30 Ιουλίου, 2010

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

image

Σε θερμό κλίμα έγινε σήμερα 30/7/2010 η συνάντηση Αρχιεπισκόπου και Υπουργού Παιδείας.

Ζητήματα εκκλησιαστικής εκπαίδευσης κυριάρχησαν στην συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης κ. Ιερωνύμου με την υπουργό Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου. Στην συνάντηση που διήρκεσε περίπου δύο ώρες παρέστησαν οι υφυπουργοί Παιδείας Γιάννης Πανάρετος και Εύη Χριστοφιλοπούλου καθώς και Αρχιγραμματεύων της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης π.Μάρκος Βασιλάκης.

« Ήταν μια πολύ ευχάριστη συζήτηση είπε ο Μακαριώτατος,  χρωστούσα μια επίσκεψη στην κυρία Υπουργό την οποία εδώ και καιρό διαρκώς την αναβάλαμε. Συζητήσαμε για θέματα που απασχολούν όλους μας. Η κουβέντα μας ήταν θερμή και ενδιαφέρουσα. Εκτιμώ ότι θα κάνουμε βήματα μπροστά» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος. «Μιλήσαμε για θέματα εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, για τα παιδιά που θέλουν να γίνουν κληρικοί, για τη δια βίου επιμόρφωση των στελεχών της Εκκλησίας, για τα παιδιά με νοητική υστέρηση και την εκπαίδευσή τους. Μετέφερα στην υπουργό τις εμπειρίες μου είπε τέλος ο Αρχιεπίσκοπος  από ένα ταξίδι μου στην Γερμανία και την επαφή που είχα με αυτά τα παιδιά».

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας κυρία Διαμαντοπούλου εξέφρασε την χαρά της για την συζήτηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι σήμερα που σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου μας υποδεχόμαστε τον Αρχιεπίσκοπο. Η Εκκλησία και το Κράτος μέσα από διακριτούς ρόλους μπορούν να συνεργαστούν με τον καλύτερο τρόπο προς όφελος του λαού μας.

Ο χώρος της δια βίου μάθησης, της εκκλησιαστικής Παιδείας και η συνεργασία σε θέματα ειδικής εκπαίδευσης- σε χώρους παραβατικότητας και των ναρκωτικών - είναι πεδία που το οργανωτικό σύστημα του υπουργείου μαζί με τον εθελοντισμό της Εκκλησίας  μπορούν να φέρουν άριστα αποτελέσματα. Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου και σε αυτό τον χώρο αποτελεί εγγύηση για ανεκτικότητα. Είναι μια νέα εποχή στις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους» κατέληξε η υπουργός Παιδείας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 30 ΙΟΥΛΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι απόστολοι Σίλας, Σιλουανός, Επαινετός, Κρήσκης και Ανδρόνι­κος. Οι Σίλας, Σιλουανός, Επαινετός, Κρήσκης και Ανδρόνικος, ήσαν εκ των 70 αποστόλων. Και ο μεν Σίλας συνεμόχθησε μετά του αποστόλου Παύλου, ο οποίος δια το κήρυγμα του Ευαγγελίου ειργάσθη περισσότερον από τους άλ­λους αποστόλους. Κατόπιν έγινε επίσκοπος Κορίνθου. Αφού δε εκοπίασε πολύ και εστήριξεν όλους στην πίστιν του Χριστού, επήλθε προς Κύριον.

Ο άγιος Σιλουανός έγινεν επίσκοπος Θεσσαλονίκης και υπέφερε πολλούς κινδύνους δια τον χριστιανισμόν, επειδή οι Θεσσαλονικείς ήσαν επιτήδιοι εις τας διαστροφάς και τα σοφίσματα των λόγων. Αφού ηγωνίσθη, απήλθε προς Κύριον. Ο άγιος Επαινετός έγινεν επίσκοπος Καρθαγένης. Εκεί υπέστη πολλούς πειρα­σμούς και θλίψεις υπό των εκεί ειδωλολατρών και πολλούς μετέβαλεν από ει­δωλολάτρες σε χριστιανούς και έτσι απήλθε προς Κύριον. Ο άγιος Κρήσκης έγινεν επίσκοπος Χαλκηδόνος και πολλούς ειδωλολάτρες μετέβαλαεν εις Χρι­στιανούς. Εκεί εξεδήμησε προς Κύριον.

2) Η αγία Ιουλίττα καταγόταν από την Καισάρειαν και ήταν πλούσια χρι­στιανή. Κατηγορηθείσα εις τον άρχοντα ότι είνα χριστιανή, ερρίφθη από αυτόν σε αναμμένο καμίνι και εξεδήμησε εις Κύριον.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρ­κων εις τας θέσεις Μαύρη πούλια και Κόρμπου του Ασπροκάμπου. ην μάχην εκέρδισαν οι Τούρκοι.

Το 1824 έξω της Ικαρίας ο ελληνικός στόλος, υπό τον Σαχτούρη, εναυμάχησε τον τουρκικόν στόλον και του εβύθισε πλοία.

Το 1825 ο ελληνικός στόλος, έξω από την Αλεξάνδρεια, έκαυσε τουρκικόν πλοίον.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα με περιπόλους. Το 1920 ο ελληνικός στρατός εδραιώνει τις θέσεις του. Το 1921 η ελληνική στρατιά της Μ. Ασίας είναι έτοιμη δια την εξόρμησιν της μάχης του Σαγγαρίου. Έχει καταλάβει τις θέσεις προελάσεως.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία γίνονται μάχες αποσπασμάτων.