15 Ιουνίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 ΙΟΥΝΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Αμώς ο προφήτης. Ήταν πατέρας του προφήτου Ησαΐου και εγεννήθη στην χώραν Θεκονέ στην γην Ζαβουλών. Επροφήτευσεν επί 50 έτη και ήκμασε 789 έτη προ Χριστού. Ο ψευτοιερέας Αμεσίας πολλές φορές τον έδειρε και τον κατηγόρησε και τέλος ο γιος του τον εθανάτωσε, επειδή ο Προ­φήτης ήλεγχεν αυτόν δια τις χρυσές δαμάλεις, στις οποίες προσεκύνουν οι Ιου­δαίοι και ελάτρευον για θεούς.

2) Ο άγιος μάρτυς Δουλάς. Καταγόταν από τη Ζεφυρία Πραιτωριάδος της Κιλικίας. Επειδή ωμολόγει τον Χριστόν ωδηγήθη στον ηγεμόνα τρεις φορές δια να αρνηθή τον Χριστόν, αντιθέτως ωμολόγησε αυτόν και ένεκα τούτου έ­λαβε τον στέφανον του μαρτυρίου.

3) Ο άγιος Αυγουστίνος. Κατ' αρχήν ήταν ειδωλολάτρης αλλά δια θαύματος επανηύρε την ορθήν οδόν και εχειροτονήθη επίσκοπος Ιππώνος. Έγραψε πολ­λά συγγράμματα δια την ορθήν πίστιν του Χριστού.

4) Ο άγιος Φουρτουνάτος. 5) Ο άγιος Αχαϊκός.

6) Οι άγιοι Στεφανάς και Ορτίσιυς.

7) Ο άγιος Ιερώνυμος. Καταγόταν από τη Δαλματία και ήταν κάτοχος πέντε γλωσσών. Εμόνασε κατ' αρχάς, ακολούθως έγινε γραμματεύς του Πάπα και στη συνέχεια πήγε στους αγίους τόπους ακολουθούμενος από πολλές άγιες γυναίκες που είχαν γίνει χριστιανές απ' αυτόν.

8) Ο άγιος Νέρσης.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 εις τα Χανιά της Κρήτης οι Τούρκοι κατασφάζουν πολλούς χριστιανούς Στην Γαλατίσταν των Βασιλικών Θεσσαλο­νίκης έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων επαναστατών υπό τον Χαμψά και Τούρκων. Εις την μάχην αυτήν εφονεύθη ο Χαμψάς.

Το 1919 πολυάριθμοι τουρκικές δυνάμεις επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των ελληνικών δυνάμεων, οι οποίες υπεστήριζον την πόλιν Αϊδίνιον Μ. Ασίας. Παρά την σφοδρότητα των επιθέσεων οι Έλληνες κρατούν τις θέσεις των.

Το 1920 οι ελληνικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των τουρκικών παρά το Ομέρ-μπαμπά-Νταγ και τρέπουν αυτούς σε φυγήν.

Το 1921 η ελληνική XI μεραρχία μάχεται εναντίον των Τούρκων εν Νικο­μήδεια.

Το 1922 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται μάχες περιπόλων και αποσπα­σμάτων.

ΤΑ ΣΕΠΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ Α.Θ.ΜΑΚΑΡΙΩΤΗΤΟΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ

Τα Σεπτά του Ονομαστήρια άγει σήμερον η Α.Θ.Μακαριώτης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.Κ. Ιερώνυμος ο Β΄.

Με την ευκαιρία αυτή ευχόμεθα ευλαβώς μέσα από το Ιστολόγιό μας  όπως ο Δωτήρ παντός αγαθού, διατηρεί τον Μακαριώτατο εις Έτη πολλά εν υγεία ακλονήτω και δυνάμει ακαταμαχήτω, επ΄ ωφελεία της Αγίας ημών Εκκλησίας και χαράν ανυπόκριτον του διαπιστευμένου αυτή Λογικού Ποιμνίου.

Τα Έτη σας πολλά Μακαριώτατε !!!

_______________________________

Τις ευχές του κλήρου και του λαού εδέχθη

ο Μακαριώτατος για την Ονομαστική του εορτή

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε εχθές το απόγευμα 14 Ιουνίου στον Ι. Ναό Αγίας Ειρήνης Αιόλου ο Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη ιερά μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Ιερωνύμου του Πενταγλώσσου. Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Μακαριώτατος, παρουσία Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκπροσώπων Ορθόδοξων Εκκλησιών, κληρικών της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και πλήθους πιστών.

Κατά την ομιλία του ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων είπε: Η Εκκλησία καθιέρωσε τον εορτασμό των Αγίων της. Όπως είπε εκτός από παιδαγωγικούς λόγους, η Εκκλησία προχώρησε στην απόφαση αυτή προκειμένου α) να τιμήσουμε τους Αγίους και τη μνήμη τους, και β) να ψηλαφίσουμε το έργο τους και να παραδειγματιστούμε από αυτό. Αναφερόμενος στο έργο του Αγίου Ιερωνύμου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμος είπε ότι παραμένει ένας «άγνωστος» Άγιος παρά το γεγονός ότι η δογματική του είναι η καλύτερη. «Ίσως γι’ αυτό είναι παραγνωρισμένος». Όπως είπε είναι ιδιαίτερη συγκινητική η ώρα που δέχεται τις ευχές όλων.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω με όλη μου τη δύναμη» είπε απευθυνόμενος στους Ιεράρχες, τον Ιερό κλήρο και σε όλους τους πιστούς και τους κάλεσε να εύχονται «να μας φωτίζει όλους ο Άγιος Ιερώνυμος, ιδιαιτέρως εμένα που φέρω το όνομά του, σε μια εποχή δύσκολη». «Τα βήματα των λειτουργών όλων, και τα δικά μου, να είναι αυτά που χρειάζεται η εποχή μας» ευχήθηκε ολοκληρώνοντας την σύντομη ομιλία του ο εορτάζων  Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.  

Στη συνέχεια ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας δέχθηκε για τα ονομαστήριά του, τις ευχές των αρχών, του κλήρου και των πιστών στον Ι. Ναό και στη συνέχεια στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Voiotosp.blogspot.com