16 Ιουνίου, 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 16/6/2010

iera-synodos

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010, στην πρώτη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως. Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ανακοίνωσε την τοποθέτηση του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Μάρκου Βασιλάκη στη θέση του Αρχιγραμματεύοντος της Ιεράς Συνόδου και την τοποθέτηση ως Α´ Γραμματέως-Πρακτικογράφου του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Κλήμεντος Κοτσομύτη και ως Β´ Γραμματέως-Πρακτικογράφου του Πανοσιο/τάτου Αρχιμανδρίτου κ. Ιερωνύμου Νικολοπούλου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνεχάρη τους ανωτέρω για την τοποθέτησή τους και τους ευχήθηκε καλή δύναμη στο έργο τους.

Κατόπιν ο Μακαριώτατος και ο Αρχιγραμματεύων ενημέρωσαν διεξοδικά τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την υπόθεση της υπεξαγωγής εγγράφων στην Υπηρεσία, της πλαστογραφίας με χρήση της υπογραφής του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και του τότε Αρχιγραμματέως και της απάτης με ιδιαίτερη μεγάλη ζημία.

Επιπλέον, ότι υποβλήθηκε άμεσα έγγραφη μηνυτήρια αναφορά από τον Αρχιγραμματεύοντα στην Διεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών κατά παντός υπαιτίου, από την οποία διενεργείται ήδη ποινική προκαταρκτική εξέταση με εισαγγελική παραγγελία, για τις ως άνω αξιόποινες πράξεις, καθώς επίσης και ότι δόθηκε εντολή από τον Αρχιγραμματεύοντα για διεξαγωγή πειθαρχικών ανακρίσεων. Και οι δύο διαδικασίες ολοκληρώνονται σύντομα και αναμένονται τα αποτελέσματά τους.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε τις ανωτέρω ενέργειες.

Ακολούθως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όρισε τα θέματα και τους Εισηγητές της Τακτικής Συγκλήσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας του μηνός Οκτωβρίου 2010. Κεντρικό θέμα ορίσθηκε : «Η σύγχρονη κρίση από εκκλησιαστικής πλευράς», το οποίο θα αναπτυχθεί σε δύο επιμέρους ενότητες.

Η πρώτη ενότητα θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη του θεωρητικού μέρους, με τίτλο : «Τα αίτια της ποικιλόμορφης κρίσης» με εισηγητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο, και η δεύτερη ενότητα με ανάπτυξη του πρακτικού μέρους με τίτλο : «Η Εκκλησία ως ελπίδα και ενότητα της κοινωνίας και ως νοηματοδότηση της ζωής του ανθρώπου», με εισηγητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συζήτησε την διαδικασία με την οποία θα γίνει η επεξεργασία των θεμάτων και το πως θα συζητηθούν στην Ιεραρχία. Η ετοιμασία των Εισηγήσεων θα γίνει συλλογικά από σχετικές Επιτροπές.

Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 16 ΙΟΥΝΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος και θαυματουργός Τύχων. Γεννήθηκε από γονείς ευγενείς, θεοσεβείς και φιλοχρίστους και αφιερώθη Είς χυν Θεόν. Έμαθε τα ιορά γράμμα­τα, μελέτησε τις Άγιες Γραφές. Έγινε Αναγνώστης, Διάκονος και Επίσκοπος Αμαθούντος-Κύπρου. Δια της διδασκαλίας του έκαμε πολλούς ειδωλολάτρες χριστιανούς και κατέστρεψε πολλούς ειδωλολατρικούς ναούς. Αφού έκαμε πολλά θαύματα, εξεδήμησεν εις Κύριον.

2) Ο άγιος ιερομάρτυς Μάρκος ο επίσκοπος Απολλωνιάδος.

3) Οι άγιοι Πέντε μάρτυρες. Εμαρτύρησαν εις Νικομήδειαν.

4) Οι άγιοι Τεσσαράκοντα μάρτυρες οι Ρωμαίοι.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 οι Έλληνες επαναστάτες υπό τον Βλαχόπουλον επιτίθεται εναντίον των Τούρκων δια να κυριεύσουν το Ζαπάντι Α­γρινίου το οποίον υπερήσπιζον οι Τούρκοι αλλ' αποτυγχάνουν.

Εις τον ποταμόν Σίταν της Μολδοβλαχίας ο Αθανάσιος Καρπενησιώτης μά­χεται εναντίον των Τούρκων.

Το 1825 έξω του Μαλέα έγινε η ναυμαχία Ελλήνων και Τούρκων. Κατά την ναυμαχίαν εφονεύθη ο πλοίαρχος Ματρώζος και εκάη το πλοίον του ως και το πλοίον του Μπουντούρη.

Το 1913 οι βουλγαρικές δυνάμεις επιτίθενται εναντίον των Ελληνικών δυ­νάμεων εφ' ολοκλήρου του Μετώπου Γευγελής (Ελληνοβουλγαρικός πόλεμος).

Το 1919 οι ελληνικές δυνάμεις κατόπιν σκληρός πιέσεως των υπό των Τούρκων, εκκενώνουν το Αϊδίνιον.

Το 1920 οι ελληνικές δυνάμεις της Μικράς Ασίας κατόπιν σκληρής μάχης, καταλαμβάνουν Γκιουνέι-Κιόι και εκδιώκουν τους Τούρκους από την γραμμήν Μπαλού-Κεσέρ.

Το 1921 γίνονται στη Μ. Ασία σκληρές μάχες Ελλήνων και Τούρκων στη περιοχή Νικομήδειας.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται με μάχες αποσπασμάτων.