01 Ιουλίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 1 ΙΟΥΛΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός. Έζησαν κατά το έτος 284 και καταγόταν από τη Ρώμη. Ήταν ιατροί όχι μόνον του σώματος αλλά και της ψυχής. Δι' αντιμισθία των εζήτουν από τους ιατρευομένους να πιστεύσωσι εις τον Χριστόν. Διαβληθέντες εις τον βασιλέα Καρίνον, ότι θεραπεύουν και θαυ­ματουργούσαν με μαγικήν τεχνην παρουσιάσθησαν εις τον βασιλέα και οομολόγησαν την πίστιν των προς τον Χριστόν. Αλλ' εκείνην την στιγμήν, κατά την οποίαν εγένετο διαλογική συζήτησις μεταξί αγίων και βασιλέως, εγένετο θαύ­μα, (ο βασιλεύς εθεραπεύθη εκ της ασθενείας του). Ο ιατρευθείς βασιλεύς και οι παρευρισκόμενοι επίστευσαν εις τον Χριστόν. Εδωλολάτρης διδάσκαλος της ιατρικής τέχνης ανέβασε τους αγίους δια δόλου σε όρος και εφόνευσε αυτούς με λίθους.

2) Ο άγιος Πέτρος ό Πατρίκιος, ο άγιος Μαυρίκιος οι άγιοι είκοσι πέντε μάρτυρες, ο «Αγιος Βασίλειος, ο άγιος Κωνσταντίνος ο θαυματουργός και ο ά­γιος Λέων.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 η στρατιά του Δράμαλη φθάνει εις Θή­βας καταδιώκει τους επαναστάτες Έλληνες και καίει την πόλιν.

Το 1824 ο ελληνικός στόλος συλλαμβάνει και κυριεύει τουρκικά πλοία προ των Ψαρών.

Το 1825 έξω από το Καρπενήσι οι Έλληνες υπό τον Καραϊσκάκη νικούν τους Τούρκους.

Το 1826 στο Λιόπεσι Αττικής έγινε μάχη αμφίρροπος μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.

Το 1913 σφαγές Δοξάτου υπό Βουλγάρων, κατέσφαξαν όλο τον πληθυσμον.

Το 1913 η ελληνική V και II μεραρχία επιτίθενται εναντίον των Βουλγαρικών φαλαγγών στο Καπακλί Σερρών. ΟΙ άλλες μεραρχίες συνεχίζουν τις πει­σματώδεις μάχες εναντίον των Βουλγάρων.

Το 1919 στο μέτωπο της Μ. Ασίας γίνεται δράση περιπόλων.

Το 1920 το σύνολο του ελληνικού στρατού οχυρώνει τις θέσεις του στη Μ. Ασία.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις της Μ. Ασίας συνεχίζουν τις μάχες και κα­ταλαμβάνουν το Καραμπουγιουκλού Νταγ και φθάνουν προ της Κιουτάχειας. Είσοδος των στρατευμάτων στο Αφιόν Καραχισάρ στο μέτωπο Α' σώματος έγι­νε η κατάληψη του Καραμπουγιού Νταζ και Κουνκλού Νταγ.

Το 1922 στη Μ. Ασία η ελληνική στρατιά καταδιώκει τουρκικά αποσπά­σματα.