05 Ιουλίου, 2010

ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 6/7/2010

makariotatos-ieronimos

Επίτιμος διδάκτορας των τμημάτων Θεολογίας και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας πρόκειται να αναγορευτεί αύριο στις 7μμ σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών  ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Καθ. Δημοσθένης Ασημακόπουλος θα προσφωνήσει τον Αρχιεπίσκοπο και θα παρουσιάσει το έργο του.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο αντιπρύτανής Καθ. Ιωάννης Καράκωστας.

Μετά την αναγόρευση θα ακολουθήσει ομιλία του Αρχιεπισκόπου με θέμα: «Ένα Βοιωτικό μνημείο – μάρτυρας μιας νεοελληνικής νοοτροπίας».

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ κ. ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 4/7/2010 ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΗ ΤΖΟΥΜΑ.

image 

Στην Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σελίδα 4 και στη στήλη ΕΛΕΥΘΕΡΟΣΤΟΜΙΕΣ ο κ. Μιχαλόπουλος γράφει στον πρώην επικοινωνιολόγο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου Σωτήρη Τζούμα:

image ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΣΩΤΗΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ

 Αλλά μόνο που εσυ, ενώ περιμένεις τόσα πολλά να γίνουν από τη Ν.Δ., περνάς και από τον κ.   Γιώργο Καρατζαφέρη. . . Θυμάσαι; Πρέπει.

Βέβαια με τη Ν.Δ. πολιτεύθηκες. . . Δεν έκανες και πολλά πράγματα. . . Παρά την παπαδίστικη βοήθεια και την αρθρογραφία σου στο «ΒΗΜΑ». Τώρα προχωράς διαφορετικά. Σου αρέσει το γράψιμο. Μπράβο σου.

Τύπωσες και κάποιο βιβλίο για τον μακαριστό Χριστόδουλο. Δεν το διάβασα. . . Έχω αγωνία να δω πόσο απέχεις από κάποιες παλιές αναφορές σου για το πρόσωπό του. . . Θυμάσαι. . .

Την εποχή που υπήρξε η γνωστή διαμάχη Αθήνας – Φαναρίου.

Αγαπητέ Σωτήρη Τζούμα, όχι σε ΔΥΟ ταμπλώ. . . Ή με Ν.Δ. ή με Καρατζαφέρη.

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έδωσε σαφή απάντηση σε όσους θέλουν να πιστεύουν ότι η παρουσία της Ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη έχει ημερομηνία λήξης.

(2/7/2010)

image

Με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέκλεισε το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας από την Κωνσταντινούπολη σε πόλη άλλης χώρας.

«Ούτε το διανοούμεθα», είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στους πιστούς από την Πόλη και τους προσκυνητές από την Ελλάδα και αλλού που συγκεντρώθηκαν στην Κοινοτική αίθουσα του Φερίκιοϊ, αμέσως μετά την θεία λειτουργία που τελέστηκε στο Ναό των Αγίων Αποστόλων. Ο Πατριάρχης χαρακτήρισε εξαιρετικά βαριά την κληρονομιά του Οικουμενικού Πατριαρχείου για να μεταφερθεί κάπου αλλού και επανέλαβε ότι η Ομογένεια είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να αγωνίζεται.

«Για μερικούς από τους αδελφούς μας που έρχονται από το εξωτερικό ή που μας παρακολουθούν από το εξωτερικό, και δυστυχώς και για μερικούς μέσα από την Ομογένεια και μέσα από την Κωνσταντινούπολη, η υπόθεσις της Ρωμιοσύνης της Κωνσταντινουπόλεως έχει τελειώσει, είχε δήθεν μία ημερομηνία λήξεως και αυτή η ημερομηνία ήλθε ή εγγίζει, κοντεύει να έρθει.

Δεν συμμεριζόμεθα ποσώς την άποψιν αυτή. Η Ρωμιοσύνη της Πόλεως, η Ομογένεια γύρω από το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείο θα συνεχίσει την πορεία της μέχρι της συντελείας των αιώνων», είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και συνέχισε: «Με ερωτούν πολλές φορές και εδώ και στο εξωτερικό και χθές με το ρώτησε αυτό ο πρώην Πρωθυπουργός του Καναδά που επεσκέφθη το Πατριαρχείο μας, εάν σκεπτόμεθα ποτέ, τώρα ή αργότερα να μεταφέρουμε την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου κάπου αλλού και τού το απέκλεισα φυσικά κατηγορηματικώς και του είπα ότι ούτε το σκεπτόμεθα, ούτε το διανοούμεθα, ούτε περνάει από το νού μας, διότι η κληρονομιά την οποία αντιπροσωπεύουμε εδώ στην Κωνσταντινούπολη, στο Κέντρο της Ορθοδοξίας, είναι τόσο αρχαία και τόσο βαριά που δεν μπορούμε να την σηκώσουμε και να την μεταφέρουμε κάπου αλλού».

Η Ομογένεια θα συνεχίσει να αγωνίζεται παρά τις αντιξοότητες, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. «Μπορεί να ταλαιπωρούμεθα, μπορεί να έχουμε προβλήματα άλυτα για πολλά χρόνια, αλλά δεν μας απολείπει το αγωνιστικόν φρόνημα. Είμεθα αποφασισμένοι να ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες. Προσβλέπουμε και εμείς ως Οικουμενικόν Πατριαρχείον εις την ένταξιν της Τουρκίας εις την Ευρωπαϊκήν Ένωσιν.

Η Τουρκία σήμερα ζη μία κοσμογονία, όλοι βλέπουμε πόσο ουσιαστικές αλλαγές και ζυμώσεις γίνονται μέσα στην Τουρκική κοινωνία και θα συνεχίσουν να γίνονται εν τη προσπαθεία της να εισέλθει ως πλήρες και ισότιμο μέλος εις την Ευρωπαϊκή οικογένεια. Σας μεταδίδω εδώ ένα μήνυμα αισιοδοξίας, να μην κάμπτεσθε προ των δυσκολιών αγαπητά τέκνα εν Κυρίω, να αντέχετε, να αγωνίζεσθε, να μεταδίδετε στα παιδιά και στα εγγόνια σας αυτό το αγωνιστικό φρόνημα που είχε πάντοτε η Ρωμιοσύνη εδώ και ξεπέρασε πολύ χειρότερες δυσκολίες, πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, και "ιδού ζώμεν" που λέει και ο Απόστολος Παύλος. Ιδού ζώμεν και συνεχίζουμε την πορείαν μας» σημείωσε.

"Αγαπητοί μας επισκέπται από το εξωτερικό, θα έχετε εδώ την ευκαιρία να θυμηθείτε πολλά από εκείνα για τα οποία έλεγε ο μακαριστός Πατριάρχης Αθηναγόρας "και διηγώντας τα να μην κλαίς, διότι οι γενναίοι δεν κλαίνε". Μπορεί να συγκινούνται αλλά αντέχουν και προχωρούν και προσεύχονται εις τον Θεόν, πιστεύουν εις την πρόνοιαν του Θεού ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες", κατέληξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Οδηγίες Ιεράς Συνόδου για την Φορολόγηση της Εκκλησίας 3/7/2010

iera-synodos

Θέμα: «Ενημέρωσις περί του Φορολογικού Νόμου 3842/2010 «Αποκατάσταση φοροολογικής διακιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις» (Φ.Ε.Κ. τ. Α΄, 58/23-4-2010)».

Εκ Συνοδικής Αποφάσεως, ληφθείσης, εν τη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 5-5-2010, και μετά την έναρξιν ισχύος του Ν. 3842/2010 «2010 «Αποκατάσταση φοροολογικής διακιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις» (Φ.Ε.Κ. τ. Α΄, 58/23-4-2010)», γνωρίζομεν υμίν ότι πλέον επέρχονται αι εξής μεταβολαί ως προς την διαχείρισιν των οικονομικών μεγεθών και στοιχείων των Εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

1.Φορολόγησις εσόδων εξ ενοικίων

Δυνάμει του άρθρου 12, παράγραφος 4, του ανωτέρω Νόμου, προβλέπεται ότι από την οικονομικήν χρήσιν του έτους 2010 και εφ΄εξής, φορολογούνται με συντελεστήν 20% τα έσοδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, των Ιερών Μητροπόλεων, των Ιερών Μονών, των Ιερών Ναών και της Αποστολικής Διακονίας, τα προερχόμενα εξ εκμισθώσεως εκκλησιαστικών ακινήτων, ασχέτως εάν τυγχάνουν οικοδομαί (διαμερίσματαμ καταστήματα, κ.λ.π) η γαίαι (αγροτολιβαδικαί, δασικαί κλπ εκτάσεις).

Βεβαίως, δυνάμει του άρθρου 11, παράγραφος 12, του ιδίου Νόμου, εγένετο δεκτόν το σχετικόν αίτημα της Εκκλησίας της Ελλάδος και εκ των δηλουμένων εξ ενοικίων εσόδων, εκπίτπτουν, εφ΄ όσον αποδεικνύωνται δια νομίμων παραστατικών, αι δαπάναι επισκεύης, συντηρήσεως και ανακαινίσεως, αι πάγιαι και λειτουργικαί δαπάναι των ανωτέρω εκκλησιαστικών νομικών προσώπων, σχέσιν έχουσαι μετά των προς εκμίσθωσιν ακινήτων, μέχρι ποσοστού 50%. Επομένως, ο συντελεστής φόρου 20% επί των εσόδων εξ ενοικίων, υπολογίζεται, εφ΄ όσον υπάρχουν παραστατικά, εις το 50% του δηλουμένου ποσού. Επίσης, δυνάμει του άρθρου 8, παράγραφος 3, του ως άνω Νόμου, εκ του κατ΄ έτος δηλουμένου εισοδήματος εξ  ενοικίων εκπίπτει ποσόν ίσον προς το 50% ως απόσβεσις εις οικοδομάς εκμισθούμενας δια κατοικίαν, οικοτροφείον, σχολείον, φροντιστήριον, κινηματογραφικήν αίθουσα, θέατρον, ξενοδοχείον, νοσοκομείον, η κλινικήν, ενώ ποσόν ίσον προς το 3% του κατ΄ έτος δηλουμένου εισοδήματος εξ ενοικίων εκπίπτει ως απόσβεσις εις οικοδομάς πάσης άλλης χρήσεως.

2. Φορολόγησις Ακινήτου Περιουσίας.

Δυνάμει του Άρθρου 29, παράγραφος 4, του Ν. 3842/2010 2010 «Αποκατάσταση φοροολογικής διακιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις» (Φ.Ε.Κ. τ. Α΄, 58/23-4-2010), απαλλάσονται από τον Φόρον Ακινήτου Περιουσίας: α. Τα δάση και αι δασικαί εκτάσει, β. Ακίνητα δεσμευθέντα υπό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, λόγω αρχαιολογικής ερεύνης, γ. Κτίσματα δια τα οποία έχει ήδη εκδοθή άδεια η πρωτόκολλον κατεδαφίσεως, δ. Τυχόν επιτεταγμένα υπό του Στρατού ακίνητα κατά τας διατάξεις του Ν. 4442/1929, ε. Ακίνητα παραχωρούμενα κατά χρήσιν και άνευ ανταλλάγματος εις το Ελληνικόν Δημόσιον η εις Ν.Π.Δ.Δ., εφ΄ όσον προορίζωνται δια την εξυπηρέτησιν αναγκών πάσης ανεγνωρισμενής βαθμίδος εκπαιδεύσεως, δημοσίων η δημοτικών νοσοκομειακών συγκροτημάτων προς όφελος της δημοσίου υγείας, δημοσίων η δημοτικών μονάδων κοινωνικής φροντίδος, δημοσίων η δημοτικών παιδικών σταθμών η βρεφοκομείων, η ορφανοτροφείων, δημοσίωνη δημοτικών γηροκομείων, Κ.Α.Π.Η. και αθλητικών εγκταστάσεων, αι υπηρεσίαι των οποίων διατίθενται δωρεάν, στ. Αι λωρίδες γης εις τα οποίας ευρίσκονται σιδηροτροχίαι δια την κίνησην μέσων μαζικής μεταφοράς και κοινής ωφελείας, ως και τα εδαφοτεμάχια εδράσεως πύργων και γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενεργείας, ζ. Τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα Ν.Π.Δ.Δ., η. Ακίνητα χρησιμοποιούμενα προς επιτέλεσιν λατρευτικού, εκπαιδευτικού, θρησκευτικού και κοινωφελούς έργου υπό των κατά την παράγραφον 2 του άρθρου 13 του Συντάγματος γνωστών θρησκειών και δογμάτων, θ. Οι ιδιωτικοί ναοί γνωστών θρησκειών και δογμάτων, τεθέντες εις κοινήν λατρείαν, ι. Τα δικαιώματα μεταλλειοκτησίας και η εξόρυξις ορυκτών η λίθων, ια. Τα υπό ανέγερσιν κτίσματα, επί τρία έτη από της εκδόσεως της αρχικής οικοδομικής αδείας, εκτός εάν κατά το ανωτέρω διάστημα εξεμίσθωθησαν η άλλως χρησιμοποιήθηκαν, ιβ. Τα διατηρετέα κτίσματα δια τον χρόνον ανακατασκευής η επισκευής τμημάτων η αρχιτεκτονικών μελών των, επί 5ετίαν από της ημερομηνίας χορηγήσεως της οικείας αδείας, υπό τον όρον της πραγματοποιήσεως των εργασιών, και ιγ. Το δικαίωμα υψούν οικοπέδου επί του οποίου υφίστανται κτίσματα κατοικιών η επαγγελματικών στεγών, εφ΄ όσον ευρίσκηται εις πυκνοδομημένην περιοχήν μετά συντελεστού αξιοποιήσεως του οικοπέδου μείζονος του 2,5.

Διευκρινίζεται ότι γήπεδα ευρισκόμενα  εκτός σχεδίου πόλεως η οικισμού δεν απαλλάσονται της καταβολής φόρου ακινήτου περιουσίας, ει μη μόνον εάν ανήκωσιν εις φυσικά πρόσωπα. Παρατηρητέον ότι δια των ανωτέρω προνοιών, συμπεριελήφθη ως διάταξις νόμου το σχετικόν αίτημα της Ιεράς Συνόδου, υποβληθέν δια της από 1-12-2009 Αποφάσεως της Δ.Ι.Σ., περί απαλλαγής εκ το Φόρου Ακινήτου Περιουσίας των παραχωρηθέντων υπό των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων δωρεάν και κατά χρήσιν προς το Δημόσιον και Ν.Π.Δ.Δ. ακινήτων.

Δυνάμει της παραγράφου 2, του άρθρου 35 του ανωτέρω Νόμου, προβλέπεται η φορολόγησις δια συντελεστού 0,3 % επί της αξίας των, όλων των ακινήτων εκκλησιαστικών νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, εφ΄ όσον δεν εμπίπτουν  εις τας περιπτώσεις απαλλαγής της προηγουμένης παραγράφου.

Ο αναλογούν φόρος εις την σύνολον αξίαν τν υποκειμένων εις φορολόγησιν κτισμάτων δεν δύναται ίνα τυγχάνη ελάσσων του ενός (1) ευρώ ανά τετραγωνικόν μέτρον, εξαιρουμένων των ημιτελών κτισμάτων και των γεωργικών και κτηνοτροφικών κτιρίων. Δυνάμει του άρθρου 33 του ως άνω Νόμου, υποχρεούται όλα τα Ν.Π.Δ.Δ., τα διαθέτοντα ακίνητον περιουσίαν, ίνα υποβάλωσιν δήλωσιν Φόρου Ακινήτου Περιουσίας επί εντύπου χορηγούμενου υπό της οικείας Δ.Ο.Υ., αναλόγως του τελευταίου ψηφίου του Α.Φ.Μ. των, αρχής γενομένης από το ψηφίον 1 και ολοκλήρωσιν εις ένδεκα (11) εργάσιμους ημέρας.

Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεως δια το ψηφίον (1) ορίζεται η 15η Μάιου εκάστου έτους. Ειδικώς δια το έτος 2010, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεως δια Ν.Π.Δ.Δ. με Α.Φ.Μ. λήγοντα εις το ψηφίον 1, ορίζεται η 15η Ιουνίου 2010. Ειδικώτεραι τεχνικαί λεπτομέρειαι επεξηγούνται δια της υπ΄ αριθμ. πρωτ. 10536/Β0012/13-4-2010 Αποφάσεως του Υπουργού Οικονομικών, η οποία απεστάλη εις την Ιεράν Αρχιεπισκοπήν  Αθηνών και τας Ιεράς Μητροπόλεις δια του υπ΄ αριθμόν. πρωτ.  Φ.1/Α/297/46653/ΙΒ/28-4-2010 εγγράφου του Α΄ Τμήματος της Διευθύνσεως Οικονομικών Υποθέσεων της Γενικής Διευθύνσεως Διοικητικής και Οικονομικής Υποστηρίξεως του Υπουργείου Παιδείας, δια Βίου Μαθήσεως και Θρησκευμάτων.

3.Φορολόγησις Δωρεών και Κληρονομιών.

Δυνάμει του άρθρου 25, του Ν. 3842/2010 2010 «Αποκατάσταση φοροολογικής διακιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις» (Φ.Ε.Κ. τ. Α΄, 58/23-4-2010)», χρηματικαί δωρεαί προς εκκλησιαστικά Ν.Π.Δ.Δ. υπόκεινται εις την φορολόγησιν 0,5% κατ΄ έτος, αφαιρουμένου ποσού χιλίων (1.000) ευρώ ετησίως ως αφορολογήτου. Επίσης, παντός άλλου είδους δωρεαί (π.χ. εν ζωή, αιτία θανάτου, μετοχών, ακινήτων κλπ) υπόκεινται ωσαύτως εις φορολόγησιν 0,5 % επί της αξίας των. Εξαιρούνται της φορολογήσεως και παραμένουν αφορολόγητοι αι οιοιδήποτε δωρεαί μεταξύ εκκλησιαστικών Ν.Π.Δ.Δ.

Παρατηρητέον ότι ο δωρητής χρηματικών δωρεών προς εκκλησιαστικά Ν.Π.Δ.Δ. εξασφαλίζει έκπτωσιν εκ του εισοδήματος αυτού υπό τους εξής όρους: α. Τα ποσά των δωρεών και χορηγιών τα υπερβαίνοντα συνολικώς τα εκατόν (100,00) ευρώ, β. Αφαιρούνται εκ του φορολογητέου εισοδήματος αυτού, ουχί απεριορίστως, αλλ΄ ως ποσοστού 10% επί του εισοδήματος αυτού, γ. Η μείωσις του καταβλητέου φόρου εισοδήματος, ως ούτος προκύπτει εκ του υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος επί τον φορολογικόν φόρου εισοδήματος προκύπτοντος ποσού.

Τέλος σημειωτέον ότι οι δωρηταί χρηματικών ποσών προς τα εκκλησιαστικά Ν.Π.Δ.Δ. δεν υποχρεούνται ίνα καταβάλωσι τας άνω των τριακοσίων (300) ευρώ δωρεάς των εις ειδικόν λογαριασμόν του Ν.Π.Δ.Δ. τηρούμενον παρά τω Ταμείω Παρακαταθηκών και Δανείων η παρ΄ άλλω χρηματοπιστωτικώ ιδρύματι.

Εν κατακλείδι, υπενθυμίζομεν τας διατάξεις των άρθρων 101, παρ. 2, και 107, παρ. 2 περιπτ. β΄, του Κ.Φ.Σ. (Ν. 2238/1994) συνωδά ταις οποίαις άπαντα τα Ν.Π.Δ.Δ. τα έκεισε αναφερόμενα (ως μη κερδοσκοπικού χαρακτήρος), μεταξύ των οποίων και αι Ιεραί Μητροπόλεις, αι Ιεραί Μοναί και αι Ενορίαι, υποχρεούνται εις υποβολήν Δηλώσεως Εισοδήματος δι΄ άπαντα τα αποκτηθέντα εις το αμέσως προηγούμενον έτος εισοδήματα, ασχέτως εάν υπόκεινται εις φορολόγησιν η όχι, κατά τα αναγραφόμενα εις τον Απολογισμόν των. Τυχόν μη υποβολή Δηλώσεως Εισοδήματος ως την 10ην Μαρτίου εκάστου έτους, συνεπάγεται αδυναμία εκδόσεως φορολογικής ενημερότητος εκ μέρους της αρμοδίας Δ.Ο.Υ. δια το ενδιαφερόμενον  Ν.Π.Δ.Δ..

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 ΙΟΥΛΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Αθανάσιος από το Αθω. Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα από γο­νείς ευγενείς και πλούσιους. Ο πατέρας του πέθανε πριν γεννηθεί ο Αθανά­σιος. Η μητέρα του τον εβάπτισε και τον ωνόμασε Αβράμιον. Αλλ' απέθανε και αυτή και τον ανέθρεψε μέχρι της ηλικίας των επτά χρονών μία μοναχή. Κατόπιν πήγε στην Κων/πολιν και εκεί με βοήθεια μοναχού εξεπαιδεύθη στην φιλοσοφίαν κα τις θείες Γραφές. Έπειτα έγινε μοναχός σε μοναστήρι και ωνομάσθη Αθανάσιος. Μετά τον θάνατον του ηγούμενου παρέλαβε τα δύο βι­βλία τα οποία έγραψε, ήτοι το Τετραευάγγελον και Πραξαπόστολον και ήλθεν στο Αγιον Όρος στην μονήν Ζυγού Αθωνος, όπου έγινε ηγούμενος. Εκεί συνηθροίζοντο πολλοί ασθενείς και εθεραπεύοντο. Εξεδήμησε προς Κύριον.

2) Ο άγιος Λαμπάδος. Ήταν ασκητής από μικρή ηλικία και θαυματουρ­γούσε.

3) Ο άγιος Κυπριανός. Καταγόταν από χωριό της επαρχίας Λιτζάς και Α­γράφων. Φλεγόμενος από αγάπην προς τον Χριστόν πήγε εις Κων/πολιν, (ομο­λόγησε με παρρησίαν τον Χριστόν και απεκεφαλίσθη το έτος 1679.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 ο τουρκικός στόλος απεβίβασε 300 Τούρκους στην θέση Αγία Παρασκευή Σάμου. Τους αποβιβασθέντες εφόνευ-σαν μέχρι ενός οι Έλληνες επαναστάτες της Σάμου οι οποίοι εδιοικούντο υπό των Χαντζή Γεώργη και Γεωργιάδη. Εις τα Καμπά της Κρήτης έγινε μάχη με­ταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Κρήτες. Εις την θέσιν Τρυπητήν, οι Κρήτες κατανικούν σε μάχη τους Τούρκους.

Το 1822 ο Δράμαλης κυριεύει την Κόρινθον και κατακαίει τα πάντα στην κάθοδόν του.

Το 1824 στην πεδιάδα Μαραθώνος της Αττικής έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων κατά την οποίαν ουδείς ανεδίχθη νικητής.

Το 1913 στο βουλγαρικό μέτωπο οι ελληνικές δυνάμεις κατόπιν σκληρών αγώνων καταλαμβάνουν το ύψωμα Παπά-Τσάιρ. Η στρατία Δαμιανού κατέλα­βε το Ρουσίνοβο.

Το 1919 σ' ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται μάχες περιπόλων.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία καθαρίζει την περιοχή του.

Το 1921 συνεχίζεται στο μέτωπο της Μ. Ασίας η επίθεσις των Ελλήνων ενα­ντίον των Τούρκων προς την κατεύθυνση Δορυλαίου. Μάχη Ουτσ Σεράι και γενική καταδίωξη του εχθρού προς Εσκή-Σεχήρ από το 3ο σώμα στρατού.

Το 1922 στη Μ. Ασία γίνονται μάχες περιπόλων μεταξύ των εμπολέμων.