31 Ιουλίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 31 ΙΟΥΛΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

Ο άγιος Ευδόκιμος ο δίκαιος. Καταγόταν από την Καπαδοκίαν από γονείς ευσεβείς (Βασίλειον και Ευδοκίαν) οι οποίοι κατώκουν στην Κωνσταντινούπολιν, διότι ο Βασίλειος είχε το αξίωμα του πατρικίου. Ο Ευδόκιμος από μικρός ήταν σώφρων, ενάρετος και επιμελής εις τα γράμματα, εξεπαιδευθή καλώς και περισσότερον κατεγίνετο στην ανάγνωσιν των Θείων Γραφών και την παρακολούθησιν των ιερών ακολουθιών εις τους ναούς.

Δια τις αρετές του αυτές, διωρίσθη παρά του βασιλέως στρατοπεδάρχης Καπαδοκίας και εκυβέρνα με δικαιοσύνην. Εκεί έζησε 33 χρόνια διδάσκων και δια του λόγου και δια του έργου έγινε παράδειγμα. Όταν αντελήφθη ότι θα αποθάνει ωμίλησε εις όλους τα του ενταφιασμού του και παρέμεινε μόνος προσευχήθη εις τον Θεόν και εξεδήμησε. Το λείψανον του ήτο θαυματουργόν, πολλοί δε ασθενείς εθεραπεύθυσαν.

2) Ο άγιος Ιωσήφ ο από Αριμαθείας, ο κηδεύσαν τον Ιησούν Χριστόν.

3) Οι άγιοι δώδεκα μάρτυρες οι Ρωμαίοι. Εφονεύθησαν δια ξίφους.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρ­κων εις τας θέσεις Μαύρη Πούλια και Κόρμου Ασπροποτάμου.

Το 1824 έξω της Σάμου ο ελληνικός στόλος συνάπτει δύο ναυμαχίες με τον τουρκικόν.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνεται δράση περιπόλων. Το 1920 ο ελληνικός στρατός δρα δια περιπόλων.

Το 1921 η ελληνική στρατιά Μ. Ασίας ολοκληρώσασα τις προετοιμασίς δια την μάχην Σαγγάριου σε πλήρη παρατάξεις των δυνάμεων της Α' Β' και Γ' στρατού πορεύεται προς τις εχθρικές θέσεις.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις από τους Τούρ­κους.