12 Ιουλίου, 2010

ΠΑΡΗΛΘΑΝ 16 ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΪΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ

image

Ο Γέροντας Παίσιος τελικά προσβλήθηκε από καρκίνο, και νοσηλεύθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης! Στο νοσοκομείο φρόντισαν το Γέροντα όσο μπορούσαν καλύτερα. Ο καρκίνος, όμως, προχώρησε τόσο, πού το τέλος ήταν πολύ ορατό. Η αναχώρησή του για τους ουρανούς ήταν ζήτημα χρόνου. Γι΄αύτη την αναχώρηση, για την οποία προετοιμαζόταν σε όλη του τη ζωή, ήθελε να αφιερώσει και τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής του στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Σουρωτής. Ο μακαριστός Χριστόφορος Οικονόμου ήταν κοντά του και σε γράμμα του περιγράφει την αναχώρηση του Γέροντα από το Νοσοκομείο:

«Σήμερα έφυγε και ο π. Παΐσιος από το νοσοκομείο. Είχε πολύ κόσμο και μας είπαν ότι θα έβγαινε στο σαλόνι για να ευλογήσει. Τελικά, εκείνη την ώρα έφευγε από το νοσοκομείο. Ο κόσμος, οι γυναίκες, νοσοκόμες, γιατροί, άρρωστοι, συνωστίζονταν όλοι γύρω του. Ψήλωσε το χέρι του και από την πόρτα χαιρέτησε τους άρρωστους στους διπλανούς θαλάμους. Ένας άρρωστος στο διάδρομο πού είχε ορρούς στο χέρι πήγε να του φιλήσει το χέρι, αλλά ο π. Παΐσιος φίλησε το χέρι του ασθενούς.

Μπροστά από το ανσανσέρ ψήλωσε το χέρι του και μας ευλόγησε όλους. Μπήκε στο ανσανσέρ να κατέβει κάτω στο δρόμο. Όλοι τρέξαμε από τις σκάλες να τον δούμε για τελευταία φορά. Χαιρετούσε τον κόσμο. Βγήκε έξω από το νοσοκομείο. Ο κόσμος τον περιτριγύρισε γύρω από το αυτοκίνητο, ενώ λεπτές νιφάδες χιονιού έπεφταν. Η νοσοκόμα φώναζε να τον αφήσει ο κόσμος να μπει μέσα στο αυτοκίνητο, γιατί έκανε πολλή ψύχρα και ο άνθρωπος δεν μπορούσε.

Μπήκε, τελικά, στο αυτοκίνητο, αφού έκανε το σταυρό του. Όλοι προσπαθούσαν να τον αγγίξουν· έπιαναν το χέρι του, άγγιζαν το τζάμι του αυτοκινήτου. Ξεκίνησε τελικά το αυτοκίνητο, αλλά προχωρούσε πολύ σιγά, λόγω της μεγάλης κυκλοφορίας. Γιάτραινες, νοσοκόμες, νοσοκόμοι, γιατροί, κατέβηκαν κάτω και όπως ήταν μέσα στο αυτοκίνητο άγγιζαν το τζάμι του αυτοκινήτου πού προχωρούσε αργά-αργά για να τον χαιρετήσουν.

Το αυτοκίνητο πέρασε από το δρόμο πού βρίσκεται μπροστά από το σπίτι μου». Και συνεχίζει ο Χριστόφορος: «Τί ήταν το πέρασμα αυτού του ανθρώπου! Ο κόσμος τον ακολουθούσε σαν να ήταν ο Μεσσίας. Σκηνή σαν την Βαϊφόρο, μόνο πού αντί για γαϊίδουράκι τώρα ήταν ένα αυτοκινητάκι! Όλος ο κόσμος, οι περισσότερες γυναίκες, ήσαν συγκινημένοι, άλλες δάκρυζαν.

Αλλά και ο ίδιος ήταν συγκινημένος με την αγάπη πού του έδειχνε ο κόσμος. Σαν να έλεγε πώς θα την ξεπληρώσει με πολλή προσευχή για τους συνανθρώπους του».

Και επιλέγει ο Χριστόφορος: «Αλλά μήπως είναι λίγα πού χρωστούμε η γενιά μας, στις ευχές και προσευχές αυτού του ανθρώπου. Ένας άγιος ανάμεσά μας. Η ενσάρκωση της εκπλήρωσης των Ευαγγελικών λόγων».

Ο Γέροντας Παΐσιος άφησε την τελευταία του πνοή στις 12 Ιουλίου 1994.

ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΛΟΓΟΣ

image

40 εκατομμύρια ξεριζωμένοι σε όλο τον κόσμο

Τα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης επισημαίνουν την ανάγκη τα κράτη, να συμμορφωθούν με τα όσα προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες, για την προστασία των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο.

«Πατρίδα» είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων σε αναγνώριση των δοκιμασιών που αντιμετωπίζουν πάνω από 40 εκατομμύρια ξεριζωμένοι ανά τον κόσμο. Περίπου 10 εκατομμύρια από αυτούς είναι πρόσφυγες που εμπίπτουν στην εντολή της Ύπατης Αρμοστείας.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Υπουργών, Υπουργός Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Αντόνιο Μιλοσόσκι και ο Πρόεδρος της ΚΣΣΕ, Μεβλούτ Τσαβούζογλου, σε κοινή τους δήλωση, καλούν όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνεργασθούν στενά με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και να αντιμετωπίσουν με ευαισθησία και ανθρωπισμό, τα προβλήματα όλων εκείνων, που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις πατρίδες τους.

Υπενθυμίζοντας ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης δημιουργήθηκε για να προστατεύει τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων στο εσωτερικό της Ευρώπης, οι δύο αξιωματούχοι σημειώνουν ότι, περισσότερο από ποτέ, σήμερα, υπάρχει η ανάγκη να εξασφαλιστεί ότι προστατεύονται τα δικαιώματα των προσφύγων, αιτούντων άσυλο και των εκτοπισμένων.

Κάθε περίπτωση, πρόσφυγα ή εκτοπισμένου, αποτελεί κι’ ένα προσωπικό δράμα και έχει ιδιαίτερη σημασία να αναλογισθούμε ότι, οι μισοί από τους παγκόσμια εκτοπισμένους και πρόσφυγες είναι παιδιά, καταλήγουν στο μήνυμα τους, οι κύριοι Μιλοσόσκι και Τσαβούζογλου.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, για πρώτη φορά, από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 4 Δεκεμβρίου 2000, και σηματοδότησε την ενίσχυση της προσπάθειας, για την επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους.

Ωστόσο, σημειώνεται, η συνέχιση των συγκρούσεων και η κλιμάκωση τους σε πολλές χώρες, καθιστούν δύσκολη την εξεύρεση νέων κατοικιών, για πρόσφυγες και εκτοπισμένους ενώ, πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι (τα 10 εκατομμύρια των οποίων είναι παιδιά), αντιμετωπίζουν αξεπέραστες δυσκολίες, για να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.

Σε αυτό το έτος, για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, σχεδιάστηκε, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, μία σειρά από εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να τονιστεί το δράμα που βιώνουν, πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και εκτοπισμένοι, και να δοθεί, όπου χρειάζεται η απαιτούμενη βοήθεια.

Τονίζεται δε ιδιαίτερα, η συνεισφορά της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που, στα 54 χρόνια της ύπαρξης της, έχει βοηθήσει πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους και για τις προσπάθειές της αυτές έχει τιμηθεί δύο φορές με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 ΙΟΥΛΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι μάρτυρες Πρόκλος και Ιλάριος. Καταγόταν από τη χώρα των Καλλίπων Αγκύρας. Ο άγιος Πρόκλος συνελήφθη πρώτος και ομολόγησε τον Χριστόν ενώπιον του βασιλέως, εβασανίσθη σκληρά. Κατόπιν απεφασίσθη να θανατωθή με βέλη. Όταν εφέρετο στον τόπο της τιμωρίας συνάντησε στο δρό­μο τον ανεφιόν του Ιλάριον, ο οποίος επειδή εχαιρέτησε τον θείον του, συνελή­φθη και αυτός. Τότε ο μεν Πρόκλος εθανατώθη με βέλη, ο δε άγιος Ιλάριος αφού ωμολόγησε τον Χριστόν, εβασανίσθη και απεκεφαλίσθη.

2) Η αγία Βερονίκη. Καταγόταν από την Πανεάδα και γιατρεύθηκε από τον Κύριον από ασθένεια της. Δια τούτο ετεχνούργησε τον ανδριάντα του Κυρίου κα τον έστησε μπροστά από τον οίκο της για να τιμάται και προσκυνήται από όλους. Εξεδήμησε ειρηνικά προς Κύριον.

Οι άγιοι Σεραπίων, ο νέος, Ανδρέας ο στρατηλάτης, Ηράκλειος, Φαύστος, και Μάμαντος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 ο ελληνικός στόλος μαυμαχεί με τον τουρκικό στόλο μεταξύ Κω και Βουδρουμίου. Εις την ναυμαχίαν ουδείς ενί-κησε.

Το 1822 έξω του Αργούς οι Έλληνες επαναστάτες συνάπτουν μάχην ενα­ντίον του Δράμαλη. Εις την μάχην ουδείς ενίκησε.

Το 1823 φθάνει εις Αργοστόλι Κεφαλληνίας ο Λόρδος Βύρων.

Το 1823 στο χωρίον Ταράτσον Κρήτης οι Έλληνες επιτίθενται εναντίον των Τούρκων και τους τρέπουν σε φυγή.

Το 1824 εις τα Λεχαινά Ηλείας, οι Έλληνες υπό τους Σισίνη και Μπότσαρη μάχονται εναντίον των Τούρκων. Την μάχην ουδείς εκέρδισε.

Το 1826 οι Τούρκοι κατέκαυσαν τα χωρία Μάνδρα και Μαγούλα Αττικής. Εις το θριάσιον Πεδίον, οι Έλληνες ενίκησαν τους Τούρκους.

Το 1913 στο βουλγαρικόν μέτωπον οι ελληνικές δυνάμεις μάχονται παρά το Σιμιτλή και παρά την Ζανόγκαν. Οι Βούλγαροι αμύνονται και αντεπιτίθενται σθεναρώς.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1920 οι ελληνικές δυνάμεις στη Μ. Ασία συνεχίζουν την μάχην στην Κούλα και η 12η Μεραρχία στη Θράκη.

Το 1921 οι προσπάθειες των Τούρκων όπως διασπάσουν το μέτωπον της Μ. Ασίας συνεχίζονται στον τομέα Δορυλαίου.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με περιπόλους και πυροβο­λικό.