15 Ιουλίου, 2010

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟ 17//7/2010.

image

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα θέσει το θεμέλιο λίθο του φιλανθρωπικού ιδρύματος που θα οικοδομήσει η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας στο Λεωνίδιο, το Σάββατο 17 Ιουλίου στις 7.00 το βράδυ.

Το νέο ίδρυμα στην Κυνουρία θα ονομάζεται ''Άγιος Λεωνίδας'', έχει σκοπό να περιθάλψει ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τέλος, να σημειωθεί, ότι το εν λόγω οικόπεδο έξι στρεμμάτων που θα ανεγερθεί δωρήθηκε από την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καρυάς Κυνουρίας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 ΙΟΥΛΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι μάρτυρες Κύρικος και Ιουλίτη. Η Ιουλίτη καταγόταν από το Ικόνιο. Κατά το διωγμό των χριστιανών κατέφυγε μετά του νηπίου γιου της Κηρύκου στην Ταρσό. Εκεί το νήπιον εθανατώθη η δε αγία βασανισθείσα απεκεφαλίσθη.

2) Οι άγιοι μάρτυρες Αολλιανός και Αβούδιμος. Από αυτούς ο μεν Λολλια-νός εφονεύθη κτυπούμενος από τους δημίους, ο δε Αβούδιμος βασανισθείς και αρνηθείς να γευθή από τις θυσίες των ειδολολατρών, απεκεφαλίσθη.

3) Ο άγιος και ισαπόστολος Βλαδίμηρος βασιλεύς των Ρώσων. Πίστευσε στον Χριστό και ωδήγησε και τους συμπατριώτες του Ρώσους στον Χριστιανι-σμόν.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 στα Βρυσάκια της Ευβοίας οι Έλληνες υπό τον Αγγελήν Νικολάου ή Γωβγίνα κατανικούν τους Τούρκους. Εις το Πέτα της Αρτης οι Έλληνες υπό τον Βώγον Μπακόλαν κατανικούν τους Τούρκους. Στα Καμπιά (έξω από τα Χανιά) Κρήτης, οι Έλληνες υπό τον I. Χάλην μάχο­νται άνευ αποτελέσματος εναντίον των Τούρκων. Εις τας θέσεις Αμυγχαλόκαμπον και Κεφαλί οι Τούρκοι επετέθηκαν εναντίον των Ελλήνων και εισήλθον εις τον Καλλικράτην.

Το 1822 οι Έλληνες υπό τον Δημ. Υψηλάντην και Τσόκρην μάχονται ενα­ντίον των Τούρκων στο Αργός.

Το 1825 οι Τούρκοι κατακαίουν τα χωριά Αλωνίσταινα και Μαγουλιανά Πελοποννήσου.

Το 1913 στο Βουλγαρικόν μέτωπον οι Βούλγαροι ενισχυθέντες επιτίθενται κατά των Ελλήνων εφ' ολοκλήρου του μετώπου. Την σφοδρότητα των επιθέ­σεων αντιμετώπισε ο Έλλην μαχητής και ανεδείχθη άφθαστος σε ανδρεία και μαχητικότητα.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία καταδιώκει Τούρκους άτακτους.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Θράκη καθαρίζει την περιοχή και στη Μ. Ασία γίνονται μάχες περιπόλων.

Το 1922 σ' ολόκληρο το μέτωπο της Μ. Ασίας γίνονται μάχες αναγνώρισης των θέσεων του εχθρού.