28 Ιουλίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 ΙΟΥΛΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι απόστολοι και διάκονοι Πρόχορος, Νικάνωρ, Τίμων και Παρμέ­νος. Ο Πρόχορος, ο Νικάνωρ, ο Παρμενάς και ο Τίμων, οι άγιοι απόστολοι εχρημάτισαν μαθητές των δώδεκα Αποστόλων και συνηριθμούντο μετά των 70, ήσαν δε συνδιάκονοι μετά του πρωτομάρτυρος και αρχιδιακόνου Στεφάνου. Αφού έ­παυσαν να διακονούν εις τας τράπεζας των χηρών και των πτωχών εις Ιερουσα­λήμ, ο Πρόχορος, μετά του εποστηθίου φίλου του Θεολόγου Ιωάννου εκήρυττε το Ευαγγέλιον και εβοήθει στην συγγραφήν του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου. Έπειτα έγινε επίσκοπος Νικομήδειας μετά την μετάστασιν του μεγάλου Ιωάννου διδά­σκων και νουθετών. Απεδήμησε εις Κύριον.

Ο άγιος Νικάνωρ παρέδωκε την ψυ­χήν του εις τον Θεόν την ίδιαν μέρα, κατά την οποίαν ελιθοβολήθη ο πρωτομάρ­τυρας Στέφανος. Ο άγιος απόστολος Τίμων, διηκόνει και αυτός μετά του αρχι­διακόνου Στεφάνου. Έπειτα εχειροτονήθη υπό των αποστόλων επίσκοπος στην Αότραν της Αραβίας, όπου ηγωνίσθη πολύ και ωδήγησεν στην πίστιν πολλούς απίστους. Δια τούτο από τους απίστους εβασανίσθη, απήλθε προς Κύριον. Ο άγιος Παρμενάς διηκόνει και υπηρετεί τους αγίους και έγινε ευάρεστος και εις τον Χριστόν και εις τους 12 μαθητές τους. Κατόπιν ασθενήσας παρέδωκε την ψυχήν του έμπροσθεν των αγίων αποστόλων και εκηδεύθη από αυτούς.

2) Οι άγιοι Ευστάθιος, Ακάκιος και η αγία Δρόσις.

3) Η αγία Ειρήνη ασκήτρια εις την μονή Χρυσοβαλάντου.

4) Ο άγιος Παύλος ο Ξηροποταμίτης.

5) Ο άγιος Νεομάρτυρας Χριστόδουλος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 οι Τούρκοι επιτίθενται εναντίον των Ελλή­νων, οι οποίοι είχον καταλάβει την Πάργαν και την επανακυριεύουν.

Το 1822 η εναπομείνασα στρατιά του Δράμαλη, θέλουσα να επανέλθη εις Κόρινθον αποτολμά την διάβασιν του Αγιονέρι Κορινθίας. Την θέσιν διεφύλαττε ο Νικηταράς, ο οποίος δια σφοδρός επιθέσεως καταστέφει σχεδόν ολοσχρώς την στρατιάν. Ούτος εφόνευσε πολλούς Τούρκους ιδιοχείρως, διο και ωνομάσθη Τουρκοφάγος.

Το 1822 οι ηρωικοί Σουλιώτες υπογράφουν συνθήκην παραδόσεως της Κιά­φας και Ναυβαρίκου εις τους Τούρκους.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται μικροσυμπλοκές Ελλήνων και Τούρκων.

Το 1920 υπεγράφη η συνθήκη των Σεβρών, δια της οποίας η Ελλάς εγένετοη χώρα των πέντε θαλασσών και δύο ηπείρων.

Το 1921 η στρατιά της Μ. Ασίας προβαίνει εις προετοιμασίας δια την μάχην του Σαγγαρίου.

Το 1922ο ελληνικός στρατός εκκαθαρίζει την καταληφθείσα περιοχή και η μεταρχία Κυδωνιών διετάχθη να καταλάβη το Σιμάβ.