09 Ιουνίου, 2010

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 88 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΞΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΣΤΙΣ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010.

image

Την πρώτη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά μετά το 1922 πρόκειται θα τελέσει ανήμερα τον δεκαπενταύγουστο στο ιστορικό μοναστήρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Η απόφασή της Τουρκικής Κυβερνήσεως κοινοποιήθηκε εχθές, Τρίτη 8/6/2010, και επισήμως δια σχετικού εγγράφου της προς το Πατριαρχείο. Σύμφωνα με το έγγραφο της Κυβέρνησης παρέχεται άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο  να τελείται η Θεία Λειτουργία, μία φορά τον χρόνο, άνήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου. Να σημειωθεί ότι η απόφαση της Άγκυρας ήρθε να επιβεβαιώσει τις προφορικές διαβεβαιώσεις που είχε δώσει  ο αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο οποίος με επιστολή του είχε ζητήσει να επιτραπεί η τέλεση θείας λειτουργίας στο Μοναστήρι.
Θα είναι η πρώτη φορά μετά από αιώνες-ενδεχομένως και η πρώτη φορά στην ιστορία-που Οικουμενικός Πατριάρχης θα προεξάρχει Θείας Λειτουργίας στην ιστορική Μονή. Πρίν μερικές εβδομάδες επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο δήμαρχος της Μάτσκα του Πόντου, η οποία απέχει 15 χλμ από το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, και τον προσκάλεσε στην πόλη του λέγοντας ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό γεγονός χαράς και τιμής για τους κατοίκους.Υπενθυμίζεται ότι η Μονή Παναγίας Σουμελά λειτουργεί σήμερα ως μουσείο. Πρόκειται για μια ιστορική εξέλιξη, για μια αναγέννηση της λειτουργικής ζωής του ιστορικού μοναστηριού, συμβόλου του Ποντιακού Ελληνισμού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 9 ΙΟΥΝΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Κύριλλος επίσκοπος Αλεξανδρείας. Καταγόταν από την Αλε­ξάνδρεια και ήταν ανεψιός του Θεοφίλου πατριάρχου Αλεξανδρείας. Εξεπαι-δεύθη στην φιλοσοφία και ασκήθηκε στα Ελληνικά και Ρωμαϊκά βιβλία και την μελέτην των Θείων Γραφών. Ένεκα τούτου ο θείος του Θεόφιλος τον εχειροτόνησε Αρχιδιάκονον και μετά τον θάνατον του ομόφωνα οι κληρικοί και οι λαϊκοί τον εψήφισαν πατριάρχην Αλεξανδρείας. Σαν πατριάρχης εδίωξε τους αιρετικούς και τους Νοβατιανούς και τον επίσκοπον τον Θεόπεμπτον καθώς και τους Εβραίους.

Έλαβε μέρος στην Γ' οικουμενικήν σύνοδο και κατεδίκασεν την αίρεσιν του Νεστορίου και εστερέωσεν την ορθόδοξον πίστιν. Έζησεν εις τον θρόνον της Αλεξανδρείας 30 χρόνια και έγραψε πολλά βιβλία ψυχωφε­λή και ορθόδοξα, από τα οποία εξαίρετα είναι «Γλαφυρά στην Πάλαιαν Διαθήκην». Αφού εκκαθάρισε την εκκλησίαν του Χριστού από τις αιρέσεις εξεδή­μησε προς Κύριον.

2) Αι άγιαι 5 παρθέναι Θέκλα, Μαριάμνη, Μάρθα, Μαρία και Εννάθα. Δεν αρνήθηκαν τον Χριστό και απεκεφαλίσθησαν.

3) Οι άγιοι Αλέξανδρος επ. Προύσσης, Ανανίας, Κύρος και αι τρεις παρθέ­νες από τη Χίο.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 στο χωρίον Λάλα Ηλείας έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων επαναστατών και Τούρκων. Την μάχην εκέρδιαν οι Τούρκοι.

Οι Τούρκοι του Αγρινίου παραδίδονται εις τον οπλαρχηγόν Γεώργ. Βαρνακιώτην.

Το 1822 οι Τούρκοι της Ακροπόλεως παρέδωσαν το φρούριον στους Έλλη­νες.

Το 1824 στο Ξωδάκτυλον Καρβασαρά οι Έλληνες υπό τους Ράγκο, Τσόγκα, Λιακατά συνάπτουν μάχην με τους Τούρκους. Ουδείς ενίκησε στην μάχην.

Το 1825 ο Ιμβραήμ φθάνει στα Βέρβαινα και τα καταστρέφει.

Το 1919 οι ελληνικές δυνάμεις δι' επιθέσεων των στο Αχμετλή Μ. Ασίας εξοντώνουν Τουρκικές δυνάμεις.

Το 1920 οι ελληνικές δυνάμεις της Μ. Ασίας μάχονται σκληρώς εναντίον των Τύρκων στον τομέα του Σαλιχλί.

Το 1921 η XI ελληνική μεραρχία του Γ' Σώματος στρατού δέχεται σφδρή επίθεση των Τούρκων στη Νικομήδεια.

Το 1922 Η ελληνική στρατιά Μ. Ασίας μάχεται μάχες περιπόλων.