβούλιας, Καβαλαράκης, Κουμαντάκος.

Το 1826 στο Χαϊδάρι Αττικής οι Έλληνες υπό τον Καραϊσκάκην συνήψαν μάχην εναντίον των Τούρκων. Την μάχην ουδείς εκέρδισε.

Το 1919 στη Μ. Ασία οι Τούρκοι κάνουν επιθέσεις εναντίον του ελληνικού στρατού.

Το 1920 οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μ. Ασίας κατέλαβον κατόπιν σφοδρός μάχης τα υψώματα Μπαχτσετζίκ-Νταζενίκ. Απώλειαι Ελλήνων 8 νε­κροί 77 τραυματίες.

Το 1921 η ελληνική στρατιά Μ. Ασίας δια συνεχών μαχών εκδιώκει τους Τούρκους στον τομέα του Σαγγαρίου.

Το 1922 στο μέτωπο της Μ. Ασίας η στρατιά των Ελλήνων δέχεται επιθέ­σεις τουρκικών αποσπασμάτων.

Το 1949 τμήματα του Εθνικού μας στρατού μάχονται εναντίον των κομμουνιστικών δυνάμεων επί του υψώματος Τσάρνο Μακεδονίας.