22 Ιουλίου, 2010

† Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή 22 Ιουλίου

image

Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή μυροφόρος και ισαπόστολος καταγόταν από τα Μάγδαλα της Γαλιλαίας, μικρή πόλη κοντά στη λίμνη της Τιβεριάδας. Ο Μάρκος λέγει ότι από την Μαγδαληνή ο Χριστός είχε βγάλει επτά δαιμόνια. Έγινε πιστή και αχώριστη μαθήτριά του ακολουθώντας και υπηρετώντας τον μέχρι τη σταύρωση και την ταφή του.

Πρώτη αυτή μαζί με την άλλη Μαρία, την Υπεραγία Θεοτόκο, είδε «τον λίθον αποκεκυλισμένον από του μνημείου» και πληροφορήθηκε από τους Αγγέλους την ανάσταση του Κυρίου και έτρεξε και ανάγγειλε το ευχάριστο γεγονός στον Πέτρο και στον Ιωάννη. Αξιώθηκε πρώτη να δει τον αναστάντα Κύριο νομίζοντας τον ως τον κηπουρό.

Λέγεται ότι ανέπτυξε πλουσιότατη αποστολική δράση μέχρι και την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αίγυπτο, τη Φοινίκη και τη Συρία, την Παμφυλία και άλλες χώρες, για να καταλήξει στην Έφεσο της Μ. Ασίας, όπου συνάντησε τον ευαγγελιστή Ιωάννη. Εκεί και απεβίωσε και ενταφιάστηκε στη θύρα του σπηλαίου, όπου αργότερα «εκοιμήθησαν οι μακάριοι επτά παίδες οι εν Εφέσω».

Το τίμιο λείψανό της ανακομίστηκε με μεγάλες τιμές στην Κων/πολη το 890 από τον αυτοκράτορα Λέοντα Στ’ το Σοφό, στην περικαλλή μονή του Αγίου Λαζάρου που οικοδόμησε ο ίδιος. Μέρος του λειψάνου, το αριστερό χέρι της Αγίας συγκεκριμένα, κατέχει σήμερα εξαιρετική θέση στην αγιορείτικη μονή της Σιμωνόπετρας. Είναι άφθαρτο, με το δέρμα του και τους τένοντες.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 ΙΟΥΛΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

Η αγία Μαρία η Μαγδαληνή η μυροφόρος και ισαιτόστολος. Η Μαρία η Μαγδαληνή καταγόταν από τα Μάγδαλα της Συρίας. Αυτή ηνωχλείτο υπό επτά δαιμονίων και προσελθούσα εις τον Χριστόν, απηλλάγη από αυτά δια της χάριτος Του. Υπηρετεί και ακολουθεί τον Χριστόν και έγινε Μυροφόρος και ευαγγελίστρια και πρώτη είδε την Ανάστασιν του Κυρίου μεταξύ των άλλων μυροφόρων.

Μετά την Ανάληψιν του Κυρίου πήγε στη Ρώμη, όπου παρουσιάσθη στον αυτοκράτορα και επέτυχε την τιμωρία του Πιλάτου. Έπειτα επεστερψεν στα Ιεροσόλυμα, πήγε και εκήρυξεν εις τα μέρη της Δύσεως. Μετά ήλθεν στην Έφεσον όπου εύρε τον άγιον Ιωάννην τον Θεολόγον. Εκεί εκοιμήθή και ενεταφιάσθη πλησίον της θύρας του σπηλαίου, όπου εκοιμήθησον οι επτά παίδες οι εν Εφέσω.

2) Η αγία παρθενομάρτυς Μαρκέλλα. Καταγόταν από την Χίον και έλαβε χριστιανικήν ανατροφήν από τη μητέρα της. Ενώ ακόμη ήτο μικρή απέθανε η μητέρα της και από τότε αφοσιώθη εις τον Χριστόν. Είχε μαρτυρικόν τέλος αποκεφαλισθείσα από τον ίδιον τον αμαρτωλόν πατέρα της.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 οι πολιορκούμενοι υπό του Δράμαλη Έλληνες στο φρούριον του Αργούς εξέρχονται ξιφήρεςι εκ του φρουρίου δια­σκορπίζουν τους Τούρκους και καταφθάνουν σώοι στο στρατόπεδον του Κολο­κοτρώνη.

Το 1823 στην θέσιν Παναγίτσα των Βρυσακίων Χαλκίδος οι Έλληνες υπό τον Οδ. Ανδρούτσον επιτίθενται εναντίον των Τούρκων και τους νικούν.

Το 1825 ο ελληνικός στόλος κατόπιν σκληράς ναυμαχίας έξω του Μεσολογ­γίου κατορθώνη και διασκορπίζει τον τουρκικόν στόλον και σιτίζει το Μεσο­λόγγι.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται μάχες περιπόλων.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει το Ντεμερτζή.

Το 1921 στο μέτωπο της Μ. Ασίας συνάπτονται μικροσυμπλοκές μεταξύ Ελ­λήνων και Τούρκων.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία οχυρώνεται και δέχεται επιθέσεις περιπόλων.