18 Ιουνίου, 2010

Κρίνεται η τύχη της οργάνωσης «Αλληλεγγύη» 18/6/2010

makariotatos-ieronimos O Αρχιεπίσκοπος δεν επιθυμεί

το κλείσιμο της «Αλληλεγγύης», αφού μέσω αυτής επιτελείται

ένα τμήμα του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας.

Η τύχη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της Ελλαδικής Εκκλησίας «Αλληλεγγύη» συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Οι ιεράρχες, αλλά και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, φέρονται προβληματισμένοι για τη λειτουργία της ΜΚΟ και στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες εκδοχές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, παριστάμενος μητροπολίτης πρότεινε να τεθεί υπό εκκαθάριση η ΜΚΟ, με προοπτική ακόμα και να κλείσει. Αλλη σκέψη που κατατέθηκε, και όπως φαίνεται βρίσκει σύμφωνα και ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη της Συνόδου, είναι η συγχώνευσή της με άλλες υπηρεσίες και η αλλαγή μορφής της εταιρείας.
Ακόμη ένα σενάριο για την «Αλληλεγγύη» είναι να αλλάξει το καταστατικό και ως εκ τούτου να τροποποιηθούν οι στόχοι και ο σκοπός της Οργάνωσης και να διαφοροποιηθεί το αντικείμενό της. Να σημειωθεί ότι το πρώτο διάστημα μετά την αλλαγή διεύθυνσης, η ΜΚΟ δανείστηκε για να καταβάλει μισθούς και να αντεπεξέλθει σε τυπικές υποχρεώσεις.
Για τη «μαύρη τρύπα», την οποία παρέλαβε από την προηγούμενη διοίκηση η παρούσα, έχουν ήδη αποδοθεί ευθύνες σε έντεκα άτομα.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης να συνέλθει εκτάκτως η ιεραρχία την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη, ώστε να συζητηθούν τα ειδικά κριτήρια με τα οποία θα αποφασίζουν κατά περίπτωση οι μητροπολίτες για περιπτώσεις πιστών που επιλέγουν την καύση και όχι την ταφή.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΑ ΛΟΥΚΙΣΙΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010.

image

Την Κυριακή 20 Ιουνίου 2010 το απόγευμα τελούνται τα 'θυρανοίξια' του αναστηλωμένου βυζαντινού Ναού του Αγίου Γεωργίου στα Λουκίσια με την παρουσία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου Β΄. Τον Εσπερινό θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, κ. Γεώργιος.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της η Γ.Γ. Πολιτισμού του ΥΠΠΟΤ, δρ. Λίνα Μενδώνη. Ο μικρών διαστάσεων ναός του Αγίου Γεωργίου Λουκισίων βρίσκεται στην ανατολική Βοιωτία, 15 περίπου χλμ από την Χαλκίδα, μέσα σε ειδυλλιακό τοπίο με ελαιώνες.

Η θέση βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την αρχαία Ανθηδόνα, πόλη γνωστή ήδη από τα Ομηρικά έπη, που συνέχισε να κατοικείται μέχρι τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους. Ο ναός διακρίνεται για την επιμέλεια της κατασκευής του, τις ισορροπημένες αναλογίες του, την καθαρότητα και συμμετρία τού αρχιτεκτονικού του σχεδίου. Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου είχε εγκαταλειφθεί, είχε υποστεί σοβαρές φθορές και είχε σχεδόν ερειπωθεί.

Το έργο της αναστήλωσης του μνημείου πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2006-2009 από την 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Χαλκίδας, με χρηματοδότηση από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Το μνημείο, που χρονολογείται στο β΄ μισό του 11ου αιώνα και κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία της βυζαντινής αρχαιολογίας λόγω του σπάνιου αρχιτεκτονικού του τύπου, είχε ήδη επισημανθεί από τους κορυφαίους βυζαντινολόγους Α. Megaw και Α. Ορλάνδο στη δεκαετία του 1930.

Οι προσπάθειες για την αναστήλωσή του ξεκίνησαν ήδη το 2000 όταν συγκροτήθηκε η "Επιτροπή Επισκευής Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Λουκισίων" υπό την προεδρία του Σεβασμιότατου τότε Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Ιερωνύμου. Με φροντίδα της Επιτροπής αυτής εκπονήθηκε η μελέτη αναστήλωσης του μνημείου. Με βάση την μελέτη αναστηλώθηκε το μνημείο και αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή.

Ο τρούλος του ναού, που ανήκει στο λεγόμενο 'αθηναϊκό τύπο' και απαντά στα σημαντικότερα μεσοβυζαντινά μνημεία της σφαίρας επιρροής της Αθήνας, ανέκτησε την αρχική του μορφή με την ανατοποθέτηση όλων των επιμέρους αρχιτεκτονικών στοιχείων που είχαν εξολοκλήρου απολεσθεί.

Οι εκτεταμένες εργασίες περιέλαβαν επίσης την εκ νέου κατασκευή της στέγης, την συμπλήρωση και επισκευή της πλινθοπερίκλειστης τοιχοποιίας, καθώς και την ανακατασκευή σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένων τμημάτων του μνημείου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών συντηρήθηκαν οι μεμονωμένες - και γνωστές ήδη - τοιχογραφίες του 17ου αι., ενώ αποκαλύφθηκαν και συντηρήθηκαν τμήματα του αρχικού τοιχογραφικού διακόσμου των αρχών του 13ου αι, που διατηρούν απόηχους της κομνήνειας παράδοσης.

Το μικρό αυτό μνημείο είναι ιδιαίτερα αγαπητό στην τοπική κοινωνία, που βοήθησε ποικιλότροπα σε όλες τις φάσεις του έργου την 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 ΙΟΥΝΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

Ο άγ. Λεόντιος, Υπάτιος και Θεόδουλος. Ο άγ. Λεόντιος καταγόταν από την Ελλάδα. Ήτο στρατιωτικός και στον πόλεμον φάνηκε ανδρείος και έγινε αρχιστράτηγος. Ευρισκόμενος στην Τρίπολιν Αφρικής έδιδε στους πτωχούς από τα βασιλικά σιτηρέσια και ελάτρευε τον Χριστόν. Ο τότε ηγεμών Αδριανός, αφού έμαθεν αυτά απέστειλε τον Λεόντιον εις τον δικαστήν (τριβούνον) με άλλους στρατιώτας μεταξύ των οποίων και τον Θεόδουλον.

Ο ύπατος (δικαστής) εκείνην την στιγμήν άκουσε την φωνήν του Αγγέλου του Κυρίου, ο οποίος του έλεγε, εάν θέλεις να θεραπευθεί από την ασθένειαν που έπασχε, να επικαλεσθή τρεις φορές τον Θεόν του Λεοντίου. Την φωνήν αυτήν άκουσε κι ο Θεόδουλος. Ο Ύπατος, αφού έκαμε ό,τι προσετάχθη υπό του Αγγέλου, θεραπεύθηκε από την θέρμην. Κατόπιν συνάντησε τον Λεόντιον και εβαπτίσθη. Οι στρατιώται απεκάλυψαν αυτά εις τον Αδριανόν και εκάλεσε τους τρεις αγίους (Λεόντιον, Θεόδουλον και Ύπατον) ν' αρνηθούν τον Χριστόν. Επειδή όμως ηρνήθησαν τους απεκεφάλισε.

2) Ο άγιος Αιθέριος. 3) Ο άγιος Έρασμος.
4) Οι άγιοι δύο μάρτυρες από την Κύπρο.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 ο οπλαρχηγός Βλαχόπουλος μετά των Ελλήνων επαναστατών κάμνει έφοδον εναντίον των Τούρκων οι οποίοι υπερα­σπίζουν το Ζαπάντι Αγρινίου το καταλαμβάνει. Κατά την μάχην εφονεύθη ο αρχηγός των Τούρκων. Εις το Πέτα της Αρτης έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Εις αυτήν ενίκησαν οι Τούρκοι και εφονεύθη ο οπλαρχηγός Τραγου-δάρος. Εις τον Καρβασαρά (Αμφιλοχία) έγινε μάχη μεταξύ Τούρκων και Ελλή­νων. Την μάχην εκέρδισαν οι Τούρκοι. Εις αυτήν εφονεύθη ο οπλαρχηγός Πουλής.

Το 1913 οι Βούλγαροι επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των Ελληνικών δυνά­μεων και αναγκάζουν αυτές να εκκενώσουν τον Σωχόν Μακεδονίας. Οι ελλη­νικές δυνάμεις εκκαθαρίζουν την Θεσσαλονίκην από τις Βουλγαρικές δυνά­μεις.

Το 1919 στο μέτωπο της Μ. Ασίας ο ελληνικός στρατός καταδιώκει Τούρ­κους άτακτους.

Το 1920 αι τουρκικαί δυνάμεις αι εισελθούσαι εις Αϊδίνιον καταστρέφουν την πόλιν και κατακρεουργούν τους εκεί Έλληνες.

Το 1921 Στο μέτωπο στη Μ. Ασία η XI ελληνική συνεχίζει την προέλαση της προς Πατάρ Κιόι.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία επιχειρεί με περιπόλους και απο­σπάσματα να γνωρίσει τις εχθρικές θέσεις.