17 Ιουλίου, 2010

† Η Αγία Μαρίνα η Μεγαλομάρτυς 17 Ιουλίου

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ 1938

Γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας, στα χρόνια του αυτοκράτορα Κλαυδίου του Β', το 270 μ.Χ. Λίγες μέρες μετά τη γέννησή της, ή μητέρα της πέθανε, και ο πατέρας της Αίδέσιος, πού ήταν Ιερέας των ειδώλων, την ανέθεσε σε μια χριστιανή γυναίκα, από την οποία ή Μαρίνα διδάχθηκε το Χριστό.

Όταν έγινε 15 χρονών, αποκαλύπτει στον πατέρα της ότι είναι χριστιανή. Έκπληκτος αυτός απ' αυτό πού άκουσε, με μίσος τη διέγραψε από παιδί του. Μετά από καιρό, έμαθε για τη Μαρίνα και ο έπαρχος Όλύμβριος, πού διέταξε να τη συλλάβουν για ανάκριση. Όταν την είδε μπροστά του, θαύμασε την ομορφιά της και προσπάθησε να την πείσει με κάθε τρόπο να αρνηθεί το Χριστό και να γίνει σύζυγος του. Μάταια, όμως.

Ή Μαρίνα σε κάθε προσπάθεια του Όλυμβρίου αντέτασσε τη φράση: "Είμαι χριστιανή". Τότε ο σκληρός έπαρχος διέταξε να την ξαπλώσουν στη γη, και την καταξέσχισε άσπλαχνα με ραβδιά τόσο, ώστε ή γη έγινε κόκκινη από το αίμα πού έτρεξε. Έπειτα, ενώ αιμορραγούσε, την κρέμασε για πολλή ώρα και μετά τη φυλάκισε. Όταν για δεύτερη φορά την εξέτασε και διαπίστωσε ότι ή πίστη της Μαρίνας ήταν αμετακίνητη στο Χριστό, την έκαψε με αναμμένες λαμπάδες.

Άλλα οι πληγές της με θαύμα έκλεισαν, και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί παρευρισκόμενοι να γίνουν χριστιανοί. Μπροστά σ' αύτόν τον κίνδυνο ο έπαρχος τελικά αποκεφάλισε τη Μαρίνα, πού έτσι πήρε "τον αμαράντινον της δόξης στέφανον". Δηλαδή το άφθαρτο στεφάνι της αιώνιας δόξας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 ΙΟΥΛΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

Η αγία Μαρίνα. Η αγία Μαρίνα καταγόταν από την Αντιόχειαν της Πι-σιδία. Είχε πατέρα τον Αιδέσιον, ο οποίος ήταν ιερέας των ειδώλων. Σε ηλικία 12 χρόνων έμεινε ορφανή από την μητέρα της και ο πατέρας της την παρέδωκε σε μια γυναίκα να την αναθρέψη. Εκεί εύρισκε καιρό και εδιδάσκετο τον Χριστιανισμό. Ο ηγεμόνας την διέταξε ν' αρνηθή τον Χριστόν και επειδή ηρνήθη να πράξη τούτο την εφυλάκισε. Όταν ηταν στη φυλακή έγινε μέγας σεισμός και η φυλακή εσαλεύθη εκ θεμελίων, συγχρόνως δε, ένας μέγας δράμος με δυ­νατόν σφύριγμα την επλησίαζεν. Τότε η Μαρίνα εφοβήθη και παρακάλεσε τον Θεόν να την σώση. Αμέσως ο δράκος μεταμορφώθηκε σε σκύλο και η Μαρίνα με κτύπημα της τον κατέστησε ανίκανον να τη βλάψη. Ο ηγεμόνας επέβαλε και άλλα βασανιστήρια, αλλά ο Θεός την εφύλαξε από όλα. Στο τέλος την αποκε­φάλισαν.

2) Οι άγιοι μάρτυρες Σπεράτος και Βερονίκη. Οι μάρτυρες εσφάγησαν δια την πίστιν των εις τον Χριστόν. Επίσης ο άγιος Ευράσιος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 στο χωρίον Λιατάνι της Τανάγρας των Θηβών, οι Τούρκοι επιτίθενται εναντίον των Ελλήνων και κερδίζουν την μά­χην.

Το 1825 παρά τον Προφήτην Ηλίαν Παρνασσίδος, οι Έλληνες επιτίθενται εναντίον των Τούρκων και τους τρέπουν σε φυγή. Οι Τούρκοι προβαίνουν εις νέαν έφοδον δια την κατάληψιν του Μεσσολογγίου αλλ' αποτυγχάνουν.

Το 1827 στην μονή του Αγίου Ιωάννου του Αιγίου, οι Τούρκοι επετέθησαν εναντίον των Ελλήνων και τους έτρεψαν σε φυγή.

Το 1913 συνεχίζονται στο βουλγαρικόν μέτωπον η πολύνεκρος μάχη της Τζουμαγιάς μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων. Οι Βούλγαροι καταβάλλουν προ-σπάθειαν να διασπάσουν το Ελληνικόν μέτωπον αλλ' αποτυγχάνουν.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνεται δράση πυροβολικού και περιπό­λων.

Το 1920 στη Θράκη εμπεδώνεται η τάξη και στη Μ. Ασία γίνονται μάχες περιπόλων μεταξύ των εμπολέμων Ελλήνων και Τούρκων.

Το 1921 στο μέτωπο της Μ. Ασίας οι ελληνικές δυνάμεις εδραιώνουν τις θέσεις του.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και αποσπά­σματα αναγνώρισης.