10 Ιουνίου, 2010

ΜΕ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΕΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗ ΕΧΘΕΣ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΙΛΙΟΥ Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΛΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΑΧΑΡΝΩΝ κ.κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ.

image

Στην είσοδο της πόλεως Ιλίου υποδέχθηκαν τον νέο Μητροπολίτη ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ καθώς και εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων όπου μετέφεραν τα θερμά συγχαρητήρια των Πατριαρχών στον νέο Ιεράρχη. Ο Δήμαρχος και οι τοπικές αρχές, καθώς και πλήθος κόσμου αναφωνούσαν το ΑΞΙΟΣ.

Στη συνεχεία ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας συνοδευόμενος από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και το πλήθος των Αρχιερέων της Ελλαδικής Εκκλησίας, εισήλθε στον ιερό ναό της Ευαγγελιστρίας Ιλίου.

Τον νέον Μητροπολίτη κ. Αθηναγόρα προσφώνησε ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως, Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο λαός της μητροπόλεώς σας, διακρίνεται για την ευσέβεια και την ευγένεια. Σας ευχόμεθα όλη η ποιμαντορία Σας να είναι ανέφελος, να είναι ευλογημένη παρά Θεού και να οδηγείτε το λαό του Θεού εις οδόν σωτηρίας».

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας στον ενθρονιστήριο λόγο του μεταξύ άλλων τόνισε: «Οι χαρές μου για την εκλογή μου στην Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, μετετράπησαν λίγες μέρες αργότερα σε ιερό φόβο και δέος, καθώς με την χάρη του Αγίου Πνεύματος προχειριζόμουν σε Επίσκοπο της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος».

«Σήμερα που στέκομαι ανάμεσά σας, και ο ναός αυτός έχει πλημμυρίσει από το ποίμνιο το οποίο η τιμία ψήφος των Αγίων Ιεραρχών με εμπιστεύθηκε, αισθάνομαι το βάρος της Επισκοπικής ευθύνης να επικάθεται στους αδύναμους ώμους μου. Αισθάνομαι ταυτόχρονα και ένα ρίγος να διατρέχει όλο το σώμα μου και την ύπαρξή μου, καθώς τώρα στο νούν μου προβάλει από το βάθη των αιώνων η μορφή του προφήτη Μωυσή, ο οποίος ίσταται απορών μπροστά στο θαυμαστό φαινόμενο της φλεγομένης και μη κατακαιομένης βάτου.

Εκεί μπροστά ο Θεός του αναθέτει την αποστολή της διαποίμανσης και σωτηρία του Ισραηλιτικού λαού και αυτός προσπαθεί να αρνηθεί επικαλούμενος την βραδυγλωσσία του και το ισχνόν της φωνής του. Όμως η φωνή του Θεού επιμένει».

«Για άλλη μια φορά Μακαριώτατε, είπε ο κ. Αθηναγόρας συγκινημένος θα στραφώ προς εσάς και θα ατενίσω τη μορφή Σας, για να πάρω κουράγιο. Θα σας κοιτάξω στα μάτια για να αντλήσω εκείνη την ταπεινή δύναμη που χρειάζεται από σήμερα να συνοδεύει την επισκοπική μου πορεία». «Μακαριώτατε, βρίσκομαι σήμερα εδώ Επίσκοπος της Ιεράς αυτής Μητρόπολης, επειδή η Τιμία ψήφος των ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος προς το πρόσωπό μου, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η ποιμαντική τους εμπειρία και ευαισθησία αποτελεί μια θωράκιση του εκκλησιαστικού ήθους, προς τις από διαφόρους κακεντρεχείς και αλλότριους υπηρέτες, επιχειρούμενες αλλοιώσεις του, καθώς στέκονται φραγμός σε μεθοδεύσεις που απάγουν της ιερότητας του χώρου, μέσα στον οποίον τελεσιουργοί το μυστήριο της βασιλείας του Θεού».«Δεν φοβάμαι να ομολογήσω, ότι σήμερα εδώ νιώθω άγνωστος εν μέσω αγνώστων.

Όμως έρχομαι κοντά Σας, αγαπητοί μου και στις αποσκευές μου δεν έχω τίποτα άλλο παρά την πραμάτεια που κληρονόμησα από την Ιερά Μητρόπολη Θηβών και την κουβαλώ έκτοτε μαζί μου. Αυτή το πολύτιμο τζιβαερικό αποθέσατε εσείς Μακαριώτατε, στην ύπαρξή μου κατά τη διάρκεια της συμπόρευσής μας».«Μου μάθατε να σέβομαι του ανθρωπίνου προσώπου, έτσι στη Μητρόπολή μας είχαν τον χώρο τους όλοι, από τους πιο συντηρητικούς ως τους πιο φιλελεύθερους.

Συνυπήρχαν χωρίς ο ένας να αποτελεί εμπόδιο για τον άλλον, χωρίς κανένας να κακολογεί για τις θέσεις και τις απόψεις του άλλου. Όλοι μας κάτω από την εμπνευσμένη καθοδήγησή Σας, ζούσαμε ανεχόμενοι αλλήλων την αγάπη».Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας τον ενθρονιστήριο λόγο του, τόνισε:

"Έρχομαι κοντά Σας, έχοντας μάθει ότι δεν μπορώ να τα κάνω όλα μόνος μου, έχω ανάγκη να συνεργάζομαι με όλους. Έμαθα ότι δεν υπάρχω εγώ και οι άλλοι σε αντίθεση, αλλά σε σύγκριση και οι πιστοί έχουν ανάγκη τους άλλους πολίτες της χώρας τους. Εκκλησία και κοινωνία στην Ελλάδα μας, οφείλουν να συμπορευθούν εάν θέλουμε να πετύχουμε σε όλους τους τομείς, και να κερδίσουμε στις προσκλήσεις των καιρών μας".

_______________________________________

Εμεις ευχόμεθα από το Ιστολόγιό μας στον νέο Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρα τα έτη του να είναι πολλά και καρποφόρα εις τον αμπελώνα του Κυρίου. ΑΞΙΟΣ !

Voiotosp.blogspot.com

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 ΙΟΥΝΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Αλέξανδρος και η αγία Αντωνίνη. Καταγόταν από το χωρίον Κροδάμα. Η Αντωνίνη ήταν σεμνή. Συλληφθείσα από τον ειδωλολάτρην ηγεμό­να και αρνηθείσα να θυσιάση στα είδωλα εστάλη σε κακόφημο σπίτι. Εκεί πή­γε ο Αλέξανδρος και κρυφίως εφυγάδευσε την αγίαν. Ένεκα τούτου συνελή­φθη όπως και η αγία εβασανίσθησαν και αλειφθέντες με πίσσα ερρίφθησαν εις ένα λάκκον με φωτιά και έτσι εξεδήμησαν εις Κύριον.

2) Ο άγιος Κανίδης καταγόταν από την Καππαδοκίαν από ευσεβείς και θεοφιλείς γονείς. Ασκήτευσε από ηλικίαν 8 χρόνων και εξεδήμησε εις Κύριον εις ηλικίαν 73 ετών.

3) Η αγία Πανσέμη. Έζη ζωήν αμαρτωλήν και έγινε χριστιανή με συμβουλή του Θεοφάνους. Κατώρθωσε δια της προσευχής να γίνη αγία.

) Ο άγιος Νεανίσκος. Απεκεφαλίσθη επειδή δεν ηρνήθη τον Χριστόν. 5) Ο άγιος Τιμόθεος επίσκοπος Προύσης. 6) Ο άγιος Απιλλός. 7) Ο άγιος Αλέξιος επίσκοπος Βιθυνίας.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 φτάνει στο στρατόπεδον των Βερβένων ο Δημ. Υψηλάντης.

Το 1822 εντός της Ακροπόλεως Αθηνών εφονεύθη ο πρώην φρούραρχος Αθηνών Παν. Χτενάς.

Το 1822 στο Κομπότι της Άρτας έγινε σφοδρά μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τους Μπότσαρην και Νόρμαν και Τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Έλληνες.

Το 1823 ο Γιουσούφ Πασάς έκαυσε την Αράχωβα Λεβαδείας.

Το 1825 ο Ιμβραήμ Πασάς καταλαμβάνει την Τρίπολιν.

Το 1829 οι Έλληνες υπό τον Ευμορφόπουλον έξω των Θηβών ενίκησαν τους Τούρκους.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός εκκαθαρίζει την περιοχή του από άτακτους Τούρκους.

Το 1920 οι ελληνικές δυνάμεις της Μικράς Ασίας εις τον τομέα του Σαλιχλί μάχονται εναντίον των Τουρκικών δυνάμεων και καταλαμβάνουν τις επιδιωκό­μενες θέσεις. Στον τομέα Ομερλού οι ελληνικές δυνάμεις κατόπιν σκληρού α­γώνος ανατρέπουν τους Τούρκους.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις Τούρκων στην περιοχή Γενικιός.

Το 1922 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία μάχεται με μάχες αποσπασμά­των και πυροβολικού.