19 Ιουνίου, 2010

ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΕΧΘΕΣ 18/6/2010 ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΡΟΥΤΣΑΣ

image

Συνάντηση είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αρχιεπισκοπή και εντάσσεται στο πλαίσιο της τακτικής επικοινωνίας του Αρχιεπισκόπου με εκπροσώπους της πολιτικής ζωής του τόπου. Αμέσως μετά ο κ.Δρούτσας δήλωσε: «Να ευχαριστήσω πρώτα απ’ όλα τον Μακαριότατο για την σημερινή συνάντηση και την πολύ ωραία κουβέντα που είχαμε.

Ο Μακαριότατος είναι για μένα προσωπικά, πηγή έμπνευσης . Η σημερινή μας συνάντηση εντάσσεται στις τακτικές επαφές που έχουμε. Είναι καθήκον μου να ενημερώνω τον Μακαριότατο για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και στην εξωτερική πολιτική». Από την πλευρά του Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψή του στην Καππαδοκία όπου θα συνοδεύσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

«Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Υπουργό για την ευκαιρία που μου δόθηκε να ανταλλάξω απόψεις σε πολλά καθημερινά θέματα αλλά και για μια αφορμή που μου δίνεται τις ημέρες αυτές αφού θα ταξιδέψω στο εξωτερικό, θα πάω στην Κωνσταντινούπολη, στο πατριαρχείο και από εκεί στην Καππαδοκία .

Εκεί θα λειτουργήσει ο Παναγιότατος . Μαζί μας θα είναι ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας, πιθανόν και άλλοι αρχηγοί Εκκλησιών. Ασφαλώς εκεί δεν είναι μόνο η θεια λειτουργία ή οι θρησκευτικές αναζητήσεις  και αντιμετωπίσεις θρησκευτικών θεμάτων. Αφού όμως είμαστε λειτουργοί σε διάφορους χώρους, διάφορες πατρίδες είναι φυσικό να θίγονται και να συζητούνται και άλλα θέματα» είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και πρόσθεσε:

«Έτσι λοιπόν ανταλλάξαμε διάφορες απόψεις  πάνω σ’ αυτό το ταξίδι και συγχρόνως  και εθιμοτυπικά θέματα αφού είχαμε και την γιορτή μας προχθές , ήταν μεγάλη ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις . Θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο έργο του και πολύ γρήγορα να ξανασυναντηθούμε» Αμέσως μετά ο κ.Δρούτσας ευχαρίστησε τον κ.Ιερώνυμο για την συνάντησή τους και του ευχήθηκε για άλλη μια φορά για τα ονομαστήρια του που εόρτασε πρόσφατα.

«Θίξατε το σκοπιανό στις συζητήσεις σας;» ακολούθησε ερώτηση δημοσιογράφου.«Δεν είπαμε εθνικά θέματα. Θέματα θρησκευτικά που έχουν επιπτώσεις και στα γενικότερα θέματα που πρέπει και εμείς να ενημερωνόμαστε και ανάλογη να είναι η συμπεριφορά μας. Παραδείγματος χάρη αν πάω ένα ταξίδι στην Αντιόχεια σ’ αυτούς τους χώρους, τότε είναι υποχρέωσή μου να ακούσω ποιες είναι οι επίσημες θέσεις του υπουργείου, να ξέρω και εγώ που δεν έχω τέτοια γνώση. Τέτοιου είδους  πληροφορίες και συζητήσεις ανταλλάξαμε.

Τα άλλα είναι θέματα καθαρά της πολιτείας που τα παρακολουθούμε με πολύ ενδιαφέρον, με αγωνία και είμαστε στο πλευρό τους. Αυτοί έχουν την ευθύνη και εμείς είμαστε από πίσω» απάντηση σε ο Αρχιεπίσκοπος ενώ ο αναπληρωτής υπουργός περιορίστηκε να συμφωνήσει μαζί του.

«Νομίζω ο μακαριότατος έδωσε την απάντηση που έπρεπε» είπε ο κ.Δρούτσας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 ΙΟΥΝΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος απόστολος Ιούδας. Ήτο παραδελφός του Κυρίου και ωνομάζετο Ιούδας του Ιακώβου. Αυτός εφώτισε τους σκοτισμένους σε όλην την οικουμένην και πολλούς έκαμε πιστούς του Χριστού. Γιάτρευε τις ανίατες ασθένειες και του σώματος και της ψυχής. Εκήρυξε το Ευαγγέλιον στην Μεσοποταμία. Πήγε στην πόλιν Έδεσσα και εθεράπευσε τον τοπάρχην Αύγαρον που ήταν λεπρός. Έπειτα πήγε στην πόλιν Αραρά. Εκεί εβασανίσθη από τους απίστους και παρέδωσε την ψυχήν του στο Θεό.

2) Ο άγιος Ζώσιμος. Εβασανίσθη και εμαρτύρησεν επειδή ωμολόγησεν την πίστιν του εις τον Χριστόν.

3) Ο άγιος Ζήνων. Ασκήτευσε και εξεδήμησεν εις Κύριον.

4) Ο άγιος Πάί'σιος ο μέγας. Ασκήτευσε επί πολλά χρόνια. Αξιώθηπαρά του Θεού να θαυματουργή. Εξεδήμησεν εις Κύριον.

5) Ο άγιος ιερομάρτυρας Ασύγκριτος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 εις τα Καγγέλια βουνά Καρπενησίου. Έγινε σφοδρά μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τους Γιολδασαίους και Γουβέλη και Τούρκων. Εις την μάχην εφονεύθη ο οπλαρχηγός Κατσικογιάννης και οι Τούρ­κοι έκαυσαν την κωμόπολιν.

Το 1913 στο Βουλγαρικόν μέτωπον οι ελληνικές δυνάμεις δια των II, III, IV και V μεραρχιών επιτίθενται εναντίον των Βουλγάρων και εκτοπίζουν αυτούς από τις θέσεις των. Οι μεραρχίες I και VI εκτοπίζουν τους Βουλγάρους δια της λόγχης.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις άτακτων Τούρκων.

Το 1920 οι ελληνικές δυνάμεις της Μικράς Ασίας καταλαμβάνουν την Πά-νορμον.

Το 1921 η XI ελληνική μεραρχία δίδει μάχες προφυλακών στο Παζάρ Κιόι της Μ. Ασίας.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στο μέτωπο στη Μ. Ασία δρα δια πυροβολι­κού και περιπόλων.