14 Ιουνίου, 2010

† Ο Όσιος ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ (15η Ιουνίου)

image

Γεννήθηκε το 345 στο χωριό Στριδώνι της Δαλματίας από γονείς ενάρετους χριστιανούς, οι όποιοι για να τον μορφώσουν καλύτερα, τον έστειλαν στη Ρώμη. Εκεί βαπτίστηκε, αλλά και εκεί έπεσε στη διαφθορά. Μετά τη Ρώμη επισκέφθηκε τη Γαλλία. Έπειτα επέστρεψε στην Ιταλία και από εκεί πέρασε στην Ανατολή και έφθασε το 373 στην Αντιόχεια για να συνεχίσει τις σπουδές του. Αφού βέβαια γρήγορα συνήλθε από τις νεανικές του παρεκτροπές, αποσύρθηκε στην έρημο της Χαλκίδας (στη Συρία) και ζούσε ασκητική ζωή.

Αηδιασμένος όμως από τους εκεί υποκριτές μοναχούς επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου γνωρίστηκε με τον Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό και τον Γρηγόριο Νύσσης και από εκεί επέστρεψε στη Ρώμη, πολύ εκτιμώμενος για την πολυμάθεια του.

Αλλά οι σχέσεις του με μια πλούσια, αλλά ευσεβή χήρα, την Παούλα, και τις θυγατέρες της, σκανδάλισε τη Ρωμαϊκή κοινωνία και αναγκάσθηκε να φύγει με τη συνοδεία αυτών από τη Ρώμη και να πάει δια της Αντιόχειας στα Ιεροσόλυμα και από κει στη Βηθλεέμ, όπου έκτισαν δύο Μονές, μία ανδρική και μία γυναικεία, στις όποιες και διέμεναν.

Και η μεν Πάουλα πέθανε στη Βηθλεέμ το 404 και λύπησε πολύ τον Ιερώνυμο, αυτός δε το 420. Αργότερα το ιερό του λείψανο μετακομίστηκε στη Ρώμη και εναποτέθηκε στον Ναό της S. Maria Maggiore.

Ακολουθία, ποίημα του Νήφωνος Αγιορείτου, εκδόθηκε στην Αθήνα το 1925.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 ΙΟΥΝΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Ελισσαίος ο προφήτης. Ήταν γιος Σοφάτ από Αελμούθ εκ της φυλής του Πατριάρχου Ρουβίμ. Όταν ο Ελισσαίος έφθασεν εις ηλικίαν και ε-χρίσθη προφήτης υπό του Ηλιου, ο θεός πολλά θαυμάσια έκαμε δια μέσον αυ­τού. Ο Ελισσαίος επροφύτευσε περί της παρουσίας του Χριστού.

2) Ο άγιος Μεθόδιος Πατριάρχης Κων/λεως. Έζησε κατά τον 9ον αιώνα, όταν η Κων/πολις εταράσσετο από την αίρεσιν των εικονομάχων. Έγινε μονα­χός και ηγούμενος εις Μοναστήριον και κατόπιν μητροπολίτης Κυζίκου. Σα μη­τροπολίτης εστόλισε τον Πατριαρχικόν θρόνον με τις αρετάς του. Αγωνίσθηκε κατά των εικονομάχων και εξεδήμησε εις Κύριον ειρηνικά.

3) Ο άγιος μάρτυς Κύριλλος επίσκοπος Γορτύνης Κρήτης.

4) Η αγία Ιουλίττα. 5) Ο άγιος Νήφων ο Αθωνίτης.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 η Κρήτη εισέρχεται εις τον αγώνα δια την ελευθέρωσιν του Έθνους. Εις το χωρίον Λούλον των Χανίων έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τους Δασκαλάκη, Χάλη, Σήφακα, Παπανδρέου. Οι Έλλη­νες έτρεψαν σε φυγή τους Τούρκους. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διέβη τα Αυ­στριακά σύνορα και παραδίδεται στις Αυστριακές Αρχές οι οποίες τον φυλακί­ζουν.

Το 1825 ο Ιμβραήμ καίει το Αργός και τα πλησίον χωρία. Το 1919 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία καταδιώκει Τούρκους άτακτους και τακτικούς.

Το 1920 συνεχίζεται η προέλασις των ελληνικών δυνάμεων προς Πάνορμον.

Το 1921 οι Τούρκοι κατόπιν σφοδρών μαχών κατορθώνουν και καταλαμβά­νουν την Νικομήδειαν της Μικράς Ασίας. Την πόλιν υπερήσπιζε η XI Ελλ. Με­ραρχία.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται με μάχες περιπόλων και δράση πυροβολικού.