19 Ιουλίου, 2010

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

image

Στις Βρυξέλλες σήμερα Δευτέρα θα συναντηθεί μαζί με άλλους θρησκευτικούς ηγέτες χωρών της Ε.Ε. με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε εχθές τα Γραφεία της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου τον υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Αχαΐας Αθανάσιος, εκπρόσωπος της Ελλαδικής Εκκλησίας στην Ε.Ε., ο Αρχιμανδρίτης π. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Γραμματεύς της Αντιπροσωπείας και ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, στέλεχος της Αντιπροσωπείας.

Ο Μακαριώτατος ενημερώθηκε από τα στελέχη της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ε.Ε. για τις δραστηριότητες της Αντιπροσωπείας καθώς για ζητήματα που απασχολούν την Εκκλησία στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Ακολούθως ο Αρχιεπίσκοπος φύτεψε συμβολικά μια ελιά σε ανάμνηση της πρώτης επισκέψεως του στα Γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ελλαδικής Εκκλησίας στην πόλη που φιλοξενεί την έδρα της Ε.Ε..

Το βράδυ της Κυριακής ο Αρχιεπίσκοπος παρέθεσε δείπνο, στο οποίο παρεκάθησαν μεταξύ άλλων οι Μητροπολίτες Βελγίου Παντελεήμων και Γαλλίας Εμμανουήλ, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ε.Ε. και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ε.Ε., η Ελληνίδα Επίτροπος κυρία Μαρία Δαμανάκη καθώς και οι εξοχώτατοι πρέσβεις Θεόδωρος Σωτηρόπουλος, Αλέξης-Πλάτων Χατζημιχάλης και Θρασύβουλος Σταματόπουλος, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ.

Σήμερα, ο Αρχιεπίσκοπος θα συμμετάσχει στην συνάντηση διαλόγου με θέμα την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού  που διοργανώνει ο κ.Μπαρόζο σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ.Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ.Γέρζι Μπούζεκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής «ο Μακαριώτατος θα αναφερθεί αναλυτικά στις δράσεις και πρωτοβουλίες τόσο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών όσο και εν γένει της Εκκλησίας της Ελλάδος στον κοινωνικό και προνοιακό τομέα και ιδιαίτερα στην ανάγκη στήριξης στις δύσκολες αυτές στιγμές που διέρχεται η πατρίδα μας, των πλέον ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Επιπρόσθετα, θα τονίσει τη σημασία της συνεργασίας για τα ζητήματα αυτά με τους αρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η φετινή χρονιά έχει επισήμως ανακηρυχθεί ως έτος για την καταπολέμηση της φτώχειας και τους κοινωνικού αποκλεισμού».

Ο Αρχιεπίσκοπος, όπως έγινε γνωστό, θα καταθέσει στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις και προτάσεις της Εκκλησίας για την αντιμετώπιση των ως άνω φαινομένων που απειλούν τη συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 ΙΟΥΛΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Δίος. Καταγόταν από την Συρίαν. Ασκήθηκε πολύ και έφθασε σε υψηλόν βαθμόν αρετής. Δια θείας αποκαλύψεως παρακινηθείς πήγε εις Κωνσταντινούπολιν έκτισε μοναστήριον, εμόνασε και εθαυματούργησε. Εχει-ροτονήθη ιερέας και εξεδήμησε προς Κύριον ειρηνικά.

2) Η αγία Μακρίνα. Ήταν η μεγαλύτερη αδελφή του Μεγάλου Βασιλείου. Είχεν αρραβωνισθή και πριν γίνη ο γάμος απέθανεν ο μνηστήρ της και έμεινε με τη μητέρα της αναγιγνώσκουσα τις θείες γραφές. Σαν μεγαλύτερη των εννέα άλλων αδελφών της ανέτρεφε και επαίδευεν αυτούς. Έτσι ασκητικά πέρασε τη ζωή της μετά του αδελφού της θείου Γρηγορίου της Νύσσης απήλθεν εις Κύ­ριον.

3) Οι άγιοι τέσσερες συνασκηταί, ο άγιος Θεόδωρος, Αρχιεπίσκοπος Εδέσ­σης και όσιος Αββάς Διοκλής.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 στο Σαράβαλι των Πατρών οι Έλληνες επαναστάτες μάχονται σκληρά εναντίον των Τούρκων χωρίς να επιτύχουν νίκην. Οι Έλληνες επαναστάτες εγκαταλείπουν την Αθήνα.

Το 1822 έξω του φρουρίου του Αργούς οι Έλληνες μάχονται σφοδρά ενα­ντίον των Τούρκων του Δράμαλη.

Το 1825 το Μεσολόγγιον βομβαρδίζεται από ξηράς και θαλάσσης.

Το 1914 εκηρύχθη ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος εις τον οποίον έλαβεν μέρος και η Ελλάς.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία οι Έλληνες καταδιώκουν Τούρκους άτα­κτους.

Το 1920 στην περιοχή Ντεμερτζή στη Μ. Ασία γίνονται μάχες Ελλήνων και Τούρκων.

Το 1921 στην Μ. Ασίαν οι ελληνικές δυνάμεις συνάπτουν μάχες με τους Τούρκους του Ετ. Βέη.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα δια περιπόλων και πυροβολι­κού.