06 Αυγούστου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

Η Θεία μεταμόρφωσις του Ιησού Χριστού. Ο Δεσπότης ημών Χριστός δια να φανέρωση με ποίαν δόξαν θα επανέλθη στον κόσμον, έλαβε μίαν ημέραν τους τρεις μαθητάς του, τον Πέτρον, τον Ιάκωβον και Ιωάννην και ανέβησαν στο όρος Θαβώρ. Εκεί όταν προσηύχετο αμέσως έμπροσθεν των μαθητών μεταμορφώθη. Το πρόσωπον του έλαμψεν σαν ήλιος και τα ρούχα του εγένοντο λευκά σαν το φως. Συγχρόνως δε παρουσιάσθησαν ο Μωυσής και ο Ηλίας και συνωμίλουν με τον Χριστόν. Οι μαθητές όταν είδαν το θέαμα αυτό εθαμβωθησαν και έπεσαν κατά γης από τον φόβον των. Μετά από λίγο ο Πέτρος έλαβε θάρρος, ύψωσε την κεφα­λήν του και είδε τον Χριστόν, τον Μωυσήν και τον Ηλίαν να ομιλούν δια τα πάθη του.

Ο Πέτρος, αφού άκουσε τους λόγους αυτούς είπε: Κύριε, ας κάμωμεν εδώ τρεις σκηνές, μίαν δια Σένα και από μίαν δια τον Μωυσήν και δια τον Ηλίαν και ας μείνωμεν εδώ. Την στιγμήν εκείνην ένα σύννεφο φωτεινόν εσκέπασε και τους τρεις και φωνή ηκούσθη: «Αυτός είναι ο αγαπητός μου υιός». Οι μαθητές εφοβήθησαν έσκυψαν την κεφαλήν των στην γη. Όταν σηκώθηκαν είδον μόνον τον Χρι­στόν στην πρώτη του μορφή. Τότε ο Χριστός τους ωδήγησε και κατέβηκαν από το όρος και τους είπε να μη φανερώσουν το γεγονός αυτό εις ουδένα, πριν αναστηθή.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το έτος 625 μ.Χ. οι 'Αβαροι πολιορκούν την Κων-σταντινούπολιν την οποία σώζουν από την καταστροφή ο πατριάρχης Σέργιος και ο πρωθυπουργός Βώνος και με τη βοήθεια της Παναγίας. Προς ευχαριστίαν εψάλ-λει ο ακάθιστος Ύμνος.

Το 1821 συνεχίζεται η μάχη μεταξύ των Ελλήνων υπό τους Μεταξά και Γρίβα, παρά τα χωρία Ρωμανόν και Λινόν των Πατρών και Τούρκων.

Εις το στενόν Αλμυρού Κρήτης γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Οι Τούρκοι εκέρδισαν την μάχην.

Το 1826 στο Χαϊδάρι Αττικής οι Έλληνες υπό τους Φαβιέρον και Καραϊσκάκην, κατόπιν σκληρός μάχης, έτρεψαν σε φυγήν τους Τούρκους.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνεται αγώνας περιπόλων Ελλήνων και Τούρκων.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός συνεχίζει την επίθεσίν του στον τομέα Ντεμερτζή.

Το 1921 στον τομέα του Σαγγαρίου όλες οι Ελληνικές δυνάμεις προελαύνουν και εκδιώκουν τους Τούρκους εκ των κατεχομένων υπ' αυτών θέσεων.

Το 1922 οι τουρκικές δυνάμεις ως και δυνάμεις άτακτων, επιτίθενται εναντίον των ελληνικών δυνάμεων στο Ορτάντζαν Μικράς Ασίας και επιφέρουν σημαντι­κός καταστροφάς.

Το 1949 ο Εθνικός στρατός, δια της 1ης Μεραρχίας, μάχεται σφοδρές μάχες επό του υψώματος Τσάρνο και συντρίβει τις δυνάμεις των κομμουνιστών.