17 Ιουνίου, 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 17/6/2010. ΕΚΤΑΚΤΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ 22 ΚΑΙ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010.

ierasynodos_thumb1ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010, στην δεύτερη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών ενημέρωσε την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, για το Υπόμνημα το οποίο κατετέθη προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με τη διαβούλευση για την ετοιμασία του νέου Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, με τίτλο «Προστασία Ορεινού Όγκου Υμηττού».

Με το Υπόμνημα αυτό η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών επιθυμεί να συμβάλει στην ουσιαστική αναβάθμιση ενός σημαντικού περιβαλλοντικού δυναμικού της Αττικής, όπως είναι ο Υμηττός, και προτείνει συγκεκριμένες ρυθμίσεις για ένα καλύτερο αποτέλεσμα, μέσω της αξιοποίησης των περιβαλλοντικών αποθεμάτων των πόλεων με μια αειφόρο προοπτική.

Η κ. Υπουργός, με την από 7.6.2010 Επιστολή της, ευχαρίστησε την Εκκλησία για τις προτάσεις της, υποσχόμενη ότι θα αποσταλούν στην ειδική Επιτροπή για ληφθούν σοβαρά υπ’ όψη στην τελική διαμόρφωση του Προεδρικού Διατάγματος. Μετά από πρόταση του Μακαριωτάτου Προέδρου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την έκτακτη Σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, για την Τρίτη 22 και Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010.

Στα θέματα της Ημερησίας Διατάξεως περιλαμβάνονται οι Εισηγήσεις των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ηλείας κ. Γερμανού, Ελασσώνος κ. Βασιλείου και Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, σχετικά με την συμπλήρωση και την διόρθωση Κανονισμών λειτουργίας Εκκλησιαστικών Οργανισμών.

Επίσης θα καθορισθούν τα βασικά κριτήρια, επί τη βάσει των προτάσεων της εξ Αρχιερέων Επιτροπής, τα οποία θα λαμβάνονται υπ’ όψη από τους κατά τόπους Μητροπολίτες της Εκκλησίας, κατά την αντιμετώπιση ειδικών και μόνο περιπτώσεων του προβλήματος της καύσεως των νεκρών.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ενέκρινε :

- Την πρόταση της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών για την οικονομική ενίσχυση Ιερών Μητροπόλεων και Ιερών Μονών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

- Την πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων για την έκδοση πονήματος του Γραμματέως της, Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Γεωργίου Φραγκιαδάκη, με τίτλο: «Εγκόλπιον του Εκκλησιαστικού Επιτρόπου».

- Τον κατάλογο των δικαιούχων του επιδόματος για το τρίτο τέκνο στη Θράκη, για το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου 2010. Οι οικογένειες που θα λάβουν το επίδομα είναι 842 και το ποσό ανέρχεται στα 175.676,00 ₠.

Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Μετά το τέλος της σημερινής Συνεδριάσεως ο Μακαριώτατος και τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου μετέβησαν στην Συνοδική Ιερά Μονή Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, στον Κάλαμο Αττικής.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.

Προς λήξη της αντιπαράθεσης Φαναρίου – Αθηνών

BARTOLOMEOS-IERONIMOS TETATET

Συνάντηση Βαρθολομαίου- Ιερώνυμου

την ερχόμενη εβδομάδα για να κλείσει

το χάσμα της «υπόθεσης Παντελεήμονος»

Γεφυρώνεται και επισήμως το χάσμα στις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος που σημειώθηκε στις μεταξύ τους σχέσεις με αφορμή την υπόθεση του πρώην Μητροπολίτη Αττικής κ. Παντελεήμονος Μπεζενίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και την Κυριακή θα συλλειτουργήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο στην Καππαδοκία.

Οικουμενικός Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν δύο φορές τηλεφωνικά το τελευταίο δεκαήμερο με αφορμή την ονομαστική εορτή του κ.κ. Βαρθολομαίου την περασμένη εβδομάδα και μόλις προχθές για τη γιορτή του κ. Ιερώνυμου. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται από στενούς συνεργάτες τους, αμφότεροι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να απομακρυνθούν τα σύννεφα που παρουσιάστηκαν στις σχέσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Προκαθήμενοι συναντήθηκαν τελευταία φορά τον περασμένο Ιανουάριο στην Καλαμάτα. Ομως η αποδοχή της εκδίκασης από το Οικουμενικό Πατριαρχείου της εκκλήτου προσφυγής (ανώτερο εκκλησιαστικό δικαστήριο) του Παντελεήμονος κατά της απόφασης καθαίρεσής του από την Εκκλησία της Ελλάδος και το μπλοκάρισμα της εκλογής των διαδόχων του προκάλεσαν εντάσεις και την άμεση αντίδραση του Αρχιεπισκόπου.

Χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα προβλήματα τα οποία άρχισαν να επιλύονται όταν ο κ.κ. Βαρθολομαίος- παρά τις αντίθετες εισηγήσεις ιεραρχών του Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος- έδωσε το «πράσινο φως» για την εκλογή νέων ιεραρχών. Ετσι τον περασμένο μήνα εκλέχθηκαν οι μητροπολίτες Κηφισίας κ. Κύριλλος και Ιλίου κ. Αθηναγόρας καθώς η Μητρόπολη Αττικής διχοτομήθηκε.

Τώρα αναμένεται η εκδίκαση από το Φανάρι της εκκλήτου προσφυγής του Παντελεήμονος, ο οποίος όμως δεν μπορεί να επιστρέψει στην επαρχία του. Υπενθυμίζεται ότι απομακρύνθηκε από τον θρόνο του με απόφαση της Ιεράς Συνόδου και του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου μετά τις καταγγελίες για πλουτισμό και συμμετοχή σε σκάνδαλα.

Καταδικάστηκε δύο φορές από την ποινική Δικαιοσύνη για υπεξαίρεση χρημάτων από τη Μονή Οσίου Εφραίμ και στη συνέχεια η Ιερά Σύνοδος και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος τον επανέφεραν στις τάξεις των μοναχών κάνοντας χρήση του σχετικού νόμου. Με προσφυγές του στον Αρειο Πάγο, στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο κ. Παντελεήμων προσπάθησε να μπλοκάρει τις εξελίξεις δίχως επιτυχία.

Πηγή: ΒΗΜΑ 17/6/2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 ΙΟΥΝΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι μάρτυρες Μανουήλ, Σαβέλ και Ισμαήλ. Καταγόταν από την Περσίαν και ήσαν αυτάδελφοι. Αφού εφανερώθησαν ότι είναι χριστιανοί, ωδηγήθηκαν εις τον ειδωλολάτρην, βαυιλέα και ομολογήσαντες τον Χριστόν μετά παρρησίας υπεβλήθησαν σε μεγάλους βασάνους υπ' αυτού και εξεδήμησαν εις Κύριον.

2) Ο άγιος Ίσαυρος και οι με αυτόν Βασίλειος και Ιννοκέντιος. Κατάγο­νταν από τις Αθήνας. Έφυγον από την πατρίδα των και μετέβησαν εις Απολλωνίαν Ηπείρου. Εκεί εύρον τον Φήλικα, Περεγρίνον και Ερμείαν, τους ο­ποίους έκαμον από ειδωλολάτρας χριστιανούς. Τότε διεβλήθησαν παρά των συγγενών των σε τον Έπαρχον Απολλωνίας και αρνηθέντες να θυσιάσωσι στα είδωλα απεκεφαλίσθησαν. Ο δε άγιος Ίσαυρος με τον Ιννοκέντιον παρεδόθη­σαν στον γιον του Επαρχου και απεκεφαλίσθησαν.

3) Ο άγιος Υπάτιος. Εμόνασε στο μοναστήριον Ρουφίνο εθαυματούργησε πολλές φορές. Εξεδήμησε ειρηνικά εις Κύριον.

4) Ο άγιος Φιλονείδης.

5) Ο άγιος Ιωσήφ.

6) Ο άγιος Πιώρ.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 οι Έλληνες επαναστάτες της Κρήτης μά­χονται σκληρά εναντίον των Τούρκων. Εις το χωρίον Καλύβες Αποκορώνου την μάχην ουδείς εκέρδισε. Εις την θέσιν Ζουρίδι Ρεθύμνου Κρήτης γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τους Δεληγιαννάκη, Μανουσέλη, Κωστόπουλον, Δρουλίσκαν και Ρουστικιανόν και Τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Έλληνες. Εις την θέσιν Αγιος Ιωάννης Κρήτης γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τους Χάλη, Κουρμούλην, Τσουδερόν, Βουρδουμπά, Πολογεωργάκην, Μελιδόνη και Τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Έλληνες. Εις τον ποταμόν Σίζαν της Μολ­δοβλαχίας έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στην μάχην εφονεύθη ο Αθαν. Καρπενισιώτης. Εις την θέσιν Παληοκούλια Ιωαννίνων έγινε σφοδρά μάχη των Ελλήνων υπό τους Γ. Μπακόλαν, Ισκον και Τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Έλληνες. Εις την Οδησσόν της Ρωσίας γίνεται η κηδεία του πα­τριάρχου Γρ. Ε'.

Το 1822 οι Τούρκοι επιτίθενται εναντίον της Κιάφας και Αβαρίκου χωριών ταυ Σουλίου και ουδέν επιτυγχάνουν.

Το 1913 οι Βούλγαροι συνεχίζουν τις επιθέσεις των εναντίον των Ελλήνων.

Το 1919 Στο μέτωπο της Μ. Ασίας γίνονται μάχες Ελλήνων και Τούρκων οτην περιοχή Αϊδινίου.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός συνεχίζει την προέλαση του προς Πάνορμο.

Το 1921 σφοδρές μάχες Τούρκων και Ελλήνων παρά την Νικομήδεια.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με περιπόλους.