09 Ιουλίου, 2010

ΤΟΝ ΝΕΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΛΙΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ ΥΠΕΔΕΧΘΗ ΜΕ ΛΑΜΠΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΧΑΡΝΩΝ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΦΩΤΙΑΔΗΣ 8/7/2010.

ATHINAGORAS AXARNES 8.7.2010

Μετά τις 7 εχθές το απόγευμα ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας έφτασε μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και μέσα σε μια βροχή από ροδοπέταλα και εκατοντάδες κατοίκους κατευθύνθηκαν πεζή στην πλατεία που βρίσκεται μπροστά από τον Ιερό Ναό του Αγίου Βλασίου της Πλατείας Μενιδίου.

Εκεί σε ειδική εξέδρα ο δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Φωτιάδης υποδέχθηκε τον πρώτο Επίσκοπο της νεοσύστατης Μητροπόλεως. Πριν απ’ όλα όμως ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τα δύο πολύτιμα δώρα, όπως είπε, που έκανε στους κατοίκους του δήμου Αχαρνών, του μεγαλυτέρου δήμου της νεοσύστατης Μητροπόλεως. Το πρώτο είναι η ίδρυση της Μητροπόλεως Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών και το δεύτερο, η πλήρωσή της «με το Πνευματικό σας Παιδί και επί πολλά έτη συνεργάτη σας αξιαγάπητο Μητροπολίτη μας κ. Αθηναγόρα».

Ο δήμαρχος κ. Φωτιάδης ευχήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο καρποφόρα ποιμαντορία και τον διαβεβαίωσε ότι οι Αχαρνείς θα είναι πάντοτε στο πλευρό του. Ακολούθως απευθύνθηκε στον νέο ποιμενάρχη της πόλης του. «Επισήμως σας υποδεχόμεθα στην έδρα του Δήμου μας τις ιστορικές Αχαρνές  που η ιστορία τους χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πριν λίγες ημέρες με επισημότητα αναλάβατε το πηδάλιο της Νέας Μητροπόλεώς μας.

Ομολογώ πως ο ενθρονιστήριος λόγος σας μαρτύρησε την Θεολογική σας Μόρφωση, την Πνευματικότητά σας, αλλά περισσότερο την Γεμάτη Πατρική Αγάπη Καρδιά Σας» σημείωσε ο κ.Φωτιάδης.

«Ο λόγος Σας και η εκδήλωση της αγάπης Σας μας έκαναν να ανοίξουμε τις πληγωμένες καρδιές μας για να ενθρονιστείτε μέσα μας και όχι απλά στους μαρμάρινους και ξυλόγλυπτους λαμπρούς Αρχιερατικούς θρόνους των ναών της Μητροπόλεώς μας. Εσείς απλώσατε τα χέρια Σας και εμείς Σας δίδουμε τις καρδιές μας. Δηλώνουμε ότι μεταξύ της τοπικής Εκκλησίας και του Δήμου μας θα υπάρχει πλήρη συνεργασία σ’ όλους τους τομείς» πρόσθεσε ο δήμαρχος Αχαρνών και προσκάλεσε το νέο Μητροπολίτη στις εργασίες τους Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες του δήμου αλλά και για τα ακανθώδη προβλήματα της τοπικής κοινωνίας.

Ακολούθως προσέφερε στον κ.Αθηναγόρα μια Αρχιερατική ράβδο «για να στηρίζεσθε και να μας οδηγείτε σαν  Καλός Ποιμένας όπως λέγει ο Κύριός μας εις νομάς  σωτηρίους». Ο Δήμαρχος της πόλης τίμησε και τον Αρχιεπίσκοπο προσφέροντάς του το σύμβολο του Δήμου.

Εμφανώς συγκινημένος ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή και επανέλαβε ότι επιθυμία του είναι να βρίσκεται στο πλευρό του ποιμνίου του. Παρόντες στην υποδοχή του νέου Μητροπολίτη ήταν οι Μητροπολίτες Περιστερίου Χρυσόστομος, Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνος, Σύρου Δωρόθεος και Νιγηρίας Αλέξανδρος, ο Αρχιγραμματεύων Αρχιμ.π.Μάρκος Βασιλάκης, ο Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Αρχιεπισκοπικού Γραφείου Αρχιμ.π.Χρυσόστομος Παπαθανασίου καθώς και οι κληρικοί της περιφέρειας Αχαρνών.

Επίσης παρέστησαν εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως Θεόδωρου Πάγκαλου,  οι βουλευτές Παντελής Ασπραδάκης, Ντίνος Βρεττός και ο Αθ. Μπούρας, οι Δήμαρχοι Ιλίου, Φυλής, Καματερού καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι τοπικοί παράγοντες.

Ακολούθησε δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βλασίου.

«Σεβασμιώτατε  στέκεστε στον Αρχιερατικό Θρόνο του Μητροπολιτικού μας Ναού Αγ. Βλασίου και μας ευλογείτε και εμείς αναφωνούμε από καρδιάς  ΑΞΙΟΣ!!!» είπε στην ομιλία του στο Ναό ο δήμαρχος ο οποίος μίλησε για τη μεγάλη ιστορία της πόλης, τη διαποίμανση της οποία ανέλαβε ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας.

«Σήμερα ο δήμος Αχαρνών αριθμεί πάνω από 170.000 κατοίκους και είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος της Αττικής.  Αποτελεί το ζωτικό κέντρο, οικονομικό, πολιτικό, πολιτιστικό της ευρύτερης περιοχής και η αλματώδης αύξηση του πληθυσμού μας καθιστούν τον δήμο μας το μητροπολιτικό κέντρο της περιφέρειας Αττικής.  Για αυτό άλλωστε είναι αδήριτος η ανάγκη η  έδρα της Μητροπόλεως να βρίσκεται εδώ στην φυσική της θέση μιας και η ιστορία του τόπου μας το επιτάσσει αλλά και το παρόν και το μέλλον το απαιτεί» τόνισε ο κ.Φωτιάδης και συνέχισε:

«Είμαστε ένας λαός ζυμωμένος με τους αγώνες του έθνους, ένας λαός περήφανος, εργατικός, ευλαβής μα και συνάμα πληγωμένος αφού για πολλά χρόνια στερηθήκαμε την πατρική αγάπη του Επισκόπου.  Σήμερα ο Επίσκοπός μας, ο Πατέρας μας ενθρονίζεται στον πάνσεπτο τούτο Ναό αλλά πάνω από όλα ενθρονίζεται στις καρδίες μας». Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας θυμήθηκε τα χρόνια που ως καθηγητής δίδασκε στους μαθητές του τους Αχαρνείς του Αριστοφάνη.

«Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι μια ημέρα θα συνδεθώ με αυτόν τον τόπο, ως επίσκοπος του» είπε ο κ.Αθηναγόρας ο οποίος για άλλη μια φορά ευχαρίστησε την Ιεραρχία για την εκλογή του. Αναφέρθηκε πολλές φορές στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στα χρόνια που βρέθηκε κοντά του.

Απευθυνόμενος προς το δήμαρχο, τους τοπικούς παράγοντες και τους πιστούς ο κ.Αθηναγόρας είπε: «Μου δείξατε το δρόμο. Θέλετε έναν επίσκοπο που να είναι πατέρας, να αγκαλιάζει τους κληρικούς του, να στηρίζει το ποίμνιο του. Και θα προσπαθήσω να τα καταφέρω». Επανέλαβε δε τα λόγια που παλαιότερα είχε πει ο Αρχιεπίσκοπος ότι οι κληρικοί δεν είναι αντιπρόσωποι του Θεού επί της γης αλλά των ανθρώπων προς τον Θεό.

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος, ο Μητροπολίτης Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών, ο δήμαρχος, οι Ιεράρχες και οι επίσημοι και όλοι οι πιστοί, δέχθηκαν το παραδοσιακό κέρασμα, τσίπουρο και σπιτικά γλυκίσματα, στην πλατεία μπροστά από το Ναό.

Στη συνέχεια προς τιμήν του νέου ποιμενάρχη τους νέοι και νέες της πόλης χόρεψαν δημοτικούς και παραδοσιακούς χορούς. Κατά τη διάρκεια του επισήμου δείπνου που παρέθεσε ο δήμος Αχαρνών,  ο δήμαρχος Παναγιώτης Φωτιάδης προσέφερε στον Μητροπολίτη Αθηναγόρα ειδική αναμνηστική πλακέτα.

Ο κ.Φωτιάδης  τίμησε επίσης τον Μητροπολίτη Νιγηρίας, τον Γενικό Αρχιερατικό της Μητροπόλεως και τον συντονιστή των γραφείων τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ιεράς Συνόδου, κ.Χάρη Κονιδάρη, διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 9 ΙΟΥΛΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος ιερομάρτυς Παγκράτιος επίσκοπος Ταυρομενίας. Καταγόταν από τα όρια της Αντιοχείας από γονείς, οι οποίοι άκουσαν την διδασκαλίαν του Χριστού και είδον τα θαύματα του. Μετά τον θάνατο των γονέων του ο Παγκράτιος επεδόθη στην μελέτην των Θείων Γραφών και εβαπτίσθη από τον Απόστολο Πέτρο και εχειροτονήθη Επίσκοπος. Έπειτα πήγε στη Σικελίαν και σε άλλα μέρη, όπου δίδαξε και εθαυματούργει και πολλοί επίστευσαν και έγι­ναν χριστιανοί. Εμαρτύρησε από τον επίτροπο Αρτάγαρον, βασανισθείς σκληρά.

2) Οι άγιοι μάρτυρες Ανδρέας και Πρόβος. Ερρίφθηκαν στη φωτιά και κάη­καν.

3) Οι άγιοι και θεοφόροι πατέρες Διονύσιος και Μητροφάνης. Έγιναν μο­ναχοί στο Αγιον Όρος και διακρίθηκαν δια τους ασκητικούς τους αγώνες.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 στην νήσον Κύπρον απαγχονίζεται υπό των Τούρκων ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός και αποκεφαλίζονται οι αρ-χιερεί Πάφου, Κιτίου και Κυρηνίας και σφάζονται πολλοί πρόκριτοι της νήσου. Ο ελληνικός στόλος ναυμαχεί τον τουρκικόν και τον τρέπει σε φυγή παρά τον πορθμόν του Τζαγκλί.

Το 1825 στα Βέρβαινα οι Έλληνες υπό τον Υψηλάντην νικούν τους Τούρ­κους.

Το 1913 στο βουλγαρικόν μέτωπον οι ελληνικές δυνάμεις μάχονται ενα­ντίον των Βουλγάρων και κατόπιν σφοδρών επιθέσεων καταλαμβάνουν το Μα-χόμια.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία μάχεται εναντίον Τούρκων άτα­κτων.

Το 1920 οι ελληνικές δυνάμεις οι ευρισκόμενες εις Κούλα Μ. Ασίας δέχο­νται σφοδράν επίθεσιν εκ μέρους των Τούρκων.

Το 1921 οι τουρκικές δυνάμεις της Μ. Ασίας πιεζόμενες από τις ελληνικές δυνάμεις υπεχώρησαν σε ολόκληρο το μέτωπο προς Δορύλαιο.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται εναντίον των τουρκικών αποσπασμάτων.