21 Ιουνίου, 2010

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ- ΕΣΤΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ

μονι πετρακι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εξ αφορμής ερωτημάτων χθεσινής Κυριακάτικης Εφημερίδας των Αθηνών, σχετικά με τη Διευθύντρια της «Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης», ανακοινώνονται τα ακόλουθα :

α) Η Διευθύντρια της «Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης» είναι αποσπασμένη από το Υπουργείο Παιδείας, ύστερα από ανοικτή Προκήρυξη για την κάλυψη της συγκεκριμένης θέσης τριετούς θητείας.

β) Στους 30 μήνες της ευδοκίμου, ευόρκου και τελεσφόρου υπηρεσίας της ουδέποτε εζήτησε ή έλαβε, πλέον του μισθού της, ουδεμία αποζημίωση, όπως και τα λοιπά μέλη του Δ.Σ., αν και ο σχετικός ιδρυτικός νόμος της «Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης» το προβλέπει ρητώς, δεδομένου ότι δεν έχει ακόμα υπογραφεί η σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση.

γ) Παρ’ ότι προσφέρει φιλόπονη πολύωρη υπερωριακή απασχόληση για την προώθηση των θεμάτων και των συμφερόντων της «Εστίας», ουδέποτε εζήτησε ή έλαβε κάλυψη υπερωριών ή χρήση δωρεάν υπηρεσιακού κινητού, αν και εκ του νόμου το δικαιούται, με αποτέλεσμα την προσωπική της οικονομική επιβάρυνση.

Από την «Εστία Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης»

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 21 ΙΟΥΝΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι, Ιυυλιανός και οι μετ' αυτού μαρτυρήσαντος Αντώνιος, Αναστά­σιος, Κέλβιος, Βασίλισσα και 20 δεσμοφύλακες. Ο άγιος Ιουλιανός καταγόταν από την πόλη Αναζάρβα της Κιλικίας. Ήταν γιος Έλληνα βουλευτού η δε μη­τέρα του ήταν χριστιανή, από την οποίαν εδιδάχθη ευσέβειαν προς Χριστόν και μελέτησε τις Θείες Γραφές. Σε ηλικία 12 χρονών ωδηγήθη εις τον ηγεμόνα Μαρκιανόν και αρνηθείς να θυσιάσει στα είδωλα εδάρη και ερρίφθη εις φυλα-κήν. Εκεί συνεβουλεύθη την μητέρα του τι να πράξη και παρεκινήθη απ' αυτή να μείνη σταθερός στην πίστιν του Χριστού μέχρι θανάτου. Εβασανίσθη και απηγχονίσθη μετά των άλλων μαρτύρων.

2) Ο άγιος Αφροδίσιος. Απεκεφαλίσθη.

3) Ο άγιος Τερέντιος. Επίσκοπος Ικονίου.

4) Ο άγιος Νικήτας. Καταγόταν από την Νίσυρον. Μικρός αναγκάστηκε να γίνη Μωαμεθανός, αλλ' η χάρις του Θεού τον εφώτισε και προσήλθε εις τον Χριστόν. Απεκεφαλίσθη.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 οι Αγραφιώται συσσωματωθέντες με τους άνδρας του Σταμ. Γάτσου εισεχώρησαν στην Θεσσαλίαν και κατακαίουν τα κονιοχώρια Φράγκον και Λοξάδα. Εις το χωρίον Ρεντίνα Καρδίτσης, οι Έλληνες υπό τον Λογοθέτην Ζώτον μάχονται εναντίον των Τούρκων. Εις την μάχην συνελήφθη ο οπλαρχηγός Κ. Βελής, ο οποίος και εστάλη στην Κων/λιν.

Το 1824 ο Τουρκικός στόλος κατόπιν σφοδρού κανιοβολισμού αποβιβάζει στην νήσον Ψαρά ισχυρές δυνάμεις. Οι ηρωικοί Ψαριανοί ηγωνίσθησαν σκλη­ρά αλλά τελικά υπέκυψαν και έτσι η νήσος κατεστράφη ολοσχερώς.

Το 1826 εις τα Λιόσια Αττικής έγινε μεγάλη μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Οι Έλληνες έτρεψαν σε φυγή τους Τούρκους.

Το 1913 ο ελληνικός στρατός κατόπιν σκληρότατου αγώνος και πολλών θυ­σιών (3.000) ανδρών κατέλαβε το υπό των Βουλγάρων κατεχόμενον Κιλκίς Μακεδονίας.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός προελαύνει προς Προύσα.

Το 1921 η XI ελληνική μεραρχία στο Παζάρ Κιόι δέχεται επιθέσεις απο­σπασμάτων τουρκικών.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται με πυροβολικό και περι­πόλους.